Trdelník sice není původně česká dobrota, to nemění nic na tom, že nadýchané sladké těsto posypané cukrem, oříšky a skořicí je naprosto úžasné. Dobrá zpráva je, že ho nemusíte kupovat za draho na různých trzích a stáncích. Pohodlně ho upečete doma, kdykoli dostanete chuť a nemusíte mít ani speciální formy. Poradíme, jak na to!
Často se používá název staročeský trdelník, ale jde spíše o lákadlo pro turisty. U nás je tento zákusek populární až v posledních letech a nejspíš pochází ze Sedmihradska, oblasti severního Rumunska s velkou maďarskou menšinou. Právě díky té se trdelník dostal do dnešního Maďarska a dále do Evropy. Podobnou sladkou dobrotu dnes seženete i v Německu a Rakousku nebo v pobaltských zemích.
Pokud se vám doma péct nechce, dejte si trdelník po vzoru turistů v centru Prahy. Nejvíce ho zpopularizovaly vánoční trhy, ale koupit se dá celoročně. Případně zamiřte do Trdlokafe nebo podobné specializované pekárny, které najdete po celé České republice.
Cena se nyní pohybuje od 70 do 100 Kč podle zvolených příchutí a náplní. Kromě zmiňované zmrzliny je velmi oblíbená čokoláda, šlehačka nebo třeba nutella. Samotné těsto se skořicí a cukrem má zhruba 1600 kalorií na 100 g, dále už záleží na tom, čím ho naplníte nebo ozdobíte.
Venku se trdelník tradičně připravoval na dřevěných válcích, které dnes nahradily válce kovové. Stejně dobře ale může chutnat i jeho domácí varianta z plechu. Pokud plánujete dělat trdelníky často, vyplatí se vám investovat do forem, v opačném případě stačí těsto namotat na dřevěný váleček obalený v alobalu. Použít můžete také malé zavařovací skleničky od dětské přesnídávky. Další možností pak je namotat trdelníky na plechovky od nápojů jako je třeba pivo, obojí je ale nutné předtím obalit alobalem.
My jsme zvolili recept na trdelník tradičních tvarů, ale zjednodušenou domácí verzi zvládnete i na plechu. Jen myslete na to, že válcovitý tvar je ideální pro nejrůznější náplně a zdobení. Suroviny můžete použít stejné a příprava těsta je také velmi podobná. Jen ho nakonec celé vylejte na plech a potřete bílky a nasekanými ořechy. Pak dejte péct a teprve hotový trdelník posypte cukrem. Krájejte až po vychladnutí.
Zdroj: Kupi, Český rozhlas