Kdo neochutná, neuvěří! Videorecept na konfitované husí stehno s domácím cibulovým zelím

Svátek sv. Martina je potřeba oslavit se vším všudy. Dopřejte si k němu to nejlepší pečené husí stehno s knedlíkem a podomácku připraveným cibulovým zelím. Nevíte, jak upéct husu nebo nachystat zelí? Poradíme vám ten nejlepší recept.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Co je konfitování?

Konfitování je francouzská metoda pečení, kdy se maso pomalu peče ve vlastním tuku při nízké teplotě. Díky tomu zůstane maso šťavnaté a měkké, a navíc má skvělou chuť. Pro přípravu husy na svatého Martina je konfitování skvělá volba, jak dosáhnout křupavé kůrky a lahodného masa. Takto připravená husa je považována za jednu z nejlepších, protože tato metoda opravdu zvýrazní její chuť a vůni.

Ingredience na husu

  • husí stehna s kůží a kostí
  • sůl
  • snítka čerstvého tymiánu
  • bylinky (tymián aj)
  • 50 g zázvoru (může být sušený i čerstvý)
  • 1–2 l rostlinného oleje (ten se dá pak slít a použít opakovaně)
  • česnek
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Ingredience na cibulové zelí

  • 50 g anglické slaniny
  • 1 kg červené cibule
  • 1 polévková lžíce celého kmínu
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 2–3 lžíce octa
  • 1 kávová lžička bramborového škrobu
  • 2 polévkové lžíce vody
Talíř s pečeným husím stehnem a červeným zelím z cibule Kupi

Postup

Příprava pečené husy

  1. Omytá husí stehna dáme do pekáčku a naložíme do soli, pepře, zázvoru, rozmarýnu a tymiánu, zalejeme olejem a necháme marinovat 24 hodin v lednici.
  2. Uleželé maso konfitujeme v troubě vyhřáté na 120 °C do měkka 3 až 4 hodiny (podle velikosti masa).

Příprava cibulového zelí

  1. Slaninu nakrájenou na menší kostky orestujeme na pánvi s trochou oleje. Následně k ní přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a restujeme dosklovata.
  2. Směs cibule a slaniny na pánvi zaprášíme cukrem, kmínem a necháme zkaramelizovat.
  3. Poté podlijeme vínem, octem, osolíme a necháme vyvařit.
  4. Ke konci přidáme škrob rozmíchaný v troše vody, kterým cibuli zahustíme.

Husu podáváme na cibulovém zelíčku s knedlíky a zalijeme trochou oleje z pekáče.

Tip: Olej z pekáčku, kde jsme pekli husy, se dá použít několikrát, takže se neděste, že ho na dvě porce spotřebujete tolik. Jednoduše olej slijeme a přecedíme přes jemné sítko do nádoby. Dá se použít na příští pečení nebo smažení.

Zdroj: autorský recept a video Kupi