Kde jsou ty časy, kdy jsme máslo kupovali za 20 korun. Dnes nepatří zrovna mezi nejlevnější potraviny. Proto mnoho zákazníků sleduje slevové akce a nakupuje ho za zvýhodněné ceny. S tím však přicházejí potenciální problémy při jeho skladování. Pokud máslo neskladujete správně, může zkazit a místo úspor přinesete zbytečné náklady. Máslo, které neplánujete okamžitě použít, můžete uchovávat i v mrazáku. Pokud ho zamrazíte správně, neztratí na kvalitě ani chuti.
Vánoce jsou za dveřmi, a pokud se poctivé cukroví bez něčeho neobejde, je to máslo. Kostka o hmotnosti 250 gramů přitom kvůli zdražování nyní vychází na bezmála 70 Kč.
Akční ceny másla si můžete nechat hlídat nákupním rádcem Kupi.cz (stačí, když si ho přihodíte do oblíbených, a jakmile bude máslo v akci ve vašem okolí, Kupi vám pošle e-mail). A když už nějaké ulovíte, je dobré vědět, jak případné zásoby doma uchovat. Až tedy příště narazíte na zlevněné máslo, bez obav si kupte hned několik kostek, doma jej totiž můžete uložit do mrazáku.
Máslo bychom v domácnosti měli uchovávat v teplotě ideálně do 6 °C, maximálně po dobu 3 měsíců. Jak asi doporučená teplota napovídá, nechávat ho v máselnici na kuchyňské lince není úplně vhodným řešením, protože hrozí žluknutí. Raději jej uložte do lednice a pro snazší mazání vyndávejte vždy jen pár minut předtím, než jej budete chtít použít.
Na procesu žluknutí másla se podílí dva faktory – kyslík a světlo. I proto se balí do neprůhledného hliníkového obalu a ideální máselnice by neměla být z čirého skla, ale z plastu nebo keramiky. Pravé máslo musí mít alespoň 80 % živočišného tuku, zbytek tvoří voda. Čím méně tuku a více vody obsahuje, tím náchylnější je ke kažení. Náhražky běžně obsahují tuku málo, navíc často rostlinného původu.
Jedním ze základních pravidel pro mrazení másla je, že jej nelze mrazit víckrát než jednou. V případě opakovaného mražení hrozí uvolňování tekutiny a žluknutí. Trvanlivá másla dostupná na pultech obchodů mají však často jedno mražení za sebou, protože je řetězce nakupují ve velkém a takto uchovávají. Dříve se taková másla označovala jako „dvojka“, dnes se máslu dlouhodobě uchovávanému při teplotě nižší než –18 °C říká stolní.
Pokud se tedy rozhodnete skladovat ho v mrazáku, vždy vybírejte to čerstvé, které má trvanlivost nejdéle 20 dní od data výroby. Máslo skladujte při teplotě minimálně -18 °C v té části mrazáku, kterou otevíráte minimálně, aby nebylo vystaveno velkým teplotním změnám. Až jej budete chtít použít, stačí ho vyndat do lednice a nechat povolit. Pokud dodržíte správné postupy, po rozmrazení nepoznáte rozdíl ani v chuti, ani aromatu, a můžete jej bez obav používat i do omáček nebo dortových krémů.
Zdroj: Kupi, iDnes