Opravdu způsobuje mikrovlnka rakovinu a je nebezpečná pro těhotné? Mýty o mikrovlnce vysvětleny

Ruka dává jídlo do mikrovlnky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Přestože nám většinu času zjednodušují život, o bezpečnosti domácích spotřebičů panují ve společnosti už řadu let nejrůznější spekulace. Jedním z takto propíraných domácích pomocníků je i mikrovlnná trouba. Ta má údajně podle mnoha názorů způsobovat ztrátu živin v ohřívaných potravinách, radiaci, či dokonce rakovinu. Jak je to ale ve skutečnosti?

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Ztráta živin, radiace i rakovina?

Nejrozšířenější pověrou ohledně mikrovlnné trouby je domnělý škodlivý účinek záření na kvalitu ohřívaných potravin. Přestože záření urychluje chemické reakce, nemá významný vliv na změny v chemické struktuře látek, na to je mikrovlnná energie příliš malá.

Strach, že mikrovlnka mění nutriční hodnoty potravin, je též neopodstatněný – každá tepelná úprava potravin, jako je vaření, dušení, ohřívání či smažení, totiž snižuje jejich nutriční hodnotu. Vinit mikrovlnku je proto zbytečné.

Co se týče mýtu o rakovině, dle největší světové nezávislé organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK neexistuje žádná souvislost mezi účinky mikrovln a vznikem karcinogenních buněk.

Muž vyndává jídlo v krabičce z mikrovlnky goffkein.pro / Shutterstock.com

Jídlo z mikrovlnky není tak dobré?

Jedním z častých mýtů o mikrovlnné troubě je, že jídlo z ní má horší chuť než při přípravě na sporáku. Pravdou však je, že na vině není samotná technologie mikrovln, ale spíše nesprávný postup ohřevu. Pokud jsou potraviny v mikrovlnce ohřívány příliš dlouho nebo na příliš vysoký výkon, může dojít k jejich přehřátí a vysušení, což negativně ovlivní chuť a texturu jídla. Při dodržení doporučených časů a nastavení výkonu lze však v mikrovlnce dosáhnout chutných a kvalitních pokrmů srovnatelných s jinými metodami ohřevu.

Mikrovlnka není bezpečná pro těhotné ženy?

Dalším rozšířeným mýtem je obava z používání mikrovlnné trouby v blízkosti těhotných žen. Lidé se často domnívají, že mikrovlnné záření může ohrozit zdraví matky i plodu. Tento strach je však neopodstatněný, pokud je mikrovlnná trouba v dobrém technickém stavu a není poškozená.

Moderní mikrovlnky jsou vybaveny kvalitním stíněním, které účinně zabraňuje úniku mikrovlnného záření do okolí. Těhotné ženy se tedy nemusí obávat používání mikrovlnné trouby, pokud dodržují základní bezpečnostní pravidla a používají nepoškozenou troubu od renomovaného výrobce.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto

Mikrovlnka byla vynalezena náhodou

Mikrovlnka, jak se troubě na ohřívání jídla také říká, spatřila světlo světa v roce 1947 a relativně rychle si získala srdce kuchařů a hospodyněk po celém světě. Funguje na principu elektromagnetických vln, které způsobují rotaci molekul vody v ohřívaném jídle. Energie, která tímto kmitáním vznikne, se přenáší na molekuly jídla a tím je ohřívá. K objevu tohoto principu dospěl čirou náhodou při výzkumu elektromagnetických vln Američan Percy Spencer. Jeho vynález způsobil skutečnou revoluci a po léta byl symbolem pokroku.

Mýty pramení z nedůvěry

Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě je rychlé, komfortní a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Jak už to tak nicméně bývá, takové vynálezy vzbuzují podezření a nedůvěru. Přidejte si ještě fungování na principu elektromagnetických vln a panika, která končí vznikem mnoha mýtů, je na světě. Přestože záření, které vyzařuje mikrovlnná trouba, je silnější než třeba u smartphonu, tato technologie je navržena tak, aby byla trouba zabezpečena tak, aby nepředstavovala žádné nebezpečí.

Muž stojící u hořící mikrovlnky Andrey_Popov / Shutterstock.com

Dodržujte pravidla bezpečného používání

Ačkoli většina mýtů ohledně mikrovlnné trouby jsou pouze neopodstatněné pomluvy, při zacházení s mikrovlnkou byste přesto měli dbát některých bezpečnostních pravidel. Potraviny do ní můžete vkládat pouze na některých kusech nádobí – v pořádku bude porcelán, keramika i sklo, do mikrovlnky však nikdy nevkládejte kovové talíře nebo nádobí zdobené zlatem, protože kovy mikrovlnné záření odrážejí. Díky tomu se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne elektrický náboj.

Zdroje: Very well family, Cancer Research UK, SZÚ