Letní slunečné dny přímo vybízí k vychutnávání si osvěžujícího sezónního ovoce i k pořádání venkovních párty a pořádných grilovaček. A co takhle to spojit? Teplé i studené ovocné omáčky tvoří s masem i rozpečeným sýrem neodolatelnou kombinaci. Máme pro vás několik užitečných tipů, jak ovocné omáčky připravovat a jaké druhy plodů volit, i tři recepty pro inspiraci. Dáte přednost omáčce citronové, meruňkové, nebo třešňové?
Šťavnatý kousek masa přelitý sladkou, lehce nakyslou, kořenitou omáčkou připravenou z čerstvého ovoce je opravdovou lahůdkou. Krásně husté konzistence se dosahuje díky světlé jíšce, do které se následně přilévá masový vývar, víno (bílé nebo červené podle druhu ovoce) či smetana. A samozřejmě také ovoce samotné, jeho šťáva, případně také cukr a nejrůznější koření.
K červenému masu (hovězímu, vepřovému, zvěřině a kachnímu) se s oblibou podávají omáčky brusinkové, švestkové, višňové, rybízové a ty z lesních plodů. K bílému (drůbežímu, králičímu a rybímu) se zase hodí citronové, pomerančové, mangové nebo meruňkové.
Ovocné omáčky se mohou podávat teplé i studené. V druhém případě si je vychutnáte jako dip ke steakům, grilovanému a smaženému masu i k sýrům. Stačí vybrané ovoce pokrájet na menší kousky a pozvolna spolu s kořením vařit pod pokličkou asi 1,5–2 hodiny. Pokud bude omáčka moc řídká, lze ji zahustit škrobem nebo část z ní ještě rozmixovat.
Přidáte-li do omáčky s většími kousky ovoce zároveň i cibuli, případně česnek, zázvor nebo třeba chilli, připravíte si výborné čatní (chutney). To může být z jednoho druhu ovoce i mixu. Typicky se používají švestky, jablka, hrušky, brusinky, meruňky, fíky nebo mango.
Kupte se slevou Sýr Camembert na gril Président.
Budete potřebovat: 30 g hladké mouky a 30 g másla, kůru z 1/2 citronu (dobře omytého nebo v bio kvalitě), 750 ml studeného hovězího vývaru, šťávu z 1 citronu, vinný ocet, sůl a podle chuti i čerstvou petržel a špetku muškátového oříšku.
Postup: V hrnci připravte z másla a mouky světlou jíšku, do které po krátkém osmahnutí přilejte všechen vývar a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu a na mírném plamenu za občasného míchání vařte asi 30 minut. Nakonec přisypte petržel a koření, osolte a dochuťte octem a nechte ještě chvíli povařit. Pokud se vám omáčka bude zdát moc výrazná, můžete ji zjemnit smetanou.
Budete potřebovat: 200 ml chuťově plného červeného vína, 200 ml masového vývaru, 30 ml octa balzamiko, šalotku, 1 lžíci třtinového cukru, cca 300 g vypeckovaných, přepůlených třešní, 1 celou skořici, šťávu z 1/2 citronu, 1 lžičku kukuřičného škrobu, sůl a pepř.
Postup: V pánvi dejte vařit ocet a v něm nechte rozpustit cukr. Přidejte červené víno, nasekanou šalotku a skořici. Vařte, dokud se tekutina o polovinu nezredukuje. Poté přidejte vývar, třešně a vařte dalších 5–10 minut. Vyndejte skořici a přilejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Omáčku můžete ihned podávat s červeným masem teplou, případně počkat, až zchladne, a poté ji servírovat jako dip k sýrovým i masovým lahůdkám (v takovém případě ji lze udělat hustší a přidat více škrobu).
Budete potřebovat: 500 g meruněk, 2 střední cibule, 1,5cm kousek zázvoru, 1 lžíci jablečného octa, hrst rozinek, 1 vrchovatou lžíci třtinového cukru, menší stroužek česneku, chilli papričku, 1 lžíci (olivového) oleje, sůl a pepř.
Kupte se slevou Meruňky.
Postup: Meruňky oloupejte (nařízněte je do kříže, dejte na pár vteřin do horké vody, a jakmile zchladnou, půjdou zbavit slupky snáze), vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte meruňky, česnek, nastrouhaný zázvor, chilli papričky (množství a pálivost volte podle vlastních preferencí) a ocet. Duste, dokud se všechna tekutina nevyvaří a směs nebude „lepivě“ hustá. Poté přidejte rozinky, osolte, opepřete, případně doslaďte a ještě pár minut povařte.