Osvěžující limonáda je skvělým společníkem v boji proti extrémním teplotám. Vychutnat si ji můžete nejen ve vaší oblíbené kavárně nebo cukrárně, ale díky našim jednoduchým receptům si ji rychle připravíte i doma. Vyzkoušejte například melounovo-mangovou granitu nebo broskvový ledový čaj.
Recept: Domácí jahodová limonáda
Jahodové limonády patří k nejoblíbenějším a není se čemu divit. Jejich sladká chuť je jednoduše božská.
Na přípravu litrového džbánu jahodové limonády budete potřebovat:
- 300 g jahod
- 3 lžíce moučkového cukru
- šťávu z ½ citronu
- 1 l sodovky na zalití
Jak vyrobit domácí jahodovou limonádu?
- V první řadě jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Smíchejte je s cukrem a nechte hodinu odstát v lednici.
- Následně jahody vložte do džbánu, přidejte šťávu z ½ citronu a důkladně promíchejte. Nakonec zalijte sodou.
- Přidat můžete i kostky ledu a na ozdobení použít plátky citronu. Jahody můžete vyměnit i za jiné ovoce, například za maliny, borůvky nebo ostružiny.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Recept: Domácí broskvový ledový čaj
Věděli jste, že dobrý ledový čaj si můžete připravit i doma?
Na džbán o velikosti 1 litru budete potřebovat:
- 4–5 sáčků broskvového čaje (může být i sypaný)
- 3 lžíce cukru
- citron
- 2 broskve
- vodu na zalití
Jak udělat ledový čaj?
- Postup je podobný jako při přípravě klasického horkého čaje. Čaj zalijte vodou a nechte louhovat.
- Do horkého čaje přidejte cukr a nechte čaj vychladit. Následně jej vložte na 1 hodinu do lednice.
- Po vytáhnutí ho smíchejte se šťávou z vymačkaného citronu, přidejte kostky ledu a nakrájené broskve.
Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami
V horkých letních dnech vám jistě přijde vhod náš recept na domácí ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami. Skvěle vás osvěží a překvapí vás svou sladkokyselou chutí. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá.
Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami
Recept: Melounovo-mangová granita neboli ledová tříšť
Co je granita?
Granita je osvěžující zmrzlý dezert pocházející z Itálie, který se připravuje zmražením směsi vody, cukru a ovocného džusu nebo kávy. Granita je velmi podobná ledové tříšti a dobře chutná především v kombinaci se sladkým melounem a exotickým mangem.
K přípravě 5–6 porcí budete potřebovat:
- 1 ks bezsemenného melounu
- 2 ks manga
- 200 ml mangového džusu (možné nahradit i za multivitamin)
- 1 citron
- 2 lžíce hnědého cukru
- čerstvou mátu na ozdobení
Anna Shepulova / Shutterstock.com
Jak na to?
- Postup přípravy je velmi jednoduchý. Nejdříve vydlabejte celý meloun a jeho kousky rozmixujete v mixéru.
- Následně očistěte a nakrájejte obě manga a přidejte je do mixéru k melounu.
- Chvilku mixujte, poté zalijte džusem a šťávou z vymačkaného citronu.
- Na závěr přidejte dvě lžíce cukru a celý obsah vylijte do mísy, kterou na pár hodin vložte do mrazáku.
- Před podáváním můžete granitu opět rozmixovat, aby její konzumace byla jednodušší. Na ozdobení použijte lístky čerstvé máty.
Elena Hramova / Shutterstock.com
Recept: Domácí okurková limonáda
Naším posledním tipem je okurková limonáda, která je v porovnání s ostatními méně sladká.
K její přípravě budete potřebovat:
- 1 ks okurky
- 2 ks limetky
- třtinový cukr
- perlivou vodu
Jak se dělá domácí okurková limonáda?
- Nejprve si oškrabte okurku, slupky však nevyhazujte a ponechte si je na ozdobení.
- Okurku rozmixujte a přidejte půl litru vody.
- Směs přelijte přes sítko do džbánu, přidejte šťávu z vymačkaných limetek a zalijte perlivou vodou až po okraj džbánu.
- Na závěr doslaďte třtinovým cukrem a ozdobte připravenými slupkami a plátky limetky.
Zdroje: Recepty.cz, Receptyonline.cz