Recept z tvarohu: Domácí jahodové knedlíky bez kynutí

Jahody jsou dostupné celoročně, a tak pokud milujete sladká jídla, určitě vyzkoušejte naše jahodové knedlíky z tvarohového těsta, po kterých se jen zapráší! Jejich příprava je snadná, stačí vám jen sedm ingrediencí, které seženete v každém obchodě. A pokud zrovna nemáte chuť na jahody, vyzkoušejte variantu třeba se švestkami nebo meruňkami.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Historie ovocných knedlíků

Jahodové knedlíky představují jednu z nejoblíbenějších variant tohoto tradičního českého pokrmu. Jejich historie sahá až do 17. století. Původně se připravovaly smažením a plnily švestkami, ale postupem času se rozšířily i další varianty, včetně těch s ovocem, jako jsou právě jahody.

Podobné pokrmy jsou oblíbené i v dalších zemích střední Evropy, třeba v Rakousku nebo Polsku, ale v české kuchyni mají zvláštní místo a jsou zde pečlivě připravovány podle starých rodinných receptů. Dnes existuje celá řada těst, ze kterých se knedlíky vyrábí, jako je bramborové, spařené nebo kynuté.

Jahodové knedlíky Elena Hramova / Shutterstock.com

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • čerstvé jahody
Panna cotta s jahodami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Panna cotta s jahodami

Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.

Panna cotta s jahodami

Postup přípravy:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce, moučkový cukr a rozpuštěné máslo s tvarohem. Vše zpracujte do těsta.
  2. Těsto dejte na vál a vyválejte z něj dlouhý válec, který naporcujte na menší kousky.
  3. Každý bochánek rozválejte nebo prsty zpracujte do placky. Na těsto pokládejte jahody a zabalte do knedlíčků.
  4. Knedlíčky vařte v horké vodě, dokud nevyplavou.
  5. Podávejte se zakysanou smetanou nebo tvarohem. Na závěr posypte moučkovým cukrem a polijte roztopeným máslem.

Zdroje: cesky.radio.cz, kupi.cz