Levné a rychlé večeře, když nemáte (skoro) nic doma. Po těchto jídlech se u vás jen zapráší

Fusilli s rajčatovou omáčkou, bazalkou a sýrem Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Dochází vám nápady na vaření nebo nemáte čas stát v kuchyni? Existují recepty, které vám ušetří čas, ale také peněženku. A to je vzhledem k dnešním cenám potravin více než žádoucí, nemyslíte? Chce to mít v zásobě pár základních surovin, ze kterých lze uvařit chutnou večeři. Připravili jsme pro vás pět receptů, které si jistě oblíbíte a možná i vylepšíte. Pojďme se na ně podívat…

Přečtěte si také

Děti do nákupního vozíku nepatří, myslí si lidé. Ani řetězcům se to mnohdy nelíbí

Zapečené brambory

Suroviny:

  • 1 kg brambor (starších)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup: Troubu si předehřejeme na 160 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme vrstvou brambor. Osolíme, opepříme, posypeme muškátovým oříškem a takto pokládáme vrstvy, dokud brambory nespotřebujeme. Poté vše zalijeme smetanou. Po hodině pečení vyndáme z trouby, navrch vyskládáme plátky másla a pečeme ještě 30 minut, dokud brambory nezískají krásnou zlatou barvu.

Tip: Mezi plátky brambor můžete přidat opečenou slaninu nebo kousky uzeného masa.

Zapečené brambory v zapékací misce, rozmarýn, česnek, koření Esin Deniz / Shutterstock.com

Rychlé fusilli s rajčatovou omáčkou

Suroviny:

  • 400 ml nakládaných rajčat v konzervě
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • fusilli

Postup: Na oleji zpěníme šalotku, nakrájenou na jemné kousky. Přidáme rajčata, pokrájený česnek a necháme na mírném plameni probublávat asi 10 minut. Pak přisypeme sýr, dochutíme a podáváme s těstovinami. Ozdobit můžeme bazalkou a nastrouhaným sýrem.

Vaječná omeleta

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 vařené brambory
  • 4 plátky šunky
  • ½ hrsti čerstvého špenátu
  • 2 rajčata
  • 3 vejce
  • ½ červené cibule
  • pažitka
  • sůl a pepř
Vaječná omeleta s rajčaty a špenátem, cherry rajčata, opečená bagetka, příbor Yuliia Kononenko / Shutterstock.com

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, brambory nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova. Na ně položíme plátky šunky, špenát a rajčata a lehce posolíme. Vajíčka rozšleháme, osolíme a zalijeme jimi pánev. Cibulku nakrájíme a přidáme na vejce. Opékáme, dokud omeleta nebude hotová. Nasekanou pažitkou ozdobíme a můžeme servírovat.

Rychlá a chutná polévka

Suroviny:

  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 3 vejce
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a pepř

Postup: Vývar přivedeme k varu a ochutíme podle libosti. Kukuřičnou mouku smícháme s trochou vody a vajíčky, dochutíme solí a pepřem. Směs nalijeme pomalu do vývaru a jemně mícháme. Hrnec sundáme ze sporáku a necháme pár minut odstát. Podáváme s jarní cibulkou.

Zeleninové lečo s chlebem Martina Strihova / Shutterstock.com

Zeleninové lečo

Suroviny:

  • 3 cibule
  • 6 paprik
  • 5 rajčat
  • 5 vajec
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kousky papriky a opékáme je asi tři minuty. Poté vsypeme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Nakonec přidáme vejce a povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Kupi