Hrozny nejsou jen na víno! Vyzkoušejte domácí rozinky, džem nebo zdravý džus

Tmavé hrozny a hroznová šťáva na tácku PAITOON POSUWAN / Shutterstock.com

Hrozny vinné révy patří mezi nejušlechtilejší plodiny na světě. Snad každý rád konzumuje šťavnaté kuličky hroznového vína, které jsou zdravou alternativou nezdravých pochutin. Mnoho lidí pěstuje vinnou révu na zahradě, jde o rostlinu, která se vám odmění tím nejkrásnějším způsobem, a sice lahodnou úrodou. Pokud je úrody mnoho, možná vám přijde škoda, že nesníte všechno. Anebo zahradu nemáte, ale podařilo se vám koupit větší množství hroznového vína v akci. Naštěstí existují chutné způsoby, jak ho využít, a my si je představíme.

Přečtěte si také

Topná sezóna je tady! Jak ušetřit? Zapomeňte na trenýrkovou teplotu a zjistěte si nízký tarif

1. Domácí rozinky

Pro mnohé jde o neodolatelnou pochoutku, kterou lze pořídit v každém obchodě. Někdo si je přidává do snídaňových cereálií nebo do jogurtu, jiní je milují ve sladkých receptech, případně jen tak samotné.

Přemýšleli jste někdy nad výrobou vlastních rozinek? Na rovinu, je to trochu náročné, ale odměnou jsou výborné rozinky vlastní výroby, které budou bez chemie.

Rozinky můžete pochopitelně dělat z tmavých i bílých hroznů, v jednom případě budou mít zlatavou barvu, v druhém případě hnědou. Vybírejte ideálně odrůdy bez pecek, ale pokud vám pecka nevadí nebo ji manuálně odstraníte, můžete použít i ty s peckami.

Zlaté rozinky v misce nelea33 / Shutterstock.com

Jak udělat domácí rozinky?

  1. Víno důkladně umyjte a otrhejte ho ze stopek, abyste dostali jen samotné kuličky.
  2. Pokud jde o kupované víno, omyjte ho i jablečným octem, abyste odstranili pesticidy nebo vosk.
  3. Je potřeba narušit strukturu jednotlivých kuliček, aby mohla lépe odcházet vlhkost. Víno namočte na hodinu do vody, aby popraskalo. Další možností je umístit ho na 60 sekund do vroucí vody, pak ho scedit a dát vychladnout do ledové vody.
  4. Následně víno usušte v troubě nebo v sušičce, a to při teplotě v rozmezí 30–70 °C. Sušení potrvá zhruba 10–12 hodin.
  5. Rozinky jsou hotové, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo do sáčku, abyste je mohli kdykoliv využít.

2. Hroznová šťáva

Zapomeňte na víno, mnohem zdravější je čerstvě vylisovaná domácí hroznová šťáva. Hroznová šťáva má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Může zlepšovat hypertenzi a zpomalovat stárnutí. Může být také prevencí problémů s prostatou a zažíváním. Šťávu získáte jednoduše za pomoci odšťavňovače nebo lisu na ovoce. Když ji připravíte, měli byste ji co nejdříve spotřebovat. Pokud jí máte velké množství, dá se i zamrazit nebo sterilizovat.

3. Hroznové smoothie

Pokud máte mixér, proč si neudělat smoothie, které obsahuje všechny zdravé složky? Na smoothie používejte odrůdy bez pecek, v nápoji nejsou dvakrát příjemné. Můžete si jednoduše udělat smoothie ze samotných hroznů, ale lepší je přidat lžičku citronové šťávy. Skvělá je také kombinace hroznů a nakrájeného jablka, případně banánu. Existuje mnoho receptů, na kterých si pochutnáte.

Hroznové smoothie s brčkem, světlé hrozny kungverylucky / Shutterstock.com

4. Hroznový kompot

Kompot je jedním ze způsobů, jak si hroznové víno dopřát po celý rok. Je s tím práce, ale z výsledku budete nadšení.

Jak udělat kompot z hroznového vína?

  1. Víno omyjte a oberte jednotlivé kuličky.
  2. Umístěte je do nahřátých sklenic, aby pod okrajem zbyly 2–4 centimetry místa. Přidejte cca pět kousků hřebíčku.
  3. Uvařte si nálev, který obsahuje cca půl kila cukru, lžičku kyseliny citronové a 1,5 litru vody.
  4. Nálev nalijte do sklenic a uzavřete sklenice víčky.
  5. Sterilizujte 10–15 minut při teplotě 75–85 °C.
  6. Sklenice vyndejte a nechte je dnem nahoru do druhého dne vychladnout.
Hroznový džem ve sklenici, v pozadí hrozny MariaKovaleva / Shutterstock.com

5. Hroznový džem

Je lahodný a většina lidí ho ještě neochutnala.

Recept:

  1. Otrhejte zhruba kilo hroznů (červených nebo bílých).
  2. Vařte je v hrnci s trochou vody po dobu 15 minut.
  3. Odstraňte pěnu a rozvařené hrozny dvakrát propasírujte.
  4. Následně směs povařte s půl kilogramem cukru a šťávou z jednoho citronu.
  5. Směs vařte, dokud nezhoustne, a pak ji přemístěte do čistých sklenic.
  6. Sklenice otočte dnem nahoru a nechte je do druhého dne vychladnout.

Zdroje: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, itesco.cz