Nalaďte se na podzim! Dopřejte si doma populární dýňové latte jako z kavárny

Také už vyhlížíte podzim? Nalaďte se na něj s populární kávou, která se znovu objevila na menu oblíbeného řetězce kaváren. Pro kávu inspirovanou dýní už nemusíte spěchat do jedné z jejich poboček. Připravte si oblíbené dýňové latte macchiato i doma podle našeho videoreceptu.

Přečtěte si také

Luxusní dýňové rizoto s česnekem a tymiánem, které zvládne připravit do půl hodiny úplně každý

Jak vzniklo dýňové latte?

Dýňové latte je podzimní nápoj, který se stal populárním díky americkému řetězci kaváren. Poprvé objevilo v roce 2003 jako sezónní nabídka. Od té doby se stalo jedním z nejprodávanějších nápojů této kavárny, který si každý rok objedná více než 200 milionů lidí.

Co obsahuje?

Jedná se o kávu s mlékem, dýňovým pyré a kořením jako například skořice, zázvor, ale přidat můžete i muškátový oříšek nebo hřebíček.

Dýňové latte obsahuje pouze asi 2 % dýně. Většinu chuti dodává koření, které je směsí různých druhů. Někteří lidé si myslí, že dýňové latte je zdravé, protože obsahuje dýni, ale ve skutečnosti je to velmi kalorický a sladký nápoj.

Ingredience

  • půl malé dýně hokaido
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 300 ml mléka
  • espresso (nebo 120 ml silné kávy)
Dýňové latte macchiato na stole s podzimní dekorací Kupi.cz

Postup

  1. Dýni hokaido si rozpulte, vydlabejte její dužinu a nakrájejte ji na plátky a poté na kostičky. Vložte je do vařící vody a vařte do změknutí.
  2. Kostičky dýně přendejte do misky a rozmixujte tyčovým mixérem. V druhé misce smíchejte med s trochou skořice a mletého zázvoru.
  3. Do sklenic na kávu vždy vložte část dýňového pyré a medové směsi. Přidejte napěněné mléko a dolijte čerstvě připraveným espressem. Vršek pěny dozdobte zbytkem medu s kořením.

Dýňové latte má své fanoušky i odpůrce. Někteří lidé milují jeho sladkou a kořeněnou chuť, zatímco jiní nápoj považují za příliš umělý a přeslazený. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte ho na vlastní kůži!

  • Tip: Nemáte zmíněné koření? Určitě někde doma najdete vánoční směs na medové perníčky. Nenašli jste? Nevadí, mají je v každém supermarketu.
Domácí pumpkin spice latte
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte neboli dýňové latté je hitem posledních let a narazit na něj můžete během podzimu v českých i zahraničních kavárnách. Pokud jste ho ještě neměli možnost ochutnat, zkuste si jej připravit doma, stačí mít doma po ruce připraveno trochu dýňového pyré na výrobu dýňového sirupu.

Domácí pumpkin spice latte
Matcha latte
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Matcha latte

Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.

Matcha latte

Tip pro lenochy

Nechce se vám ztrácet čas a špinit nádobí přípravou dýňového pyré? Na internetu pořídíte kořeněný dýňový sirup, který stačí přilít do kávy a získáte jedinečnou chuť Pumpkin Spice Latte jako z kavárny.

Naše tipy

  • Sonnentor Pumpkin Spice sirup BIO 250 ml koupíte na e-shopu Grizly za 237 Kč
  • Fonte Pumpkin Spice Syrup 750 ml objednáte na e-shopu Čerstvý boby za 249 Kč
  • Monin Pumpkin Spice sirup 700 ml najdete na e-shopu GastroKlub za 291 Kč

Zdroj: autorský recept a video Kupi