Vzhledem a tmavou barvou připomínají sušené švestky, chutí zase omamně aromatické uzené lahůdky. Papričky Chipotle patří k těm, které buďto milujete, nebo nemusíte. Jejich semínka byste ale v obchodech hledali marně. Jak toto chilli s nakouřenou chutí a vůní vzniká, v jakých podobách se dá koupit a jak se s ním čaruje v kuchyni?
Chipotle nejsou samostatnou odrůdou. Jsou po světě velmi známé, jen málo lidí ovšem ví, že ve skutečnosti vznikají z nejslavnějšího chilli na světě. Jedná se totiž o sušené a uzené verze červených, plně dozrálých jalapeño. Tyto papričky patří do skupiny velmi šťavnatých a mají tlustou dužinu. Čerstvé proto není tak snadné dehydratovat.
Jako první na to přišli už staří Aztékové, kterým se nedařilo sušit jalapeña na slunci tak jako jiné druhy chilli. Rozhodli se proto vyzkoušet metodu, jakou používali pro konzervaci masa. Nejprve papričky zbavili vlhkosti uzením a až poté je usušili, díky čemuž se také pomaleji kazily a vydržely skladované mnohem déle. Výhody praktické stránky navíc velmi rychle doplnily ty chuťové a Chipotle se zakrátko staly oblíbenou surovinou, na které si rádi pochutnávali i na samotném císařském dvoře.
Dnes se na uzení vyčleňuje asi 20 % veškeré produkce jalapeño. Pro výrobu půl kila uzených papriček je potřeba 5 kilogramů čerstvých. Ty nejlepší se udí na pekanovém dřevě, které jim propůjčuje výraznou kouřovou a lehce nasládlou chuť s patrnými tóny čokolády, rozinek a ořechů. Hřejivost Chipotle se pohybuje kolem 10 000 Scovilleových jednotek (SHU). Záleží ovšem na výchozí surovině, pálivost může být i jednou tak velká, nebo naopak nižší.
Na trhu tyto papričky najdete hned v několika variantách, hledejte ale spíše na internetu a ve specializovaných prodejnách. Nejčastěji koupíte celé sušené plody, drcené vločky nebo jemný mletý prášek. Sehnat se dají i plechovky s kousky v nálevu.
Vzhledem ke svému původu jsou Chipotle nedílnou součástí mnoha tradičních mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte v různých salsách, dipech, marinádách a omáčkách. Výborně se hodí do burrita, tacos, tortill a všeobecně k trhanému masu, dále také do burgerů nebo ke steakům.
Celé sušené plody se přidávají do masových směsí, gulášů a dušených jídel. Ideálně se hodí například k těm, které mají ve svém základu černé pivo nebo med. Chipotle se dále chuťově dobře páruje s vejci, luštěninami (fazolemi, čočkou) nebo hovězím masem.
Rozhodně se jejich použití nemusíte bát i ve sladkých dezertech. Díky jejich chuťovému profilu si velmi dobře rozumí například s čokoládou nebo sušeným ovocem. Vyzkoušejte jimi ozvláštnit třeba chilli brownies nebo různé čokoládové dezerty.
K dostání je také celá řada omáček a dochucovadel. Populární je například mexická Chipotle El Yucateco, ochucená Tabasco Chipotle Pepper Sauce, Zárubova omáčka Chipotle Barbecue, HealthyCo Chipotle & Lime Mayo nebo novinka od Hellmann's: Chipotle veganská omáčka.
Uzené papričky se často míchají i s majonézou. Tuto aromatickou obdobu chilli-mayo si snadno vyrobíte i doma: Stačí vzít majonézu (ideálně domácí) a přimíchat do ní Chipotle pastu, třeba z už zmíněných rehydratovaných a rozmixovaných plodů.
Zdroj: Kupi, Britannica