Loupete ovoce a zeleninu? Když jde o plody z vlastní zahrady, možná to neděláte, ale v případě kupovaných produktů se většina lidí ráda zbaví slupky, které se za den dotýká mnoho lidí a jejíž povrch může být kontaminován pesticidy nebo hnojivy. Slupky patří mezi nejčastější druh organického odpadu v domácnosti. Nachází se v nich většinou nejvíce důležitých živin, a pokud jste zvyklí je vyhazovat, představíme vám důvody, proč byste to dělat neměli.
Udělejte si bramborové lupínky – Opláchněte bramborové slupky a namočte je ve směsi olivového oleje a citronové šťávy. Následně je umístěte na plech do trouby a asi 10–20 minut je pečte při 200 °C, dokud nebudou mít zlatavou barvu a křupavou konzistenci.
Levný zeleninový vývar – Máte slupky z mrkve, cibule, celeru, brambor a třeba kousek pórku nebo zbytky bylinek? Udělejte si z nich zdravý vývar. Můžete k němu přidat třeba ještě maso nebo těstoviny a uvařit si skvělou a zdravou polévku.
Vyrobte citrusový olivový olej – Je ještě více osvěžující než běžný olivový olej a k jeho výrobě vám postačí slupky z libovolných citrusů. Rozdrťte je v hmoždíři s trochou oleje a následně obsah vložte do sklenice, kde je další olej. Slupky nechte přes noc louhovat a ráno olej sceďte do čisté nádoby. Můžete přidat třeba do letních salátů!
Udělejte si citrusový cukr – Ať už máte po ruce pomeranče, citrony nebo třeba limetky, můžete si s nimi ochutit cukr. Nejprve odstraňte slupku a nechte ji 3–4 dny ležet, aby vyschla. Následně ji rozmixujte na prášek a smíchejte ho s cukrem. Když s ním cokoliv osladíte, získáte příjemnou citrusovou chuť i vůni.
Ochuťte ovocnými slupkami svůj čaj – Zbyly vám slupky z jablek, hrušek nebo třeba z pomeranče? Přidejte je do svého čaje, zakryjte ho a nechte 30 minut louhovat. Získá příjemnou ovocnou chuť i vůni.
Dodejte smoothie vlákninu s jablečnými slupkami – Přidejte do svého smoothie jablečné slupky a zajistíte si extra příjem vlákniny.
Udělejte si vanilkový cukr – Když použijete vanilkový lusk a vyškrábete jeho obsah, ještě ho nevyhazujte. Umístěte ho k cukru, aby nasákl jeho aroma. Vytvoříte si tím chutný vanilkový cukr.
Slupky k ozdobení – Chcete, aby dezerty nebo nápoje vypadaly dokonale? Udělejte z citrusové slupky malou spirálu, se kterou je ozdobíte.
Citronová kůra vyčistí konvici – Vymačkaný citron nevyhazujte, můžete oloupat jeho kůru a použít ji k vyčištění minerálních usazenin v konvici. Stačí ji naplnit vodou, přidat slupky citronové kůry a přivést vodu k varu. Následně ji nechte hodinu odležet, poté obsah vylijte, konvici dobře vypláchněte a bude jako nová.
Banánová slupka na čištění pokojových rostlin – Ztratily listy vašich pokojových rostlin lesk? Očistěte je za pomoci vnitřní strany banánových slupek. Získají hezký lesk a příjemnou vůni.
Citronová kůra k čištění nerezové oceli, chromu a mědi – Potřete citronovou kůrou znečištěné kovové povrchy a vrátíte jim zašlý lesk.
Vyleštěte boty banánovou slupkou – Vaše boty jsou špinavé nebo ztratily lesk? Můžete je snadno vyleštit vnitřní stranou banánové slupky.
Rozjasněte své oči s bramborovou slupkou – Brambory obsahují vitamín C a enzymy, které jsou skvělé pro zjemnění pokožky kolem očí. Například enzym katecholáza je známý tím, že zesvětluje tón pleti, což je ideální při řešení tmavých a opuchlých očních váčků. Umístěte několik kousků bramborových slupek na 10 minut do lednice. Následně si lehněte a položte je na oči a kolem nich, obzvláště pod ně. Nechte působit 15–20 minut.
Osvěžte svůj obličej pomocí citrusových slupek – Pro pleťové tonikum naneste pomerančovou nebo grapefruitovou kůru na obličej, vyhněte se však očím. Následně jemně opláchněte teplou vodou.
Hydratujte pokožku s avokádem – Mastnou stranu avokádové kůry si rozetřete na obličej, čímž mu zajistíte vydatnou hydrataci.
Okurkové slupky pro boj s mravenci – Mravenci konzumují téměř vše, ale okurky v lásce nemají. Umístěte jejich slupky na místa, kterými k vám vstupují, a tím je od návštěvy odradíte.
Obarvení tkaniny granátovým jablkem – Z granátového jablka je mnoho zbytků, jeho kůru však můžete použít k přírodnímu obarvení tkaniny. Vezměte velkou nerezovou nádobu, naplňte ji horkou vodou a slupkami z granátového jablka. Vodu nechte přes noc odstát, druhý den ji přiveďte k varu, vyjměte slupky a přidejte látku k obarvení. Vařte zhruba hodinu a nechte obsah přes noc odstát. Druhý den látku vyjměte, opláchněte ji ve studené vodě a můžete se kochat krásnou barvou, kterou získala.
Obohaťte kompost – Pokud máte kompost, slupky z ovoce a zeleniny do něj neodmyslitelně patří. Dodají mu důležité složky, zejména dusík.
Nenechte hnědý cukr ztvrdnout – Hnědý cukr snadno tvrdne a tvoří hrudky. Můžete tomu zamezit tím, že k němu přidáte trochu citronové kůry, ze které odstraníte dužinu.
Proč nevyužít slupky, když mají tolik použití a mohou vám ušetřit i peníze. Pokud je nevyužijete ihned, můžete si je zamrazit a použít je později. Máte nějaké další tipy pro využití slupek? Podělte se s námi o ně!
Zdroje: Healthline, NCBI, Well+Good