Čas kvetoucí levandule lékařské se chýlí ke konci, ale slibná sklizeň aromatických květů ještě přeje voňavému využití. Je nejlepší čas vyrobit si domácí levandulový sirup! Co všechno s ním v kuchyni vykouzlíte? Dopřejte si levandulový vinný střik, zmrzlinu, limonádu nebo kávu.
1. Jednoduchý recept na domácí levandulový sirup
Snadná varianta je tu i pro ty, kdo si zatím na přípravu domácích sirupů a šťáv netroufli.
- Opláchnutou a nastříhanou levanduli (hrst) vložte do horké (nikoli vroucí) vody.
- Přidejte nakrájený citron a 3 lžičky kyseliny citronové. Základ zamíchejte a nechte jej 24 hodin odpočívat.
- Následující den tekutinu slijte do větší nádoby a přidejte cukr (zhruba 1 kg na 1 l vody). Směs mírně zahřejte, promíchejte a nechte cukr rozpustit.
- Na závěr stačí jen slít sirup přes plátýnko do připravených lahví. Nezapomeňte jej uchovávat v lednici.
A jak jej můžete využít?
Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com
2. Osvěžující recept na levandulovou zmrzlinu
Mezi nevšední letní osvěžení, kterým překvapíte své přátele, patří levandulová zmrzlina. Omamné levandulové aroma a smetanová chuť si získají nejednoho milovníka neotřelých příchutí zmrzliny.
Na 350 ml zmrzliny potřebujete:
- 7 žloutků
- 150 g moučkového cukru
- vanilku
- 45 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 lžičky levandulového sirupu
- pár sušených kvítků
albatros-design / Shutterstock.com
Postup:
- Žloutky utřete s cukrem do pěny.
- Z vanilkového lusku seškrábněte semínka a obojí (lusk i dřeň) krátce povařte ve směsi mléka a smetany. Horký základ přeceďte do žloutkové pěny a vařte do zhoustnutí.
- Jakmile zmrzlinový základ vychladne, přidejte sirup a hrst levandulových kvítků a vložte do zmrzlinovače nebo nádoby.
- Pokud mrazíte v nádobě, nezapomeňte zmrzlinu co 20 minut promíchat, abyste narušili vznikající krystalky vody. Jedině tak bude dokonalá!
Goskova Tatiana / Shutterstock.com
3. Recept: Domácí levandulová limonáda
A jak podávat základní limonádu s levandulovým sirupem?
Připravte si:
- snítku levandule
- led
- 0,5 l perlivé vody
- několik plátků citronu
Postup:
- Příprava limonády je jednoduchá – do džbánku přidejte led, levanduli, plátky citronu a množství levandulového sirupu dle chuti.
- Základ na limonádu zalijte perlivou či jemně perlivou vodou a podávejte.
New Africa / Shutterstock.com
4. Recept: Levandulové cappuccino
Potřebujete:
- 1 lžičku levandulového sirupu
- espresso
- mléčnou pěnu
Postup:
- Na dno šálku kápněte levandulový sirup.
- Do šálku připravte espresso a doplňte mléčnou pěnou. A máte hotovo! Dokonalé levandulové cappuccino si zamilujete!
Tip: Pro ještě lepší zážitek z levandulové kávy můžete mléčnou pěnu posypat květy levandule.
5. Recept: Levandulový vinný střik
Lze kombinovat levanduli a víno? Ano – a tento tandem si překvapivě skvěle rozumí.
Na skleničku nejen letního vinného střiku potřebujete:
- snítku levandule
- lžíci levandulového sirupu
- 1 dcl suchého bílého vína
- 1 dcl perlivé vody
- led
- tři kuličky chlazeného melounu
Postup:
- Do sklenice na víno přidejte sirup, kostku ledu, meloun a snítku levandule.
- Dolijte vychlazeným vínem a perlivou vodou. Na zdraví!
Zdroj: Prima Fresh, Kupi