Keře černého bezu najdeme téměř všude – rostou ve městech, na okrajích cest, u vody i v zahradách. Zatímco naši předci přisuzovali bezu magické schopnosti, nám už poněkud zevšedněl. Přesto bychom jej neměli přehlížet – jedná se totiž o velmi léčivou bylinu. Můžeme z ní připravit spoustu dobrot, které budou nejen chutnat, ale zároveň prospějí našemu zdraví.
Z černého bezu se nejčastěji sbírají květy, jejichž čas nastává v květnu a červnu, nebo plody, zvané bezinky. Tmavé kuličky dozrávají počátkem podzimu. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín A a C, ale také třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a samozřejmě cukry.
Lidskému organismu přinášejí celou řadu benefitů. Dokážou tišit bolest nervového původu a jsou dobrými pomocníky při zánětech nervů – ať už se jedná o trojklaný nerv, nebo sedací (ischias). Mohou ulevit při bolesti zubů, při migréně nebo revmatismu. Syrové plody jsou projímavé, takže vám přinesou úlevu, pokud trpíte zácpou. Tepelně upravené jsou naopak prostředkem při léčbě průjmů a břišních kolik.
Plody černého bezu mají v kuchyni opravdu široké využití. Dají se z nich připravovat nápoje – sirupy, šťávy, vína nebo limonády. Zpracovávají se ale také na marmeládu nebo kompot. Své uplatnění najdou i v nejrůznějších dezertech – na koláče, táče nebo řezy jednoduše použijte mírně povařené kuličky a dobrota je na světě. Zrovna tak můžete z bezinek připravit pudink nebo rozvar, který je vynikající třeba s palačinkami.
Připravte si 1 kg bezinek. Omyjte je a nechte okapat. Prolisujte je přes sítko nebo použijte odšťavňovač. Do získané šťávy vmíchejte 200 g krupicového cukru. Můžete přidat také skořici, hřebíček nebo vanilku. Vařte na mírném plameni asi 20 minut. Šťáva vám vydrží v lednici několik dní, případně ji můžete sterilovat.
Natrhejte 1 kg bezinek, dobře je očistěte a zbavte stopek. Zalejte je dvěma litry vody, přidejte dvě kuličky nového koření, tři hřebíčky a dvě kuličky pepře. Povařte asi 15 minut. Jakmile směs zchladne, přidejte půl balíčku droždí, promíchejte a nechte tři dny kvasit. Poté víno přeceďte do větší lahve, kterou převažte igelitem. Takto nechte víno uležet několik měsíců. Hotové bývá obvykle okolo Vánoc. Pak ho můžete stočit do menších lahví.
Nasbírejte asi 2,5 kg bezových plodů, dobře je operte a otrhejte stopky. Vložte je do hrnce a vařte na mírném plameni asi hodinu. Kuličky není potřeba podlévat vodou, protože pustí šťávu. Poté je rozmixujte dohladka, zvažte a oslaďte – na 1 kg rozmixované směsi dejte 100 g cukru. Následně vařte dalších 10 minut.
Nasypte dva sáčky pektogelu rozmíchaného v trošce cukru (samotný pektogel by vám vytvořil hrudky). Dále přidejte trochu citronové šťávy, případně skořici nebo hřebíček pro zajímavější chuť. Vařte tak dlouho, dokud marmeláda nebude želírovat.
Kupte se slevou Sirup YO.
Bezinky omyjte a zbavte slupek. Jakmile okapou, naplňte jimi zavařovací sklenice. Poté zalejte nálevem. Ten připravíte z litru vody, 800 g krupicového cukru a trochy kyseliny citronové. Následně kompot sterilujte po dobu 15 minut při teplotě 80 °C.
Pokud nasbíráte větší množství bezinek a chcete si je uchovat na později, je možné je také nasušit a pomlít na prášek. Ten se dá využít do dezertů nebo tolik oblíbených smoothie. Podporuje činnost střev a pomáhá i při potížích s průjmem. Plody pečlivě omyjte a vložte do sušičky ovoce, případně do trouby nebo jen ven na sluníčko. Jakmile jsou dobře vysušené, rozmixujte je a výsledný prášek uchovávejte v dobře uzavřené nádobě.