Slyšeli jste už o vodním kefíru? Má všechny příznivé účinky jako kefír klasický, je ovšem vhodný i pro ty, kteří se z nejrůznějších důvodů mléčným výrobkům vyhýbají. A v létě si z něj připravíte lahodnou, příjemně nakyslou perlivou limonádu plnou ovoce. Podívejte se, jak se fermentovaný vodní kefír vyrábí i čím vším ho lze ochutit.
Domácí kefírové limonády se vyrábí za použití tzv. tibi neboli japonských krystalů. Jedná se o drobná polysacharidová zrna s různými kmeny laktobacilů a kvasinek, která se krmí cukrem a sladkým ovocem. V rámci procesu fermentace potom do nálevu vypouští kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Výsledkem je příjemně perlivý nápoj bohatý na přátelské kultury.
Nejsnadnější cestou je jejich nákup na internetu. Tibi pořídíte buď ve formě krystalů (živých mikroorganismů), nebo sušeného prášku.
Za startovací vodní kefírové kultury, ze kterých připravíte až 10 litrů nápoje, dáte kolem 200 Kč. Protože se ale krystaly chovají podobně jako například kombucha a v dobrých podmínkách rychle rostou, dají se v různých skupinách (na sociálních sítích, fórech nebo bazarech) sehnat přebytky i přímo od lidí, kteří se fermentaci věnují.
Jakmile získáte tibi krystaly, budete potřebovat obyčejný cukr, nesířené (!) sušené ovoce podle chuti (datle, fíky, rozinky, švestky apod.) a filtrovanou, převařenou nebo kojeneckou vodu. Pro začátek se doporučuje připravit si nálev v menším množství. Na 1 litr vody dávkujte cca 50 g kefírových zrn, případně jeden sáček koupených kefírových kultur.
Vše dejte do sterilované sklenice, přikryjte ubrouskem nebo plátýnkem, zagumičkujte a nechte fermentovat na tmavém, teplém místě 2–3 dny. Nálev můžete ihned vypít. Pokud si ovšem chcete připravit různě ochucené kefírové limonády s vyšší mírou perlivosti, doporučujeme vyzkoušet metodu dvoufázové fermentace.
Sekundární kvašení vodního kefíru není žádná věda. Nejprve nechte podle základního postupu 24 hodin při pokojové teplotě prokysat krystaly v oslazené vodě se sušeným ovocem (viz výše). Poté tekutinu přelijte do uzavíratelné sklenice, přidejte čerstvé ovoce, bylinky a koření v libovolných kombinacích a dejte ještě na další 1–2 dny fermentovat do lednice. K pozůstalým krystalům mezitím dolijte další várku oslazené vody, čímž si připravíte počáteční nálev na další dny. A tak stále dokola.
Kombinacím se určitě meze nekladou. Z čerstvého ovoce jsou výborné citrony, limety a pomeranče, ananas, maliny i jiné lesní plody. Přidat můžete i bezinkový sirup nebo jablečný mošt, se kterým si připravíte zdravější verzi cideru. Zajímavou kořenitou chuť dodá například skořice a zázvor, chladivou zase máta nebo meduňka.
Pokud s vodním kefírem teprve začínáte, ze startu to s jeho množstvím nepřehánějte. Tělo si nejprve musí na pravidelnou konzumaci zvyknout. Poté si nicméně můžete pochutnávat i na celém litru denně.
Zdroj: Healthline, Web MD