V době, kdy je možné i v domácích podmínkách připravit výběrovou kávu, dává stále mnoho Čechů přednost starému dobrému „turkovi“. Káva připravovaná z hrubě mleté směsi arabiky a robusty, kterou stačí zalít horkou vodou, má přitom s pravou tureckou kávou pramálo společného. Tradice kávy s lógrem na dně sahá až do poválečného období, kdy bylo o kvalitní zrna i domácí kávovary nouze.
Pravá turecká káva se připravuje hrubě namletá v tzv. džezvě, speciální měděné konvičce s cínovým povrchem. Ta se nedává na kamna, ale přímo na rozpálené uhlí či do ohně.
Do směsi dále patří voda, cukr a koření, jako například kardamom, jejichž poměr je přesně stanoven. Beduíni, nomádští obyvatelé pouští v arabských zemích, vaří tuto kávu přímo v rozžhaveném písku.
V Česku se káva začala pít ve velkém až ve 20. století, kdy také vzniklo množství kaváren a pražíren. V meziválečném období se pak popíjela především ve vysokých kruzích. Kávové kultuře zasadila velkou ránu druhá světová válka, která zapříčinila její nedostatek. V této době si Češi museli vystačit s velmi nekvalitní kávou z obchodů a různými náhražkami, jako jsou caro nebo melta.
V tehdejší době nebylo zvykem vlastnit v domácnosti kávovar, i proto lidé přistupovali k tomu nejobyčejnějšímu způsobu přípravy – zalévání kávy horkou vodou. Nejdostupnějším druhem byla směs arabiky a robusty, kterou stačilo spařit, zamíchat lžičkou a lógr nechat usadit na dně.
Protože v očích socialistické populace evokoval tento postup přípravu pravé turecké kávy, název „turek“ už nápoji zůstal. Takto připravený nápoj by se měl rychle vypít, aby vám stále se vyluhující kofein a třísloviny nedráždily žaludek.
Češi patří mezi milovníky kávy. Vedle klasického turka holdují mnoha dalším způsobům přípravy. K nejoblíbenějším patří espresso, ale také kávové nápoje s našlehaným mlékem, jako jsou cappuccino, latté nebo silnější varianta flat white. Roste také obliba filtrované kávy, batch brew nebo cold brew. V domácích podmínkách vede káva instantní, překapávaná nebo kávové kapsle. Z alternativních příprav jsou to Vacuum Pot, Chemex či French Press.
Ačkoli se pravá turecká káva připravuje v kónické džezvě, v našich podmínkách ji lze plnohodnotně nahradit malým rendlíkem nebo oblíbenou moka konvičkou.
Smíchejte kávu s cukrem a kořením a směs zalijte studenou vodou. Rendlík či moka konvičku poté dejte na sporák a vodu přiveďte k varu. Nechte lógr klesnout a rozlijte do hrnečků. Do turecké kávy se nepřidává ani mléko, ani smetana, takže je takto připravená ke konzumaci.
Hitem mezi kávovými drinky je v posledních několika letech nápoj s názvem Espresso tonic. Jak už název napovídá, jde o kombinaci jednoho shotu silného espressa s tonikem, to celé na ledu ozdobené citronem nebo limetkou. Tento nápoj, který už najdete v nabídce každé lepší kavárny, si můžete pohodlně připravit i doma.
Příprava je velmi jednoduchá. Do skleničky vložte led a nalijte tonik. Poté vezměte polévkovou lžíci, otočte ji dnem vzhůru a kávu do nápoje lijte přes ni – docílíte tak efektního barevného rozdělení drinku.
Zdroj: Kupi