Stále používáte jenom sůl a pepř nebo patříte mezi dobrodruhy, kteří rádi experimentují s kořením? Koriandr pravděpodobně znáte a možná ho i používáte. Jedná se o rostlinu, která se odedávna používá v Indii jako koření i lék. Je dokonce i součástí kari a ne každý si dokáže vybavit jeho chuť. Neměli byste ho však přehlížet, a to nejen kvůli jeho jedinečné chuti. Funguje jako lék na řadu neduhů a jeho nutriční složení se postará o to, aby byl váš pokrm doplněný o důležité živiny.
Celým názvem koriandr setý je nenápadná jednoletka. Lidé ho využívají již více než 5 000 let a vzhledem ke své chuti a vlastnostem se rychle rozšířil do celého světa. V zahraničí můžete narazit také na název „dhaniya“.
Jeho listy, stonky a semena mají rozpoznatelnou a štiplavou vůni a běžně se používají při vaření, syrové nebo sušené, případně se melou na prášek. V běžných obchodech narazíte většinou na drcené listy, pro nákup celých nebo drcených semen je lepší navštívit specializované prodejny s kořením nebo asijské potraviny.
V našich podmínkách můžete tuto bylinu snadno pěstovat, planě dokonce roste v oblastech kolem Středozemního moře. Vysadit ho můžete na zahrádce, na balkoně nebo v kuchyni za oknem, abyste ho měli během vaření snadno při ruce. Preferuje slunná místa a výživnou půdu, která by neměla vyschnout.
Zelené lístky dodají pokrmům svěží chuť a můžete je průběžně sklízet. Nabízí se vám dvě možnosti pěstování – buď si ho vysadíte ze semen, anebo si v zahradnictví koupíte již vzrostlé rostlinky. Pokud ho budete sázet, dbejte u semínek na rozestup 20–30 cm a sázejte je do hloubky 1–3 cm. Do 3 týdnů vám vyklíčí, ale sklízet byste neměli, dokud nebude mít rostlinka alespoň 15 centimetrů. Následně jí můžete otrhat lístky nebo ji celou odstřihnout u země. Netrhejte však více než 30 % listů, protože by to rostlinu výrazně oslabilo.
Za oknem můžete použít pro pěstování truhlík nebo široký květináč. V závislosti na odrůdě bude potřeba zhruba každé 3 měsíce vysévat novou várku.
Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste tradiční indické pokrmy s koriandrem. Kromě toho využijete zelené listy v salátech a čatní, hodí se i do polévek, k masovým i bezmasým pokrmům, k mořským plodům aj. Lze jej dát i do nádivek, pečiva, omáček, k bramborům a kamkoliv jinam.
Pokud si pěstujete koriandr sami, poznáte, že čerstvý má výraznější chuť. Můžete si ho i usušit a používat celý rok, ale sušený má mírnější aroma. A pokud máte celá semena, lze je opéct, rozdrtit a přidat třeba do masových pomazánek a marinád.
Kupte se slevou Kuřecí prsní řízky.
Listy koriandru jsou skvělým zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku, manganu a železa. Obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitamínu C, z nichž každá má celou řadu prospěšných vlastností. Semena koriandru mohou být také bohatá na fytonutrienty a mají podobný nutriční profil jako jeho listy.
Kupte se slevou Mlýnek s kořením Kotányi.
Koriandr je velmi zdravý a výživný, ale na jeho konzumaci by měly dát pozor osoby s nízkým krevním tlakem a všichni, kteří užívají léky na tlak. Mohl by s nimi totiž interferovat.