Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Kopřiva na dřevěném tácu Anna Kepa / Shutterstock.com

Brzy z jara se v přírodě začíná objevovat kopřiva. Na první pohled je to bylina, od níž by člověk příliš neočekával a mnozí z nás ji mají za plevel. Přesto patří kopřiva dvoudomá mezi významné léčivky. Co z ní uvařit a jak si připravit kopřivový nálev na vlasy?

Přečtěte si také

Lékárna spustí mobilní screening pro prevenci diabetu. Pomůže tak odhalit skryté onemocnění

Co obsahuje kopřiva?

Listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) jsou bohaté na chlorofyl a vitamíny B2 (riboflavin) a C. Obsahují také glukokininy, jež se podílejí na snižování cukru v krvi, významný je i obsah hořčíku, kyseliny mravenčí, octové, pantotenové či křemičité.

Jak sbírat a sušit kopřivy?

Kopřivu lze sbírat od jara do září, i když staří bylinkáři radí, že největší obsah léčivých látek mají rostliny sbírané do 15. května. Jestliže chcete, aby všechny léčivé látky v kopřivě zůstaly i po usušení, je nutné sušit čerstvě natrhané listy co nejrychleji ve stínu, případně v troubě při teplotě maximálně 50 °C.

Kopřiva nada54 / Shutterstock.com

Kopřiva a léčivé účinky

Kopřivu lze používat velmi rozmanitě. Chlorofyl v ní obsažený příznivě ovlivňuje metabolismus a chudokrevnost. Lze ji využít jako antirevmatikum nebo prostředek k hojení ran. Pokud trpíte lehčí formou cukrovky 2. typu, kdy si ještě nemusíte píchat inzulín, kopřiva vám pomůže udržovat hladinu krevního cukru. A to ještě není všechno.

V kopřivě je schovaná malá domácí lékárna, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporuje činnost slinivky i vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu. Maminky, které kojí, mohou nálev z kopřivy používat pro tvorbu mateřského mléka. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu a posiluje cévní systém. A nezapomínejte ani na využití kopřivy v kosmetice. Když si nálevem z ní připraveným budete pravidelně oplachovat vlasy, docílíte jejich většího lesku i pružnosti.

Nádivka z opečených žemlových krutonů
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Nádivka z opečených žemlových krutonů

Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.

Nádivka z opečených žemlových krutonů
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Kde koupit kopřivy?

To, že se dnes dá koupit kopřiva i v obchodech, není nic výjimečného. V jarních dnech ji v regálu mezi medvědím česnekem a tymiánem najdete v oddělení zeleniny. Sušená kopřiva je pro změnu ve stálé celoroční nabídce většiny lékáren.

Kuchyňské využití kopřivy dvoudomé

S kopřivou jde kouzlit i v kuchyni. Zvláště na jaře je vhodné z ní připravit polévku nebo ji upravit jako špenát.

Osoba sbírá kopřivy do košíčku encierro / Shutterstock.com

Bramborová polévka s kopřivami – recept

Až na jaře vyrazíte do přírody, přibalte si s sebou tašku, do níž budete moci natrhat kopřivy. Využijete je potom v kuchyni.

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 2 hrsti kopřiv
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 3 lžíce mouky
  • zelenou petrželku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Společně s nakrájenou cibulí a česnekem je dejte vařit do 1 litru vody. Mezitím si nasucho opražte mouku dorůžova. Když brambory změknou, zahustěte je opraženou moukou a dejte povařit. Na závěr přidejte omyté a nakrájené kopřivy a nechte krátce projít varem. Polévku osolte a ochuťte kmínem, případně polévkovým kořením. Podávejte třeba s vařeným vejcem.

Zelená polévka s krutony Kutiepova Liudmyla / Shutterstock.com

Kopřivový „špenát“ – recept

Z kopřiv jde uvařit i výborný „špenát“, který si v ničem nezadá s tím originálním. Lze ho podávat jako přílohu k vajíčku či masu společně s vařenými bramborami.

Ingredience:

  • 5 hrstí kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 1,5 dl mléka
  • vejce
  • sůl
  • pepř (případně chilli)

Postup:

V kastrolu rozpusťte máslo a na něm orestujte dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Zasypte moukou a opražte. Přidejte omyté a nasekané kopřivy, zalijte mlékem. Osolte a opepřete. Krátce povařte, případně zahustěte rozšlehaným vajíčkem. Podávejte s vařeným vajíčkem a bramborami.

Zdroje: Healthline, National Library of Medicine