Místo burčáku dejte šanci hroznovému moštu! Okouzlí vás vůně čerstvých hroznů i neskutečné množství vitamínů

Hrozny vína a mošt ve vinné sklenici Pakpoom Phummee / Shutterstock.com

Většina z nás už někdy ochutnala jablečný nebo hruškový mošt. Proč ale nezkusit mošt z hroznového vína? Stále více vinařů ho nabízí, a to jak online, tak v kamenných prodejnách. Výběr je tedy opravdu pestrý. Můžete si zvolit bag in box pro děti, retro balení jako od babičky nebo luxusní variantu v láhvi na víno. Všechny mají jedno společné – obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a můžete je pít samostatně nebo použít jako ingredienci do různých koktejlů a pokrmů.

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí cukrové vaty jsou hitem internetu. Víme, kde je koupíte a zda za to stojí

Zajímavé chutě i zdravotní benefity

Hroznové mošty můžou být z bílého i červeného vína. Některé mají 100% přírodní složení, jiné se vyrábějí z koncentrátu nebo jsou dále doslazované. Podle toho se liší jejich chuť i obsah výživných látek. Pokud si ale vyberete 100% hroznový mošt, bude obsahovat důležité minerály jako železo, vápník, draslík, sodík nebo zinek a také vitamíny A, B1, B2 a C. Za zmínku ale stojí i velké množství antioxidantů a protizánětlivých látek, které se skrývají v takzvaných polyfenolických sloučeninách.

Mohou hroznový mošt děti?

Ano, hroznový mošt mohou pít i děti. Je to přírodní nápoj, který neobsahuje alkohol. Je však důležité sledovat množství cukru v moštu, protože některé varianty mohou být sladší.

Kolik stojí?

Jak už jsme zmínili, hroznový mošt dnes seženete jak v kamenných prodejnách, tak v e-shopech. Stejně jako u vína můžete narazit na odrůdy Frankovka, Müller Thurgau, Muškát moravský, Rulandské modré a další. V závislosti na vinařství a odrůdě hroznů, z jakých se mošt vyrábí, se 0,75 litru pohybuje od 70 Kč do 170 Kč.

Co z hroznového moštu připravit?

Většinou je hroznový mošt hodně sladký, a tak se pije naředěný vodou. Nabízí ale mnohem více možností využití, a to ve studené i teplé kuchyni. Výborně se hodí například pro přípravu osvěžujících drinků, omáček k masu nebo salátových dresinků.

Studený nápoj z hroznů ve sklenici s ledem New Africa / Shutterstock.com

Nealko koktejl s hroznovým moštem – recept

Budete potřebovat:

  • 2 díly moštu z bílého vína
  • 1,5 dílu sody nebo minerálky
  • snítku máty na ozdobu

Postup:

Hroznový mošt se sodou jednoduše smíchejte ve sklenici a následně ozdobte mátou. Místo ledu můžete přidat zmrzlé kuličky vína. Drink bude díky tomu lépe vypadat, a hlavně skvěle chutnat.

Dresink na zeleninový salát

Zálivku z hroznového moštu si samozřejmě můžete koupit, ale domácí verzi se nic nevyrovná. Navíc bude hotová za pár minut.

Budete potřebovat:

  • čtvrt hrnku moštu z červeného vína
  • dvě lžíce oleje, nejlépe olivového
  • dvě lžíce balsamikového octa
  • dvě lžíce medu
  • půlku lžíce francouzské hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Vše smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Nejlépe tento dresink dochutí zeleninové nebo ovocno-zeleninové saláty, například ty z listové zeleniny, hroznového vína a ořechů.

Zdroje: Kupi, Healthline, Mojelahve.cz