Božská jahodová marmeláda 3x jinak: Dokonalá klasika, méně sladká i s osvěžujícím twistem

Holčička se dívá na chleba s marmeládou, kterou maže žena vedle Jack Frog / Shutterstock.com

Sezóna jahod je v plném proudu a vaše zahrada se jistě může pochlubit bohatou úrodou. Pokud přemýšlíte, jak všechny ty sladké plody zpracovat, máme pro vás skvělý tip – připravte si lahodnou jahodovou marmeládu! Nejen, že si tak uchováte chuť léta po celý rok, ale také získáte univerzální pochoutku, kterou můžete servírovat k vánočce, palačinkám nebo jen tak na čerstvém pečivu. Vyzkoušejte jeden ze tří ověřených receptů. Pusťte se do zavařování a užijte si domácí jahodovou dobrotu po celý rok!

Přečtěte si také

Řetězec Pepco otočil a změnil své původní rozhodnutí. Vyžádali si to zákazníci

Jahodová marmeláda není jen na chleba

Ačkoli je to pravděpodobně to první, co vás napadne, jahodová marmeláda má mnohem širší využití než jen jako pomazánka na pečivo. Kromě namazání na čerstvě opečený chléb, toasty, rohlíky nebo croissanty můžete marmeládou oživit svůj oblíbený jogurt či ovesnou kaši. Hodí se také jako náplň do různých dezertů, jako jsou linecká kolečka, dortíky nebo ovocné koláče.

Pokud chcete dodat zajímavou ovocnou příchuť svým nápojům, vmíchejte trochu marmelády do mléčných koktejlů, ledové kávy nebo čaje. Jahodová marmeláda může být i součástí netradiční glazury na grilovaná masa, jako jsou kuře, vepřové nebo kachna. Její sladká chuť se skvěle doplňuje s různými druhy sýrů na svačinovém či předkrmovém talíři. A pokud hledáte rychlou a chutnou svačinku, namáčejte ovoce, sušenky nebo piškoty přímo do sklenice s marmeládou.

Rybízová marmeláda
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda má kyselejší chuť, hodí se do mnoha koláčů a dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba do marmelády dávat vůbec žádný želírovací přípravek, vystačíte si jen s cukrem.

Rybízová marmeláda
Meruňková marmeláda
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda je ovocná delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu. Příjemná chuť s jemně kyselými tóny zaručeně potěší nejednoho malého i velkého mlsouna. Navíc jde o skvělý způsob, jak zpracovat letní úrodu a uchovat ji na později.

Meruňková marmeláda

Tradiční jahodová marmeláda – recept

Tento recept je velmi známý a ověřený. Před výrobou marmelády si nezapomeňte připravit čisté sklenice, do kterých marmeládu zavaříte.

Na 1 kg jahod budete potřebovat:

  • 1 kg cukru krupice nebo krystalu
  • 1 balení želírovacího prášku
  • kyselinu citronovou

Postup:

  1. Celá příprava je velmi jednoduchá. Stačí jahody očistit a vložit do hrnce, kde je rozmačkáte. V případě, že chcete mít marmeládu jemnou a bez kousků ovoce, použijte mixér.
  2. Následně přidejte cukr smíchaný s želírovacím práškem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Jakmile bude cukr rozpuštěný, přiveďte jahody k varu.
  4. Teplotu ztlumte a vařte 2–3 minuty.
  5. Na závěr přidejte kyselinu citronovou, díky které bude mít marmeláda příjemně nakyslou chuť.
  6. Horkou marmeládu nalijte do připravených skleniček, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.
Domácí jahodová marmeláda ve sklenicích Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Marmeláda téměř bez cukru – recept

Nedokážete si představit snídani bez jahodové marmelády, ale zároveň hledáte zdravější variantu? Máme pro vás recept na marmeládu, ve které je omezené množství cukru.

Připravte si:

  • 1 kg jahod
  • 250 g cukru
  • 5 g kyseliny citronové

Jak zavařit marmeládu?

  1. Umyté jahody rozmačkejte nebo rozmixujte, zasypte cukrem a nechte 24 hodin odpočívat.
  2. Druhý den směs promíchejte s kyselinu citronovou a přiveďte k varu.
  3. Jakmile směs zhoustne, nalijte ji do připravených sklenic, uzavřete víčkem a opět obraťte dnem vzhůru.
  4. Nechte alespoň hodinu odpočívat a následně je můžete uložit do komory.
Jahodová marmeláda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda patří mezi nejoblíbenější příchutě této ovocné dobroty. Kromě namazání na pečivo ji využijete také do cukroví nebo sladkých dezertů a hravě si ji připravíte i doma.

Jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda s mátou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Jahodová marmeláda s mátou

Jahodová marmeláda s mátou je osvěžující letní pochoutka, která rozproudí vaše chuťové buňky. Tato lahodná kombinace čerstvých jahod a aromatické máty je ideální zejména k čerstvému pečivu nebo k opečenému toustu. Příprava je navíc jednodušší, než byste čekali.

Jahodová marmeláda s mátou

Jahodová marmeláda s mátou – recept

V případě, že rádi experimentujete, vyzkoušejte si připravit netradiční jahodovou marmeládu s mátou.

Na 1 kg jahod budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 1 balení želírovacího prostředku
  • 1 ks citronu
  • hrst mátových lístků

Jak udělat marmeládu?

  1. Postup je velmi podobný jako při předcházejících receptech. Umyté jahody rozmixujte a smíchejte s cukrem a želírovacím práškem.
  2. Za občasného míchání vařte, dokud se směs nespojí a nezhoustne.
  3. Přidejte šťávu z citronu a najemno nakrájené listy máty. Sklenice naplňte a opět uložte dnem vzhůru.

V případě, že jahod máte stále hodně, vyzkoušejte také recept na anglický dezert trifle nebo úžasnou domácí zmrzlinu. Jestli chodíte pro jahody do obchodu, nezapomeňte sledovat aktuální slevové letáky, se kterými nakoupíte jahody za ty nejvýhodnější ceny.

Zdroj: Kupi