Blumy často považujeme za druhořadé ovoce a dáváme přednost známějším švestkám. To je ale velká škoda, protože jsou velmi chutné a zdraví prospěšné. V sezóně se navíc dají sehnat za skvělou cenu a využijete je ve sladké i slané kuchyni. Které důležité látky obsahují a co dalšího o nich možná nevíte?
V obou případech jde o plody slivoní, ale rozdíl mezi nimi poznáte na první pohled. A zdaleka nejde jen o barvu. Blumy jsou kulatější, větší a mají měkčí slupku. Díky přirozené svěžesti a šťavnatosti jsou ideální do koláčů, zatímco tvrdší a pevnější švestky se častěji zavařují nebo kompotují.
Cenově jsou blumy o něco dražší, záleží ale na konkrétní odrůdě. V akci stojí okolo 40 Kč za 1 kg, a to ve všech větších supermarketech a na farmářských trzích.
Už název napovídá, že špendlíky patří k nejmenším druhům. Připomínají žluté třešně. Jsou velmi sladké a mají malou pecku.
Klasické blumy mají žluté, zelené i fialovočervené plody se žlutou dužinou. Existuje totiž asi osm druhů, které spojuje jen kulovitý tvar a podobná velikost.
Velmi známé jsou i mirabelky – drobné, kulaté plody, které zaujmou výraznou vůní a žlutou barvou se zlatým nádechem. Jejich slupka je pevná a dužinu snadno oddělíte od pecky.
Tuto odrůdu poznáte podle tužší dužiny. Navíc jsou ringle poměrně velké a mají různé barvy, od zelené přes žlutou až po červenou.
Velký přínos představují blumy pro náš organismus. Obsahují velké množství vody a vlákniny, a tak mají jen 61 kalorií na 100 gramů. Nenechte se tedy zmást jejich sladkou chutí a dopřejte si je i při redukční dietě.
Zároveň jsou blumy velmi bohaté na důležité látky. Konkrétně v nich najdeme vitamíny A, B a C, které mají čisticí účinky a podporují naši imunitu. Za zmínku ale stojí i silně antioxidační vitamín E. Dále nechybí nenasycené mastné kyseliny, které chrání lidské tělo před bakteriemi. Mezi nejdůležitější minerály patří železo, vápník, draslík a fosfor. Tyto látky snižují krevní tlak, zlepšují činnost srdce a cév a pozitivně působí i na svaly, zuby nebo některé vnitřní orgány.
Sezóna blum probíhá od poloviny srpna do začátku září. Nejlépe tedy budou chutnat právě v této době, a to samotné nebo v salátu, ale i ve formě čerstvých šťáv, smoothie a domácích zmrzlin. A pokud hubnutí řešit nemusíte, budou se vám hodit také jako základ lahodných koláčů, řezů ale také kompotů, povidel, džemů a marmelád.
Na těsto:
Na náplň:
Zdroje: Ctidoma.cz, Living.iPrima.cz, Magazin.recepty.cz