Bohaté trsy zelených lístků s bílými kvítky lze najít téměř všude. Ve volné přírodě, ve městě i na zahradách. A zatímco většina zahradníků s nimi bojuje jako s plevelem, ti chytřejší je trhají a využívají pro své zdraví. Tato divoká bylina totiž obsahuje řadu velmi cenných látek, dá se užívat vnitřně i zevně a v mnoha pokrmech dokáže zadarmo nahradit kupovanou zeleninu.
Ptačinec je houževnatou rostlinou, která kvete od jara do podzimu, během teplejší zimy ovšem může růst i celoročně. Vyrazit na něj proto můžete i nyní, případně se poohlédněte na vlastní zahradě.
Svůj neobvyklý český název rostlina pravděpodobně dostala podle toho, že je považována za vhodnou krmnou zeleň pro ptáky a současně se jí daří ve vlhčím prostředí. Někdy se také setkáte s názvem ptačinec prostřední neboli latinsky Stellaria media – podle hvězdicového tvaru okvětních lístků a květů.
Lodyhy vynikají vysokým obsahem vitamínů A, C a E i draslíku nebo hořčíku. Navíc jsou plné tříslovin, hořčin, organických kyselin a také látek s protizánětlivými a antibakteriálními účinky, jako jsou flavonoidy či saponiny.
Ptačinec se užívá pro své detoxikační a obranyschopnost posilující účinky. Čistí lymfu, napomáhá vylučování žaludečních šťáv a podporuje funkci jater a žlučníku. Má efektivní diuretické (močopudné) účinky a je často doporučovanou bylinkou vhodnou při hubnutí. Oceníte jej také při rýmě a nachlazení, neboť výborně rozpouští hleny a pročišťuje organismus.
Obklady z ptačince zase pomohou s léčbou různých kožních chorob a zánětů. Od akné, lupénky, ekzémů a kopřivky přes mykózy až po zanícená a poraněná místa. Uleví také při revmatických potížích a bolestech kloubů a svalů.
Čaj: Hrst čerstvé natě ptačince zalijte 500 ml vroucí vody a nechte asi pět minut louhovat (množství vystačí na jednu denní dávku čaje). U sušeného ptačince dávkujte 2 lžičky na 250 ml vody a pijte maximálně třikrát denně. Čaj je dobrý pro detox, hubnutí, močopudné účinky, posílení imunity, zlepšení trávení i jako prevence.
Kupte se slevou Zakysaná smetana Mlékárna Kunín 15%.
Šťáva: Čerstvou nať rozmixujte s trochou vody v odšťavňovači nebo smoothie mixéru. Užívejte jako prevenci nebo při nachlazení po lžičkách (3× denně jednu čajovou lžičku po dobu cca sedmi dní).
Obklady: Čerstvé listy žabince nasekejte najemno nebo rozsekejte paličkou na maso, aby vznikla hustá drť. Tu nasypte na plátýnko a přiložte na poraněné či jinak postižené místo. Nechte 30–60 minut působit.
Maska na problematickou pleť: Pár lístků žabince rozmixujte a smíchejte se zakysanou smetanou či hustým bílým jogurtem (v poměru 1 lžička ptačince na 2 lžíce mléčného výrobku). Naneste na pleť a dekolt a nechte 20 minut působit.
Ptačinec je příjemně křupavý a svěží. Chuťově se přirovnává k mladému hrášku nebo syrové kukuřici. Pro konzumaci je nejlepší sbírat mladé a dosud nerozkvetlé výhonky. Ideálně na zastíněných a dobře hnojených místech. Na suchém, slunném stanovišti mohou být stonky tužší, v přílišném vlhku zase odspodu nažloutlé.
Je výborný jako ozdoba do polévek nebo na přílohy, do bylinkových a jarních pomazánek, do zeleninových směsí, vaječných omelet, nádivek a samozřejmě také do nejrůznějších zeleninových salátů, kde nahradí i kupovaný polníček, rukolu, špenát či jinou listovou zeleninu.
Dobře se doplňuje s mrkví, ředkvičkami, čekankou, paprikou nebo okurkami a také lehčími zálivkami, které ho „nepotopí“ – například těmi francouzského typu, jež mají v základu ocet, koření a bylinky (tedy žádnou majonézu a smetanu).
Jak jsme již zmínili v souvislosti s názvem byliny, ptačinec žabinec je vhodným zdrojem vitamínů a minerálů i pro domácí ptactvo. Dávat ho můžete andulkám a ostatním papouškům i drůbeži.