Většina z nás si remosku pamatuje z babiččiny kuchyně. Jde o tradiční český vynález, který má co nabídnout i v dnešní době. Je opravdu multifunkční a hodí se pro přípravu masa i bezmasých pokrmů, ale také pro pečení koláčů, buchet nebo domácího chleba. Pokud tedy často nestíháte, chcete vařit zdravě a levně, bude pro vás skvělým kuchyňským pomocníkem. Jaké recepty z remosky pro začátek vyzkoušet? Máme pro vás 4 snadné recepty ze slané i sladké kuchyně.
Jakou má remoska spotřebu?
Remoska existuje více než 70 let. Pokud s ní ale zatím nemáte zkušenost, bude se vám hodit několik tipů pro začátek. Skvělé je, že spotřebuje až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba.
Při současných cenách se tedy vyplatí do ní investovat. Navíc remosku ocení i vyznavači zdravého životního stylu. Díky nepřilnavému povrchu v ní totiž můžete většinu pokrmů připravovat bez tuku. Jen myslete na to, že byste remosku měli co nejméně otevírat, aby se jídlo nevysušilo. A pokud v ní pečete koláč, použijte pečicí papír.
Kolik stojí remoska?
Originální remosku můžete pořídit ve velkých elektroprodejnách a nejvýhodněji ji pořídíte, když si na ni počíháte v nějaké slevové akci. Nejlevněji pořídíte 2l remosku bez skleněného průhledu za cenu kolem 2 500 Kč. Ceny se pak šplhají nahoru podle velikosti nádoby a výbavy.
V remosce připravíte i rybí maso
Která remoska je nejlepší?
Podle uživatelských recenzí jsou lidé nejspokojenější s remoskou Tria T41, která v sobě skrývá hned tři spotřebiče, díky čemuž je tento spotřebič velmi multifunkční.
Musí se nechat remoska rozehřát?
„Reálně není potřeba remosku zahřívat, její podstatnou výhodou je, že se jedná o malý spotřebič a své ideální teploty na pečení 160 a 180 °C dosáhne za poměrně krátkou dobu. Tím, že není potřeba remosku předehřívat, dosáhne zákazník v podstatě další úspory elektrické energie,“ vysvětluje pro Kupi Alžběta Chalupová z klientské podpory a správy e-shopu REMOSKA s.r.o.
Jaký je rozdíl mezi remoskou a pečenkou?
V obchodech můžete narazit na typově remosce velmi podobný spotřebič pod názvem pečenka. V podstatě se jedná o totožné produkty, pouze s tím rozdílem, že pečenku vyrábí ETA a má hranatý tvar, zatímco léty zažitá remoska je kulatá.
Jak funguje remoska?
Výhodou remosky je, že teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota v nádobě je závislá na množství a druhu připravovaného jídla, pohybuje se mezi 160 až 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat.
Remoska
Recept na dozlatova upečené kuře z remosky
Milujete šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? V remosce ho připravíte téměř bez práce.
Budete potřebovat:
- 1 menší kuře
- 4 šalotky
- 5 stroužků česneku
- 1 malou cuketu
- 0,5 kg brambor
- 100 g slaniny
- 50 g másla
- šťávu z půlky citronu
- 1 lžičku římského kmínu
- snítku rozmarýnu
- sůl a pepř
Postup:
- Kuře opláchněte a jemně otřete papírovou utěrkou. Potom ho celé potřete solí. Položte ho do remosky hřbetem dolů, posypte římským kmínem a opepřete.
- Šalotku i česnek oloupejte a cuketu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm. Očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vše položte okolo kuřete a dochuťte pepřem a solí. Přidejte ještě rajčátka a rozmarýn. Na kostičky nakrájenou slaninu pak nasypejte na kuře, tenké plátky másla a zakápněte citrónem.
- Remosku opatrně přiklopte, zapněte a pečte přibližně hodinu, než bude kuře nazlátlé a maso půjde dobře od kosti.
Remoska
Recept na farmářské brambory
Zapékané brambory nebo těstoviny patří k jídlům, která z remosky chutnají nejlépe. Vyzkoušejte tento recept s chřestem.
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 150 g slaniny
- polovinu balíčku bílého chřestu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- sůl a pepř na dochucení
Restované brambory
Restované brambory s brokolicí, žampiony, slaninou a modrým sýrem si určitě zamilujete. Na přípravu je tento pokrm velmi jednoduchý a hotový bude jedna dvě. A pokud patříte mezi vegetariány, stačí vynechat anglickou slaninu a můžete si pochutnat také.
Restované brambory
Postup:
- Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Oloupaný česnek prolisujte, chřest také oloupejte a nakrájejte na 2 až 3 cm dlouhé kousky, které krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat.
- Potom si připravte zálivku ze zakysané smetany, rozšlehaných vajec, česneku a mléka a podle chuti přidejte sůl a pepř, případně i kmín.
- Remosku vytřete máslem a na dno dejte polovinu nakrájených brambor. Na ně položte polovinu slaniny a chřest, který zakryjte druhou částí slaniny a brambor.
- Pak brambory osolte a pečte zhruba 25 minut. Nyní je čas přidat zálivku a nechat brambory dopéct dozlatova.
Podávejte se zeleninou jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
Remoska
Recept na hrnkový drobenkový koláč
Pokud máte nejraději rychlé hrnkové moučníky, upečte v remosce tento drobenkový koláč. My jsme ho dělali s jahodami, ale můžete použít i jiné ovoce.
Budete potřebovat:
Na koláč:
Na drobenku:
- půl hrnku moučkového cukru
- půl hrnku polohrubé mouky
- 2 lžíce másla
Postup:
- Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Jahody nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Smícháním všech ingrediencí připravte drobenku.
- Remosku vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Na jeho povrch naaranžujte jahody a přidejte dostatečnou vrstvu drobenky.
- Pečte přibližně 35 minut. Nechte koláč vychladnout a můžete podávat.
Remoska
Recept na šlehačkovou bábovku
V remosce snadno připravíte i výbornou bábovku. Těsto bude krásně vláčné a nadýchané.
Budete potřebovat:
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 350 g mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml šlehačky
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček čokoládové polevy
- moučkový cukr
- citronovou kůru
- máslo na vymazání a mouku na vysypání remosky
Postup:
- Všechny suroviny smíchejte v dostatečně velké míse.
- Těsto rozdělte na dvě části a první z nich vlijte do remoskové mísy. Do druhé poloviny nejprve nasypte kakao a promíchejte. Pak ji dolijte do remosky.
- Nakonec bábovku ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou, do které můžete přidat trochu moučkového cukru a nastrouhané citronové kůry.
Zdroje: Blog.shoptet.cz, Foodora.cz, Fresh.iprima.cz, Vareni.cz, Namasle.cz, Shop.remoska.eu