Černý bez není jen krásná ozdoba krajiny, ale také poklad pro vaši kuchyni. Ať už sbíráte jeho voňavé květy nebo šťavnaté plody, můžete z nich vytvořit řadu dobrot. Od osvěžujícího sirupu přes aromatické víno až po sladkou marmeládu – možnosti jsou takřka neomezené. V našem článku vám představíme několik jednoduchých receptů, díky kterým proměníte dary přírody v chutné domácí výrobky. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, naše tipy vám pomohou vytěžit z černého bezu maximum. Připravte se na výlet do světa chutí a vůní, který začíná hned za vaším prahem.
Jak využít černý bez?
Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni, jakmile však odkvetou, vystřídají je plody tohoto keře – bohaté hrozny tmavých kuliček, které mají také své využití v kuchyni a jejich čas právě nyní přichází. Tak se do toho pojďme společně pustit a některé z lahodných bezových receptů vyzkoušet!
JPC-PROD / Shutterstock.com
Recept na domácí bezinkový likér z plodů
Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů.
Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:
- 1 kg cukru
- 2 lžičky kávy
- 0,5 l rumu
- 1 l vody
Postup:
- Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko.
- Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut.
- Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum.
- Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com
Recept na bezinkové víno z plodů
Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů.
Na 1 litr bezinkových kuliček budete potřebovat:
- 2 litry vody
- 1 kg cukru
- ½ balení droždí
- 2 ks nového koření a hřebíčku
- mletý pepř
Výroba:
- Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a 15 minut povařte.
- Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 3 dny kvasit.
- Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte.
- Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Třešňový likér
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Třešňový likér
Fialkový sirup
Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.
Fialkový sirup
Recept na domácí sirup z bezových kuliček
K přípravě sirupu budete potřebovat:
- 1 kg zralých bezových kuliček (bez stonků)
- 800 g cukru (krupice nebo třtinový)
- 10 g kyseliny citronové
- 1 l vody
Jak udělat bezový sirup:
- Bezové kuličky zbavené stonků opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté ztlumte a nechte na mírném ohni vařit 15–20 minut.
- Tyčovým mixérem kuličky v hrnci rozmixujte.
- Směs přepasírujte směs přes jemné síto a tekutinu přelijte zpět do hrnce.
- Přidejte cukr a kyselinu citronovou a pomalu přiveďte opět k varu. Nechte bublat na mírném ohni dalších 15 minut, dokud směs mírně nezhoustne do konzistence sirupu.
- Hotový a vychlazený sirup přelévejte do sterilizovaných lahví a skladujte v chladu.
Madeleine Steinbach / Shutterstock.com
Recept na bezinkovou marmeládu z bobulí
Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami.
Na přípravu marmelády budete potřebovat:
- 2 kg jablek nebo hrušek
- 1 kg cukru
- 2 kg bezinek
- 1 lžičku skořice
- hnědý rum
- Gelfix
- citronovou šťávu
Jak na to:
- Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami, přidejte 0,5 kg cukru a rum.
- Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut.
- Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice.
- Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.
Zdroje: Kupi, WebMD, Prima Fresh