Znáte těstoviny pasta à la vodka? Tradiční italský recept proslavila ve světě před několika lety populární modelka Gigi Hadid, když jej zveřejnila na síti TikTok. A nyní na tento trend zareagoval i „kečupový gigant“ Heinz, který na trh uvedl limitovanou edici rajčatové omáčky s vodkou Absolut. Proč je kombinace destilátu a těstovin tak dobrá a do jakých dalších omáček se alkohol běžně přidává?
Spojení výrobce kečupů a křišťálově čisté vodky je podle slov společnosti Heinz jednou z nejpřekvapivějších spoluprací tohoto roku. Přidávání alkoholu má ovšem v italské kuchyni svůj důvod.
„Vodka je kouzelnou ingrediencí, která otevírá chutě a zvýrazňuje aroma plných rajčat, bazalky a krémového sýru. Během vaření se většina alkoholu z vodky redukuje, naopak zintenzivní chuťovou složku rajčat a vytvoří tak bohatou texturu, která perfektně vyvažuje smetanové a sýrové tóny,“ napsal Heinz ve své zprávě k uvedení produktu na trh.
Kupte se slevou Těstoviny Tradizionale Adriana.
Limitovaná edice omáček se bude od poloviny dubna prodávat pouze na britském trhu. Sklenice o hmotnosti 350 g vyjde na 2,50 libry, tedy v přepočtu na 67 korun.
V našich supermarketech se tak pravděpodobně neobjeví, pokud vás ovšem nevšední kombinace zaujala, poohlédněte se v obchodech nebo na internetu po podobné omáčce značky Stonewall Kitchen Classic vodka sauce (sklenice o hmotnosti 524 g vychází na cca 299 Kč). Anebo si zkuste doma připravit vlastní rajčatovou omáčku s vodkou podle našeho receptu níže.
Třeba takové bílé a červené víno je v mnoha světových kuchyních zcela běžnou surovinou. Objevuje se ale i v kupovaných studených omáčkách. Klasikou je například brusinková s portským (u nás se dá sehnat třeba od značek Mackays, Mrs. Bridges nebo Voets).
Oblíbené je také spojení kouřové whisky a barbecue omáček. Ty nejznámější u nás koupíte od značek Jack Daniel’s Tennessee (originál či medová BBQ omáčka, od 229 Kč / 553 g) nebo Jim Beam (Maple Bourbon BBQ omáčka, od 169 Kč / 510 g).