Pak choi je zelenina s jemně kořenitou chutí, kterou nejspíš znáte z asijských pokrmů. Často se označuje i jako čínské zelí, brukev čínská nebo bok choy. Pozor ale na záměnu s pekingským zelím, se kterým se u nás setkáte častěji. Přitom i pak choi se pěstuje velmi snadno, je chutné a dá se využít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Co dalšího byste o něm měli vědět?
Pak choi má jemné, měkké listy a od pekingského zelí se liší výraznější barvou, cenou i tím, že netvoří pevné hlávky.
Prodává se na kusy, nikoli na kila, a stojí průměrně 13 korun. Jen pro něj musíte do velkých hypermarketů nebo specializovaných prodejen, v menších supermarketech zatím k dostání není.
Svou chutí s nádechem pepře připomíná spíše ředkvičky, mangold nebo kedlubny. Hodí se proto do salátů, nudlí, polévek i dalších jídel, kde doplní ostatní ingredience s méně výraznou chutí a vůní.
Kupte se slevou Instantní jídlo s omáčkou Nudle Oyakata Ajinomoto.
Velkou výhodou pak choi je vysoký obsah vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Největší zastoupení mají vitamíny B a C, draslík, hořčík, vápník a železo. Díky tomu lidskému organismu prospívá a pomáhá udržet štíhlou linii. Doporučuje se tedy i při některých zdravotních problémech, například zvýšeném cholesterolu nebo arterioskleróze.
Čínské zelí si můžete vypěstovat i doma. Vyhovují mu vlhké, humózní a středně těžké půdy. Dobře se mu daří v polostínu a ve vyšších polohách. Naopak přímé slunce, sucho a kyselé půdy pro něj nejsou vhodné. Zároveň ho nepěstujte v blízkosti dalších brukvovitých rostlin, tedy například zelí, kapusty nebo květáku.
Vysévá se v červenci nebo srpnu a roste velmi rychle, vegetační období trvá asi 60 dní. Nepotřebuje žádnou speciální péči, jen myslete na dostatečnou zálivku, nejlépe vždy ráno. A jakmile rostliny povyrostou, udržujte mezi nimi odstup alespoň 25 cm.
Pak choi skvěle chutná osmahnuté, ale i s masem a nudlemi. Vyzkoušet můžete i další recepty. Máme pro vás hned dva.
Budete potřebovat:
Postup:
Na těsto budete potřebovat:
Na náplň použijte:
Kupte se slevou Vejce M.
Postup: