Slané i sladké recepty ve kterých hraje rýže hlavní roli

Smažená rýže chutná skvěle. Canva

Spousta z nás miluje jídlo a někdy se zkrátka pořádně „nadlábneme“. Jenže jsme pak přecpaní a tělo s tím má plno práce. Řešením je rýže! Objevte recepty, na kterých si pochutnáte.

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Proč právě rýže?

Rýže má plno výhod, a to včetně toho, jak na ni reaguje vaše tělo. Ano, je možné se jí přejíst. Ale následky nejsou tak kruté! Trvá to jen pár minut a vy se budete cítit akorát nasycení a spokojení.

Pro tyto vlastnosti si ji zamilujete!

Pokud jste zatím k rýži nijak netíhli, teď nastal čas na změnu. Seznámíme vás s jejími přednostmi a výhodami, které vás dostanou.

  • Nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
  • Není alergenem.
  • Je vhodná ke zmírnění průjmů.
  • Skvěle pomáhá při budování svalové hmoty.
  • Nenadýmá.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Neobsahuje škodlivý cholesterol.
  • Může ji jíst naprosto každý!
Existuje spousta druhů rýže. Canva

Energie navíc

Velkým bonusem je zdroj energie, který rýže poskytuje. Protože nezvedá glukózu v krvi závratnou rychlosti, ale spíše ji vhodně reguluje, energie vám vydrží po mnoho hodin. Proto, i když budete plní, nepocítíte potřebu spánku – naopak, rýže nastartuje vaše tělo k akci!

Rizoto

Známým pokrmem je rizoto. Výhodou je jeho přizpůsobivost. Hodí se jak pro „všežravce“, tak pro vegetariány i vegany. Zasytí a doplní potřebné látky.

Co budete potřebovat?

  • 3 hrnky rýže (cca 2 porce)
  • maso
  • zeleninu
  • tofu

Odlišnosti nejsou špatné

Některé ingredience vás možná zaskočily, avšak nezapomínejte, že rizoto si může vychutnat opravdu každý. Nezavrhujte neznámé kombinace!

Postup přípravy

Uvařte rýži do takového skupenství, jaké vám vyhovuje. Někdo preferuje rozvařenou, která se dobře konzumuje jídelními hůlkami, jiný ji miluje sypkou. Na pánvi osmažte zeleninu, tofu či maso dle vlastní potřeby. Slijte hotovou rýži a smíchejte s dalšími ingrediencemi.

Rizoto se dá připravit mnoha způsoby. Canva

Věděli jste, že…

…rýže basmati je nejlepším druhem rýže? Své nejčastější využití najde v indické kuchyni. Považuje se za nejkvalitnější druh.

Nákyp

Někteří si raději pochutnávají na sladkém obědě. Tak pojďme na to:

Co budete potřebovat?

  • 400 až 500 g rýže
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • meruňky dle libosti
  • máslo na vymazání

Postup přípravy

Do měkka uvaříte rýži, do které přimícháte sníh z vaječných bílků a cukr. Sníh vmíchávejte do vychladlé rýže, nikoli do čerstvě uvařené. Nejprve ji nechte pár minut odstát. Mezitím si vymažte zapékací mísu máslem. Na jejím dně rozetřete první várku rýže. Proložte meruňkami a opět zasypte rýží. Pokračujte tak dlouho, dokud nenaplníte mísu nebo vám nedojde rýže. Nakonec mísu dáte do trouby a pečete zhruba 45 minut při teplotě 150 °C.

Rýži využijete i do polévky. Canva

Rýžová polévka

Pokud patříte mezi milovníky polévek, tento recept vás nadchne. Je jednoduchý, zdravý a skvěle chutná!

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky rýže
  • maso
  • zeleninu

Postup přípravy

Ingredience si opět můžete upravit podle svého. Vegetariáni například vynechají maso, jiní si zase rádi odpustí zeleninu. Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit. Přidejte zvolené ingredience a rýži. Vařte tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Pozor! Ohlídejte si i tvrdost zeleniny. Nezapomeňte polévku ochutit. Zde si bohatě vystačíte se solí, protože zvolené přísady mají samy o sobě chuť. Vyhrát si můžete i s masem – masové kuličky polévce dodají slavnostní ráz.