Krupicová kaše – oblíbený pokrm, který nám připomíná dětství. Ačkoliv se může zdát její příprava jednoduchá, výsledek nemusí vždy odpovídat našim představám. Správná konzistence a jemnost kaše závisí na dodržení několika zásadních kroků. Poradíme vám, jak připravit tu nejlepší krupicovou kaši, která bude hebká, krémová a bez hrudek. Vyzkoušejte naše tipy a užijte si dokonalou chuť tohoto tradičního pokrmu.
Pokud stále připravujete krupicovou kaši tak, že do rendlíku nalijete od oka mléko, nasypete trochu krupice ze sklenice, zamícháte a čekáte, jaký bude výsledek a zda bude potřeba ho doladit ještě trochou krupice, nebo naopak naředit dalším mlékem, pak se nemůžete divit, že na talíři stále nemáte to, co byste tak úplně chtěli – krásně jemnou krupicovou kaši bez hrudek a divných sraženin. Ona totiž i příprava něčeho tak jednoduchého, co se skládá ze dvou surovin, jako je právě krupicová kaše, má své zákonitosti.
I příprava krupicové kaše je o cviku. Trefit pokaždé tu správnou konzistenci ale není náhoda. Obecně platí, že na 1 litr mléka budete potřebovat 80 gramů krupičky. Ale nebojte, pokud není kuchyňská váha váš kamarád, správný poměr zvládnete trefit i bez ní. 80 gramů krupice odpovídá 8 zarovnaným polévkovým lžicím. Jen pozor na to, že u každé sady příborů může být polévková lžíce jinak velká.
Pokud máte krupicovou kaši raději hustou, nebojte se trochu krupice přidat, maximálně ale dvě lžíce. Pokud byste přidali více, vznikne vám hutný beton, který by nestrávila ani míchačka. Stejně to platí i naopak, pokud budete chtít kaši spíš tekutější, klidně až dvě lžíce krupice odeberte.
Ačkoli je samotná příprava krupicové kaše velmi rychlá, je dobré se na ni předem připravit a nechat krupičku ve studeném mléce pěkně nabobtnat alespoň hodinu, ale klidně i přes noc v lednici. Pokud tento krok přeskočíte, krupicová kaše se vám povede i tak, ale připravíte se o jedinečný požitek z jemné struktury.
Ještě důležitější než fáze namáčení, je fáze vaření. A teď ruku na srdce, také se vám stalo, že se vám v krupičce vytvořily nechtěné hrudky? Opravdu stačí chvilinka nepozornosti a kuchyňský karambol je na světě. Jamile se totiž namočená krupice začne zahřívat, velmi rychle houstne, a pokud pořád nemícháte, vytvoří se v ní nechtěné žmolky, které už nikdy nerozmícháte. Spíš než klasická vařečka je pro míchání kaše ideální kuchyňská metlička.
Ani při vaření kaše ale není dobré spěchat. Zapněte sporák na střední plamen a dejte mléku s krupičkou čas, než ho přivedete k varu. Jakmile kaše začne bublat, hned nevypínejte sporák, ale ještě chvíli počkejte. Alespoň pět minut ji za stálého míchání vařte. Krupice totiž změkne nejen namáčením, ale také několika minutami varu. V této fázi je míchání nutné ne proto, abyste zabránili vzniku hrudek, ale proto, aby se vám kaše nepřipálila.
Zapomeňte na to, že máslo se používá jen na polití kaše. V okamžiku, kdy kaši přestanete vařit a odstavíte ji ze sporáku, vmíchejte do ní pár kostiček másla z lednice a nechte je rozpustit. Máslo zde funguje na podobném principu, jako při přípravě italského rizota. Krupicovou kaši dokonale zjemní a dodá jí na krémovosti.
Každou porci kaše pak na talíři nebo misce polijte další dávkou rozpuštěného másla dle libosti.
Jakmile jste docílili toho, že máte v rendlíku nádherně voňavou, hebkou krupicovou kaši, pusťte se do servírování a konzumace. Kaše by rozhodně neměla v rendlíku ani na talíři vychladnout. Platí zde totiž přímá úměra – čím studenější kaše je, tím je tužší.
Do mléka s krupicí nepřidávejte cukr, patří tam jen špetka soli. Cukr totiž během varu karamelizuje a za určitých podmínek by mohl i zhořknout. Krupicová kaše se ochucuje až v samém závěru, už naservírovaná na talíři.
Zdroje: Kuchařka pro dceru, AAzdraví.cz