Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Domácí sirup z černého bezu ve skleničce a plody černého bezu Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Černý bez není jen krásná ozdoba krajiny, ale také poklad pro vaši kuchyni. Ať už sbíráte jeho voňavé květy nebo šťavnaté plody, můžete z nich vytvořit řadu dobrot. Od osvěžujícího sirupu přes aromatické víno až po sladkou marmeládu – možnosti jsou takřka neomezené. V našem článku vám představíme několik jednoduchých receptů, díky kterým proměníte dary přírody v chutné domácí výrobky. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, naše tipy vám pomohou vytěžit z černého bezu maximum. Připravte se na výlet do světa chutí a vůní, který začíná hned za vaším prahem.

Přečtěte si také

Zbyla vám rýže? Rýžová kaše není vaší jedinou možností, známe lepší recepty

Jak využít černý bez?

Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni, jakmile však odkvetou, vystřídají je plody tohoto keře – bohaté hrozny tmavých kuliček, které mají také své využití v kuchyni a jejich čas právě nyní přichází. Tak se do toho pojďme společně pustit a některé z lahodných bezových receptů vyzkoušet!

Proutěný košík plný tmavých hroznů černého bezu JPC-PROD / Shutterstock.com

Recept na domácí bezinkový likér z plodů

Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů.

Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky kávy
  • 0,5 l rumu
  • 1 l vody

Postup:

  1. Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko.
  2. Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut.
  3. Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum.
  4. Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Lahev a dvě skleničky na víno naplněné červeným bezinkovým vínem. Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Recept na bezinkové víno z plodů

Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů.

Na 1 litr bezinkových kuliček budete potřebovat:

  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru
  • ½ balení droždí
  • 2 ks nového koření a hřebíčku
  • mletý pepř

Výroba:

  1. Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a 15 minut povařte.
  2. Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 3 dny kvasit.
  3. Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte.
  4. Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Fialkový sirup
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Fialkový sirup

Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.

Fialkový sirup

Recept na domácí sirup z bezových kuliček

K přípravě sirupu budete potřebovat:

  • 1 kg zralých bezových kuliček (bez stonků)
  • 800 g cukru (krupice nebo třtinový)
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 l vody

Jak udělat bezový sirup:

  1. Bezové kuličky zbavené stonků opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté ztlumte a nechte na mírném ohni vařit 15–20 minut.
  2. Tyčovým mixérem kuličky v hrnci rozmixujte. 
  3. Směs přepasírujte směs přes jemné síto a tekutinu přelijte zpět do hrnce. 
  4. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a pomalu přiveďte opět k varu. Nechte bublat na mírném ohni dalších 15 minut, dokud směs mírně nezhoustne do konzistence sirupu.
  5. Hotový a vychlazený sirup přelévejte do sterilizovaných lahví a skladujte v chladu.
Domácí sirup z černého bezu v lahvích Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Recept na bezinkovou marmeládu z bobulí

Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami.

Na přípravu marmelády budete potřebovat:

  • 2 kg jablek nebo hrušek
  • 1 kg cukru
  • 2 kg bezinek
  • 1 lžičku skořice
  • hnědý rum
  • Gelfix
  • citronovou šťávu

Jak na to:

  1. Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami, přidejte 0,5 kg cukru a rum.
  2. Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut.
  3. Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice.
  4. Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.

Zdroje: Kupi, WebMD, Prima Fresh