Horká čokoláda je skvělý způsob, jak se zahřát v chladných dnech. Můžete si ji rychle připravit z instantní směsi nebo si ji udělat doma podle svého vkusu. Instantní varianty jsou pohodlné, ale pozor na složení. Domácí příprava vám zase umožní hrát si s chutěmi. Kterou možnost zvolíte?
Tím nejjednodušším způsobem, jak si doma vykouzlit šálek horké čokolády, je pomocí instantní směsi. Na trhu najdete obrovské množství produktů – od těch levnějších až po luxusní, kterými nepohrdnou ani skuteční čokoládoví gurmáni.
Vybírat můžete samozřejmě i z nejrůznějších příchutí – hořká, mléčná nebo bílá patří ke klasice, ale narazit lze i na karamelovou, vanilkovou, skořicovou, perníkovou nebo pálivou chilli čokoládu. Velmi oblíbená je horká čokoláda Lindt, Monbana Tresor nebo Starbucks Signature Chocolate.
Nevýhodou levných instantních směsí může být přemíra cukru, nízký obsah kakaa a také velké množství éček, která mají zajistit nejen dlouhou trvanlivost. Proto si dávejte při nákupu pozor a pečlivě čtěte složení.
Příprava je opravdu rychlá – stačí nasypat potřebné množství směsi do hrnečku a zalít horkou vodou, případně mlékem. Některé čokolády jsou porcované, takže nemusíte nic odměřovat – ideální množství máte v samostatném sáčku. Tyto jsou velmi praktické především na cesty.
Instantní horkou čokoládu seženete v různě velkých baleních, od jednotlivých porcí, které jsou víceméně na vyzkoušení, až po tisícigramová balení.
Horkou čokoládu si můžete připravit také pomocí kapslí, podobně jako třeba kávu. Budete ovšem potřebovat speciální kávovar. Kávovary na kapsle se cenově pohybují od několika set korun až po ty v řádu tisícikorun. Výjimečně můžete narazit i na produkty dražší než deset tisíc.
Počítejte s tím, že každá značka vyrábí i svoje kapsle, které nejsou vzájemně kompatibilní. Kapsle pro přípravu horké čokolády ale najdete ve verzích pro všechny větší značky jako Nescafé Dolce Gusto, Nespresso nebo Lavazza. Kapsle se prodávají v různě velkých baleních a jeden nápoj vychází v průměru na zhruba 10 korun.
Pokud si chcete s horkou čokoládou skutečně vyhrát, připravte si ji od základu sami. Zabere vám to sice víc času, můžete si ale do nápoje přidat suroviny přesně podle svých představ.
Základem bude samozřejmě tabulková čokoláda. Vyplatí se volit tu s vysokým obsahem kakaa. Bývá sice dražší (zhruba od 60 Kč za tabulku a více), ale dodá výslednému nápoji tu pravou chuť. Sáhnout můžete ale i po levnějších a méně hořkých variantách, jako je třeba obyčejná čokoláda na vaření. Tu seženete za cenu kolem 30 korun. Myslete však na to, že tyto čokolády bývají sladší. Při dochucování tedy buďte opatrnější a s cukrem spíše šetřete.
Horká čokoláda je nápoj, který se skvěle hodí pro zimní dny, protože i malý hrnek zahřeje a zasytí. Základem pro dokonalý výsledek je vysokoprocentní, kvalitní hořká čokoláda a smetana. Pojďte si ji s námi podle našeho videoreceptu připravit a uvidíte, jak vám zachutná.
Horká bílá čokoláda je přesně to, po čem mnohdy toužíme během dlouhých zimních večerů. Připravit si ji můžeme i doma, stačí jen čtyři suroviny a chvilka času. Pak už se jen zachumlat pod deku a vychutnat si chuť této sladké dobroty.
Další nezbytnou ingrediencí je mléko, ideálně plnotučné. Použít můžete také smetanu ke šlehání, díky které bude výsledek hustší. Pokud chcete mít čokoládu veganskou, využijte třeba mléko mandlové.
Nakonec budete potřebovat suroviny na dochucení. K oslazení postačí obyčejný, případně třtinový cukr. Zrovna tak vám ale poslouží i med. Podle preferencí vyšperkujte horkou čokoládu vanilkou, skořicí nebo třeba mátou. Připravit si můžete ale i mexickou variantu s chilli papričkami nebo irskou verzi s kapkou whisky. Do horké čokolády se samozřejmě dají přidat také kousky ovoce, oříšky nebo zmrzlina – fantazii se opravdu meze nekladou.
Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. V jiném kastrůlku zahřejte smetanu a tu posléze přilijte k rozpuštěné čokoládě. Přiveďte k varu a za stálého míchání krátce povařte, dokud nebude směs krásně spojená a hladká. Jestliže máte rádi čokoládu hustší, můžete smetany ubrat, v opačném případě čokoládu naopak nařeďte, třeba obyčejným mlékem. Doslaďte podle chuti a pak už se můžete radovat z lahodného nápoje.
Zdroj: Kupi, Čokobanka