Přišli jste na oslavu, kterou byste si rádi užili, ale musíte v jednom kuse odmítat pozvání na koktejly a panáky? Pokud jste řidič, nezletilý, žena v jiném stavu, abstinent nebo třeba užíváte léky, které se nesmí kombinovat s alkoholem, můžete si připadat jako diskriminovaní. V současné době stále přibývá lidí, kteří alkohol nekonzumují, to ale neznamená, že byste měli usrkávat jen vodu. Pro vás jsou jako stvořené mocktaily.
Koktejly jsou alkoholické nápoje vyrobené smícháním alkoholu s nealkoholickými nápoji, ovocnými šťávami nebo jinými druhy alkoholu.
Mocktail je nealkoholický míchaný nápoj, nenajdete v něm tedy ani kapku alkoholu. Vyrábí se smícháním různých ovocných šťáv, nealkoholických nápojů, ledového čaje atd. Nejčastěji mají sladkou chuť, ale lze narazit i na hořké nebo kyselé varianty.
Co se týče přípravy, můžete se inspirovat populárními mocktaily nebo improvizovat a vyzkoušet nějaký vlastní. Složité mocktaily zaberou nějaký čas, ale jednoduché varianty máte hotové do několika minut. Zkuste třeba přidat jablečnou šťávu do sodovky a k tomu pár lístků máty nebo meduňky.
Je to hříčka slov, mocktaily si totiž tak trochu dělají z koktejlů legraci. Často se jim říkalo „mock cocktail“, v anglickém překladu „falešný koktejl“. Zkrátilo se to následně na „mocktail“, což je v angličtině výraz pro maketu. Je ostudou každého baru, když v dnešní době nezvládne svým zákazníkům nabídnout žádné nealko kromě džusu a vody. Díky rozmachu mocktailů ale už bary dokážou připravit příjemné a zajímavé drinky každému, kdo nechce nebo nemůže pít alkohol.
Tequila Sunrise patří nejoblíbenější koktejly na světě vůbec, zejména v létě. Připravuje se z tequily a grenadiny, pomerančového džusu a ledu. Potřebovat budete šejkr a ideálně vysokou sklenici.
Sangria nebo také sangría je osvěžující alkoholický nápoj vyrobený z červeného vína, ovoce, koření a ledu. Pochází z Pyrenejského poloostrova a nejvíce oblíbený je právě ve Španělsku a Portugalsku.
Mocktaily nejsou ničím podřadným, svou chutí se koktejlům zcela vyrovnají. Připravují se ve stejně slavnostní podobě, jako je tomu u koktejlů, a vzhledem k jejich chuti byste rozdíl často ani nepoznali.
Pokud budete pořádat domácí oslavu, pravděpodobně se vždy najde někdo, kdo nebude alkohol pít. Zapomeňte na nealkoholické pivo a překvapte mocktailem. Obzvláště vhodné jsou v létě. Konzumace alkoholu je v parných dnech velmi nebezpečná, a pokud ho nahradíte mocktaily, příjemně se osvěžíte a zároveň vás nebude bolet hlava. Výhodou je i to, že můžete připravit mocktail pro celou rodinu a děti vám nebudou závidět, že pijete něco jiného.
Ingredience:
Postup:
Na dně koktejlového šejkru rozmíchejte okurky a medový sirup. Přidejte mangové pyré, limetkovou šťávu a důkladně protřepejte s ledem. Sceďte do měděného hrnku. Dolijte zázvorovým pivem a promíchejte.
Ingredience:
Postup:
Rozmačkejte 6 lístků máty na dně svého koktejlového šejkru. Přidejte nealkoholický rum, sirup Orgeat (nebo jiný), limetkovou šťávu, perlivou vodu a led. Důkladně protřepejte, dvakrát sceďte a poté nalijte do sklenice naplněné ledem. Ozdobte plátkem limetky a několika lístky máty.
Ingredience:
Postup:
Rozmixujte ananas a drcený led, dokud nedocílíte hladké konzistence. Přidejte zbývající ingredience. Důkladně rozmixujte, aby se dal koktejl pít brčkem. Ozdobte kouskem ananasu.
Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.
Cold Brew je variantou kávy, která je připravována za studena. Během přípravy tedy nedochází vůbec k působení tepla. Jedná se o osvěžující letní nápoj, který vyniká svými ovocnými tóny, bez typické hořkosti a kyselosti klasické kávy. Cold Brew by mohl zaujmout i ty, kteří si na kávu až dosud moc nepotrpěli.
Ingredience:
Postup:
V mixéru rozmixujte na pyré tolik kousků melounu, abyste měli 4 šálky melounového pyré. Přidejte šťávu z limetky a agávový sirup a znovu promíchejte. Nalijte do 4 šálků. Přilijte perlivou vodu.
Ingredience:
Postup:
Smíchejte a protřepejte všechny ingredience kromě zázvorového piva v šejkru s ledem a poté sceďte přes čerstvý led. Přidejte zázvorové pivo.
Ingredience:
Postup:
Ve velkém hrnci přiveďte vodu a med k varu. Levanduli jemně rozdrťte v hmoždíři nebo v misce. Do hrnce přidejte drcenou levanduli a poté ho dejte pryč z plotny. Přikryjte, ochlaďte a louhujte 2 hodiny. Tekutinu přeceďte přes jemné síto. Vmíchejte citronovou šťávu a podávejte s ledem.
Zdroj: Kupi