Domácí je nejlepší! Recept na termix, loupáčky, rohlíky i kmínový chleba, který se rozplyne na jazyku

Muž a žena sypou mouku na domácí chléb New Africa / Shutterstock.com

Zvýšení cen potravin si určitě všiml každý z nás. Mnoho lidí tak hledá způsoby, jak šetřit, aniž by obětovali kvalitu. Často zapomínáme, že mnoho produktů si můžeme vyrobit sami doma. Překážkou bývá buď nedostatek času, nebo chuť se pustit do náročnějšího receptu. Ukážeme vám, že jejich příprava není zas tak těžká, můžete i ušetřit a navíc si vychutnáte neskutečnou dobrotu, která se vám rozplyne na jazyku.

Přečtěte si také

Klasika trochu jinak: Kuřecí řízky v křupavém mandlovém kabátku se sýrem halloumi

Domácí čokoládový termix – recept

Na 2–3 porce potřebujete:

  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučnost zvolte podle chuti)
  • 100 g čokolády
  • 200 ml šlehačky ke šlehání

Postup:

Do kastrůlku vložte šlehačku a dejte ji ohřát. Jakmile se tak stane, odstraňte z plotýnky a rozlámejte do ní čokoládu. Metličkou ji rozmíchejte, dokud se nerozpustí a ze smetany se stane hnědý hustý krém. Vmíchejte tvaroh, nalijte do skleniček a dejte vychladit do lednice.

Vanilkový termix – recept

Na 4–5 porcí potřebujete:

  • 500 ml mléka
  • sáček vanilkové pudingu
  • 500 g tvarohu ve vaničce (tučnost zvolte podle chuti)

Postup:

Uvařte puding podle návodu a pečlivě do něj vmíchejte tvaroh. Dejte do skleniček a vložte do chladničky.

Loupáček na dřevěném stole Jiri Hera / Shutterstock.com

Loupáčky s mákem – recept

Suroviny:

  • 20 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 400 g hladké mouky
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 55 g krupicového cukru
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • mák na posypání
  • vejce na potření

Postup:

Základem je kvásek, který nechte vzejít z trošky mléka, droždí a cukru. Kvásek poté smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto. Dejte na teplé místo a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by mělo svůj objem zdvojnásobit. Těsto rozdělte na 10 dílů a nechte ještě 20 minut kynout.

Díly rozválejte na placku a smotejte loupáčky, které opatrně dejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout. Troubu si předehřejte na 180 °C, loupáčky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a vložte do trouby na 20 minut.

Kmínový chleba – recept

Ingredience:

  • 380 ml vody
  • 650 g hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky cukru
  • 1 ½ lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • ½ čerstvého droždí

Postup:

Všechny suroviny smíchejte a zpracujte těsto. Chvilku to potrvá, tak nic nevzdávejte. Těsto pak nechte vykynout pod utěrkou asi hodinu. Poté těsto přeložte na pomoučenou plochu a propracujte. Nechte opět hodinu vykynout v moukou vysypané ošatce. Do trouby vložte plech s pečicím papírem a teplotu dejte na 230 °C. Nakynuté těsto překlopte z ošatky na plech a pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte 30 minut.

Člověk vyrábí rohlíky z těsta a pokládá na plech Yuriy Golub / Shutterstock.com

Domácí křupavé rohlíky – recept

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 130 g polotučného mléka
  • 130–140 g vlažné vody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • mák, kmín, sůl na posypání

Postup:

Droždí smíchejte s prosátou moukou, vmíchejte sůl a cukr. Přilijte mléko a vodu, máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10–12 kousků. Každý kousek vyválejte do trojúhelníku a stočte. Poskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.

Troubu předehřejte na 250 °C. Vykynuté rohlíky postříkejte vodou a posypte. Dejte do trouby péct na 15–16 minut. Po vytažení z trouby znovu rohlíky postříkejte, budou tak krásně lesklé.

Domácí těsto na pizzu
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Domácí těsto na pizzu

Připravit si doma lahodnou pizzu s křupavým těstem není žádná věda! S naším receptem zvládnete vytvořit dokonalé těsto, které bude po upečení krásně nadýchané uvnitř a křupavé na povrchu. Jakmile zvládnete přípravu těsta, můžete popustit uzdu své fantazii a ozdobit pizzu svými oblíbenými surovinami.

Domácí těsto na pizzu

Tipy, jak ušetřit

  • Vyrazte na samosběry a lokální trhy, kde najdete kvalitní a levnější zeleninu nebo ovoce a pusťte se do zavařování. Zavařit se dá v podstatě cokoliv a zásoby vám ušetří spoustu peněz.
  • Vyměňte sušenky za domácí pečení. Existuje mnoho skvělých receptů na domácí buchty a koláče, které vás budou stát pár korun a pochutná si celá rodina.
  • Zasaďte si semínka a vypěstujte si bylinkovou zahrádku.
  • Sbírejte semínka ze zeleniny i ovoce, na jaře je pak můžete zasadit a vypěstovat.
  • Sledujte nákupního rádce Kupi.cz a porovnávejte ceny za nákup online v jeho mobilní aplikaci přímo v obchodech.

Zdroj: Kupi