Letošní ovoce na stromech už dozrává a vy si možná lámete hlavu, jak jej co nejlépe zpracovat. Pokud vám zavařování leze na nervy a čerstvé ovoce už nikdo z rodiny nechce jíst, zvažte pořízení domácí sušičky! V tomto článku se nebudeme zabývat typy sušiček, ale tím, jaké pochoutky si v nich můžete připravit.
Pokud si budete pořizovat sušičku ovoce, rozhodně sáhněte po té, která má technologii horizontálního proudění vzduchu, většinou označovanou na krabicích jako horizontal Air Flow. Tato technologie rozvádí teplý vzduch do celé komory a suroviny tak suší ve všech patrech stejně, takže už nebudete muset nikdy během sušení prohazovat plata. Ceny se pohybují kolem 4 000 Kč.
Sušené ovoce je velmi oblíbenou pochoutkou. Při domácí přípravě se navíc můžete vyvarovat přislazování, které z kupovaného sušeného ovoce často dělá kalorickou bombu. Z jablek, hrušek, jahod nebo švestek můžete doma připravit sladké, a přitom zdravé svačinky pro celou rodinu. Pokud vaše děti i tak raději sáhnou po čokoládě, zkuste ji trochu propašovat právě do sušeného ovoce. Po usušení jej z půlky namočte do rozpuštěné vysokoprocentní čokolády. Uvidíte, že se po něm jen zapráší!
Rádi si sednete k televizi s miskou křupavých smažených brambůrek? Ale co když se snažíte shodit pár kilogramů? Zkuste chutné zeleninové chipsy téměř bez tuku! Najemno krájené plátky brambor, celeru nebo červené řepy zakápněte olivovým olejem. Osolte podle chuti, přidat můžete i mletou papriku, pepř nebo rozmarýn a sušte, dokud nebudou křupat.
Pokud vám tyto zeleninové sušené chipsy zachutnají, zkusit můžete i další varianty s mrkví, batáty nebo petrželí. Kreativitě se meze nekladou! Po usušení uchovávejte chipsy ve vzduchotěsných krabičkách. Pravděpodobnější ale je, že zmizí mnohem dřív.
Oblíbenost sušeného masa zvaného jerky v posledních letech stoupá. V obchodech dnes už seženete sušené hovězí, krůtí, vepřové i kuřecí kousky. I tuhle oblíbenou pochoutku si můžete doma připravit.
Důležité je koupit kvalitní a velmi libové maso, které nakrájíte na tenké plátky. Půjde vám to snadněji, když jej na chvíli dáte do mrazáku. Bude pak lépe držet tvar a ukrojíte správně tenké kousky.
Podle chuti si připravte marinádu, do které maso nejlépe přes noc namočte. Zkusit můžete už namíchané omáčky nebo si připravit vlastní směs koření. Po dobu sušení maso obracejte, dokud se při ohnutí nezlomí. Tak poznáte, že je hotové. Při správném skladování vám jerky vydrží až 6 měsíců.
Déšť v létě si většina z nás moc neužívá. Existuje ale jedna skupina lidí, která jej rozhodně ocení. Houbaři! Závěr letních měsíců je pro růst hub jako stvořený, ale košíky plné hříbků znovu přinášejí problém s jejich zpracováním. V domácí sušičce si během pár hodin vytvoříte zásobu na několik měsíců dopředu.
Houby obsahují až 90 % vody, jejich sušení jen tak na novinách tedy není moc efektivní. Jednoduše mohou zplesnivět nebo se zapařit. Téhle starosti vás sušička zbaví. Sušit by se měly při teplotě mezi 40 a 50 stupni po dobu přibližně šesti hodin, záleží na jejich vlhkosti. Usušené houby při shrnování ze síta šustí, a tak poznáte, že jsou připravené k uskladnění na zimu.
Sušená rajčata naložená v oleji představují skvělý způsob, jak si uchovat tuto letní červenou lahůdku na později. Využijete je pak při přípravě těstovin, masa, omáček nebo nejrůznějších předkrmů.
Zdroj: Kupi