Taky je pro vás výběr sýru cottage v obchodech sázkou do loterie? Budou pod víčkem hutné nakyslé drolivé hrudky, nebo jemná pevná zrnka plavající ve sladší smetaně? Přečtěte si, proč existuje více druhů těchto sýrů a zda se dají už při nákupu nějak rozpoznat. Na závěr se navíc můžete inspirovat našimi 9 tipy, jak cottage zajímavě využít ve sladké a slané, teplé i studené kuchyni.
Cottage je čerstvý nezrající sýr původem z Anglie. Typický je svou hrudkovitou konzistencí a v posledních několika letech se stal nedílnou součástí jídelníčku všech, kteří se stravují zdravě, hubnou, sportují nebo posilují.
Obsahuje totiž pořádnou nálož bílkovin i dobře využitelného vápníku, naopak má málo tuku a kalorií. Díky nízkému glykemickému indexu dokáže zasytit na delší dobu. Ve 100 g sýru cottage najdete asi 100 kcal, 4,5 g tuku, 2,7 g sacharidů a 12,5 g bílkovin.
Kupte se slevou Sýr Cottage Jihočeský Madeta.
Cottage se vyrábí kombinací kyselého a sladkého srážení z odtučněného mléka. Důležitou roli hrají enzymy, za jejichž pomocí mléko kvasí. Výslednou chuť a strukturu potom může ovlivňovat hned několik faktorů: tučnost mléka, jeho teplota a délka zpracování (čím jsou obě hodnoty vyšší, tím jsou zrna pevnější) nebo to, zda se během výroby používá kyselina mléčná či citronová.
Nic z toho ovšem v obchodě nepoznáte. Ve složení těchto sýrů se shodně objevují: mléko, smetana nebo tvaroh, syřidla, mlékárenské kultury a sůl. Což nic o struktuře a chuti daného výrobku bohužel neříká. Pokud kelímkem nezatřesete a nepokusíte se odhadnout množství šplouchající smetany. Té by totiž měl mít správný sýr cottage tak akorát, rozhodně by v ní neměl plavat.
Kromě chuti se jednotlivé výrobky mohou nepatrně lišit i nutričními hodnotami. Kyselejší hrudky mívají většinou více bílkovin a méně tuku. Všeobecně ale nešlápnete s žádným cottage vedle a všechny mají v porovnání s ostatními čerstvými sýry a žervé až o polovinu méně kalorií.