Dejte si lilek! Nikdy však syrový, jinak si zaděláte na pořádné problémy. Zkuste naše rychlé recepty

Spousta lilků v proutěném koši Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Lilek si v posledních letech získal pevné místo v českých kuchyních. Není se čemu divit – lze ho připravit na mnoho způsobů, ať už dušením, smažením nebo grilováním. Může sloužit jako příloha k masu, ale také jako plnohodnotné vegetariánské jídlo. Navíc je velmi chutný a přináší našemu tělu mnoho výhod.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Syrový škodí, tepelně upravený pomáhá

Lilek, kterému se také říká baklažán, je zelenina pocházející z Balkánu. Je typický svými tmavě fialovými plody, houbovitou strukturou a jemnou chutí. Ve Starověkém Řecku měl neblahou pověst – tradovalo se, že způsobuje malomocenství a ztrátu zdravého rozumu. Problém spočíval v tom, že se jej lidé tehdy snažili jíst syrový. V takovém stavu však lilek obsahuje látku zvanou solanin. Ta může skutečně zapříčinit nejrůznější zdravotní potíže.

Dnes už víme, že syrový se lilek konzumovat nedá. Díky tepelné úpravě dojde právě k eliminaci nežádoucího solaninu a pokrm se stane zdravotně naprosto nezávadný. Naopak může našemu tělu výrazně prospívat.

Lilek obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, takže je vynikající na posílení imunity. Najdeme v něm ale také železo a draslík, v menším množství potom hořčík, zinek, mangan a vitamín C. Lilek je tedy výborným pomocníkem při čištění jater, podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, napomáhá snižovat cholesterol a předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Obsahuje také velké množství vlákniny, takže skvěle zasytí. Jeho kalorická hodnota je přitom poměrně nízká, můžete jej tedy směle zařadit do jídelníčku, pokud držíte redukční dietu.

Žena solí rozkrojený lilek Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Jak nechat vypotit lilek?

Jednou ze základních procedur, která se s lilkem provádí před samotnou přípravou pokrmu, je takzvané pocení. Lilek se má tímto způsobem zbavit případné hořkosti. V současné době však odrůdy lilku obvykle nahořklé nejsou. Zvolte si tedy sami, zda lilek vypotit necháte, nebo ne.

Pokud se rozhodnete pro, vězte, že je to naprosto jednoduché. Lilek nakrájejte na kolečka nebo plátky o síle zhruba jednoho centimetru. Osolte je z obou stran a nechte odležet třeba na prkýnku nebo na plechu vyloženém pečicím papírem, a to po dobu zhruba dvaceti minut. Tekutinu, která se z lilku uvolní, potom osušte papírovou utěrkou.

Rychlé recepty na jídla z lilku

Zapečený lilek

Jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy lilku je jeho zapékání. Příprava takového pokrmu je jednoduchá, nezabere mnoho času, a navíc si můžete vymyslet celou řadu variací. Lilek se obvykle zapéká s nejrůznějšími sýry – můžete zvolit mozzarellu, nivu, kozí sýr – zkrátka cokoli, co máte rádi.

Lilky jednoduše rozkrojte na poloviny a vydlabejte. Osolte, potřete olivovým olejem a dejte na 15 minut péct do trouby.

Připravte si směs, kterou budete lilky plnit. Kromě vydlabané lilkové dužiny můžete přidat třeba rajčata, cibuli, česnek nebo papriku – vše pokrájejte na kostičky a orestujte. K zelenině pak můžete přimíchat ještě třeba kuskus.

Opečené lilky poté naplňte touto směsí a navrch dejte plátky vašeho oblíbeného sýra. Zapečte dalších 15 minut a můžete podávat.

Grilovaný lilek s rajčaty na talíři nelea33 / Shutterstock.com

Grilovaný lilek

Grilovaný lilek můžete uzobávat jen tak, ale skvěle poslouží i jako příloha k masu. Lilky jednoduše nakrájejte na tenčí plátky, potřete olejem a z obou stran ogrilujte. Když jsou hotové, posolte je. Poté se dají namáčet do marinády. Připravíte ji třeba z olivového oleje, sójové omáčky, balsamica a trochy medu. Přidat můžete taky česnek, kapary, bazalku nebo mátu. Milovníci pikantních jídel ji mohou ochutit trochou chilli.

Polévka z lilku

Z lilku se dá uvařit i hustá, výživná polévka. Na másle osmahněte cibulku a poté k ní přidejte oloupaný lilek nakrájený na kostky. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Uvařte do měkka a poté polévku rozmixujte na hladký krém. Přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Polévku můžete ozdobit třeba lístky bazalky.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Lilková pomazánka Baba ganoush
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Lilková pomazánka Baba ganoush

Lilková pomazánka Baba ganoush neboli Baba ganuš pochází z Libanonu a skvěle se hodí jako dip k zelenině nebo k čerstvému pečivu. Připravuje se z pečeného lilku, který se obvykle kombinuje se sezamovou pastou tahini, česnekem, římským kmínem a olivovým olejem. Vyzkoušejte jej jako netradiční předkrm nebo pomazánku k večeři, věříme, že budete příjemně překvapeni.

Lilková pomazánka Baba ganoush

Lilková pomazánka

Z lilku si můžete připravit také skvělou pomazánku, která přijde vhod ke svačině i k večeři. Lilek nejprve nakrájejte na kolečka. Dejte je péct do mírně rozehřáté trouby, dokud nezměknou. Po vychladnutí je nakrájejte na plátky. Ty následně osmažte na oleji spolu se dvěma stroužky česneku. Poté vložte do mixéru, přidejte bílý jogurt, sůl a pepř podle chuti a vše rozmixujte najemno. Podávat můžete s čerstvým pečivem, topinkou nebo toastem.

Zdroj: Kupi, Healthline, NZIP