Potřebujete do receptu kokosové mléko? Tak pozor, ať v obchodě mylně nesáhnete po kokosové vodě nebo kokosovém nápoji. Označení těchto produktů se totiž velmi často zaměňuje a konzistence kokosového mléka nemusí být taková, jak jeho název napovídá. Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi těmito potravinami obsahujícími oblíbený tropický plod. Ať už z hlediska složení, způsobu konzumace, nebo využití v kuchyni.
Kokosové produkty jsou nezaměnitelnou ingrediencí mnoha asijských a indických jídel, koktejlů i dezertů. Jejich nabídka se v obchodech v poslední době neustále rozšiřuje a někdy nemusí být snadné jednotlivé výrobky od sebe odlišit. Hlavní je především to, z jaké části kokosového ořechu (který je vlastně ovocem) se vyrábí.
Zjednodušeně řečeno, kokosová voda je čirá tekutina uvnitř plodu, která často bývá nesprávně označovaná právě jako mléko. To ovšem vzniká z tuhé bílé dužiny a jeho hustší konzistence, chuť i kvalita se odvíjí od toho, kolik kokosového extraktu bylo při jeho zpracování použito. Existují také tzv. kokosové nápoje, které rovněž nemají s hustým kokosovým mlékem (nebo krémem či smetanou) mnoho společného, ačkoliv slouží jako rostlinná náhrada mléka kravského.
Ta nejkvalitnější pochází z mladých kokosových ořechů. V obchodech ji najdete nejčastěji stáčenou do PET lahví či kartonů se šroubovacím víčkem. Je určena k přímému popíjení. Důležité je ověřit si ve složení, že se jedna o 100% organickou kokosovou vodu bez dalších příměsí a ideálně pocházející z BIO zemědělství.
Voda má proti bílému kokosovému krému poměrně specifickou chuť, hlavně je ale doslova nabitá vitamíny a minerály i elektrolyty, které dokáží velmi účinně rehydratovat náš organismus. Je proto skvělým zdrojem tekutin pro sportovce, těhotné ženy i osoby trpící bolestmi hlavy nebo průjmovým onemocněním. Dále její pravidelný přísun pomáhá snižovat cholesterol, zrychluje metabolismus a spalování tuků, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému, detoxikuje a má i anti-age účinky.
Vyrábí se z bílé dužiny zralých kokosů, do kterých se zapracovává horká voda. Právě obsah kokosové složky (zpravidla se pohybuje mezi 50–90 %) určuje, nakolik bude produkt tučný, hustý a jak výrazná bude jeho chuť.
Kokosové mléko se v kuchyni používá především k přípravě autentických pokrmů asijské a indické kuchyně. Při vaření je také výbornou bezlaktózovou náhradou smetany. Polévky a omáčky dokáže krásně zahustit a zjemnit. Používá se ale také pro míchání různých tropických koktejlů (např. ikonické Piña Colady) nebo zdravých dezertů, pudinků a smoothie.
Posledním obvyklým produktem jsou tzv. kokosové nápoje, které v obchodech najdete mezi potravinami zdravé výživy či mezi rostlinnými mléky. Nejčastěji se prodávají v litrových baleních a cenově vychází podobně jako například alternativní mléka mandlová (cca 50–80 Kč/l). Oproti třeba takovému sójovému, ovesnému či rýžovému nápoji jsou tedy o něco dražší. Z velké části jej jich složení tvořeno vodou, kokosové složky mívají obvykle kolem 3–5 %.
Takový kokosový nápoj, jakožto bezlaktózovou náhradu kravského mléka do kávy, cereálií, dezertů i vaření a pečení, si ale můžete snadno a levně vyrobit i doma. Navíc bez stabilizátorů, emulgátorů či přidaného cukru, který často najdete v těch kupovaných. Postačí vám k tomu čerstvý nebo strouhaný kokos a kvalitní mixér. Inspirovat se můžete naším receptem níže.
Kupte se slevou Kokosové mléko Bio Alnatura.