Sezóna jahod je v plném proudu a vaše zahrada se jistě může pochlubit bohatou úrodou. Pokud přemýšlíte, jak všechny ty sladké plody zpracovat, máme pro vás skvělý tip – připravte si lahodnou jahodovou marmeládu! Nejen, že si tak uchováte chuť léta po celý rok, ale také získáte univerzální pochoutku, kterou můžete servírovat k vánočce, palačinkám nebo jen tak na čerstvém pečivu. Vyzkoušejte jeden ze tří ověřených receptů. Pusťte se do zavařování a užijte si domácí jahodovou dobrotu po celý rok!
Ačkoli je to pravděpodobně to první, co vás napadne, jahodová marmeláda má mnohem širší využití než jen jako pomazánka na pečivo. Kromě namazání na čerstvě opečený chléb, toasty, rohlíky nebo croissanty můžete marmeládou oživit svůj oblíbený jogurt či ovesnou kaši. Hodí se také jako náplň do různých dezertů, jako jsou linecká kolečka, dortíky nebo ovocné koláče.
Pokud chcete dodat zajímavou ovocnou příchuť svým nápojům, vmíchejte trochu marmelády do mléčných koktejlů, ledové kávy nebo čaje. Jahodová marmeláda může být i součástí netradiční glazury na grilovaná masa, jako jsou kuře, vepřové nebo kachna. Její sladká chuť se skvěle doplňuje s různými druhy sýrů na svačinovém či předkrmovém talíři. A pokud hledáte rychlou a chutnou svačinku, namáčejte ovoce, sušenky nebo piškoty přímo do sklenice s marmeládou.
Rybízová marmeláda má kyselejší chuť, hodí se do mnoha koláčů a dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba do marmelády dávat vůbec žádný želírovací přípravek, vystačíte si jen s cukrem.
Meruňková marmeláda je ovocná delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu. Příjemná chuť s jemně kyselými tóny zaručeně potěší nejednoho malého i velkého mlsouna. Navíc jde o skvělý způsob, jak zpracovat letní úrodu a uchovat ji na později.
Tento recept je velmi známý a ověřený. Před výrobou marmelády si nezapomeňte připravit čisté sklenice, do kterých marmeládu zavaříte.
Nedokážete si představit snídani bez jahodové marmelády, ale zároveň hledáte zdravější variantu? Máme pro vás recept na marmeládu, ve které je omezené množství cukru.
Jahodová marmeláda patří mezi nejoblíbenější příchutě této ovocné dobroty. Kromě namazání na pečivo ji využijete také do cukroví nebo sladkých dezertů a hravě si ji připravíte i doma.
Jahodová marmeláda s mátou je osvěžující letní pochoutka, která rozproudí vaše chuťové buňky. Tato lahodná kombinace čerstvých jahod a aromatické máty je ideální zejména k čerstvému pečivu nebo k opečenému toustu. Příprava je navíc jednodušší, než byste čekali.
V případě, že rádi experimentujete, vyzkoušejte si připravit netradiční jahodovou marmeládu s mátou.
V případě, že jahod máte stále hodně, vyzkoušejte také recept na anglický dezert trifle nebo úžasnou domácí zmrzlinu. Jestli chodíte pro jahody do obchodu, nezapomeňte sledovat aktuální slevové letáky, se kterými nakoupíte jahody za ty nejvýhodnější ceny.
Zdroj: Kupi