Brzy z jara se v přírodě začíná objevovat kopřiva. Na první pohled je to bylina, od níž by člověk příliš neočekával a mnozí z nás ji mají za plevel. Přesto patří kopřiva dvoudomá mezi významné léčivky. Co z ní uvařit a jak si připravit kopřivový nálev na vlasy?
Listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) jsou bohaté na chlorofyl a vitamíny B2 (riboflavin) a C. Obsahují také glukokininy, jež se podílejí na snižování cukru v krvi, významný je i obsah hořčíku, kyseliny mravenčí, octové, pantotenové či křemičité.
Kopřivu lze sbírat od jara do září, i když staří bylinkáři radí, že největší obsah léčivých látek mají rostliny sbírané do 15. května. Jestliže chcete, aby všechny léčivé látky v kopřivě zůstaly i po usušení, je nutné sušit čerstvě natrhané listy co nejrychleji ve stínu, případně v troubě při teplotě maximálně 50 °C.
Kopřivu lze používat velmi rozmanitě. Chlorofyl v ní obsažený příznivě ovlivňuje metabolismus a chudokrevnost. Lze ji využít jako antirevmatikum nebo prostředek k hojení ran. Pokud trpíte lehčí formou cukrovky 2. typu, kdy si ještě nemusíte píchat inzulín, kopřiva vám pomůže udržovat hladinu krevního cukru. A to ještě není všechno.
V kopřivě je schovaná malá domácí lékárna, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporuje činnost slinivky i vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu. Maminky, které kojí, mohou nálev z kopřivy používat pro tvorbu mateřského mléka. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu a posiluje cévní systém. A nezapomínejte ani na využití kopřivy v kosmetice. Když si nálevem z ní připraveným budete pravidelně oplachovat vlasy, docílíte jejich většího lesku i pružnosti.
Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
To, že se dnes dá koupit kopřiva i v obchodech, není nic výjimečného. V jarních dnech ji v regálu mezi medvědím česnekem a tymiánem najdete v oddělení zeleniny. Sušená kopřiva je pro změnu ve stálé celoroční nabídce většiny lékáren.
S kopřivou jde kouzlit i v kuchyni. Zvláště na jaře je vhodné z ní připravit polévku nebo ji upravit jako špenát.
Až na jaře vyrazíte do přírody, přibalte si s sebou tašku, do níž budete moci natrhat kopřivy. Využijete je potom v kuchyni.
Ingredience:
Postup:
Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Společně s nakrájenou cibulí a česnekem je dejte vařit do 1 litru vody. Mezitím si nasucho opražte mouku dorůžova. Když brambory změknou, zahustěte je opraženou moukou a dejte povařit. Na závěr přidejte omyté a nakrájené kopřivy a nechte krátce projít varem. Polévku osolte a ochuťte kmínem, případně polévkovým kořením. Podávejte třeba s vařeným vejcem.
Z kopřiv jde uvařit i výborný „špenát“, který si v ničem nezadá s tím originálním. Lze ho podávat jako přílohu k vajíčku či masu společně s vařenými bramborami.
Ingredience:
Postup:
V kastrolu rozpusťte máslo a na něm orestujte dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Zasypte moukou a opražte. Přidejte omyté a nasekané kopřivy, zalijte mlékem. Osolte a opepřete. Krátce povařte, případně zahustěte rozšlehaným vajíčkem. Podávejte s vařeným vajíčkem a bramborami.
Zdroje: Healthline, National Library of Medicine