Mikrobiom, tedy prostředí zažívací traktu a střev, je plný mikroorganismů, které se starají o správné fungování a rovnováhu. Jakmile je tato rovnováha narušena, dochází k „nepořádku“ a nastává problém v podobě nemoci, nevolnosti nebo nekomfortu. Klíčovou roli zde hrají miliardy živých kultur, zejména laktobacily, streptokoky a bifidobakterie, které fungují jako tzv. uklízeči. Co tedy probiotika jsou a jak nám dokáží pomoci?
Prospěšné bakterie, které se nacházejí ve střevním biomu a pomáhají při trávení potravy a následného vstřebávání živin. Probiotika mají velký vliv na imunitní systém, chrání před alergiemi a mají stovky dalších zdravotních pozitiv. Dříve bylo probiotik v jídelníčku velké množství díky konzumaci čerstvých potravin z nekontaminovaných půd a časté fermentaci potravin. Nyní je více průmyslově zpracovaných potravin, půdy plné chemikálií, a tím probiotik z jídelníčku každého z nás ubývá.
Kupte se slevou Probiotika Biopron Forte Walmark.
Proč jíst probiotika?
• Podporují vstřebávání živin a celkovou imunitu.
• Napravují škody způsobené užíváním antibiotik.
• Zlepšují vzhled pokožky.
• Udržují normální hladinu cukru a pomáhají při hubnutí.
• Uklidňují žaludek a revitalizují organismus.
• Mají mnoho dalších pozitivních účinků na zdraví.
Pro správné a účinné fungování probiotik je zapotřebí denní dávka 10–20 miliard živých bakterií u dospělého člověka, u dětí 5–10 miliard. Důležitý při konzumaci není pravidelný čas, ale plný žaludek, tedy nejíst probiotika nalačno kvůli kyselému pH. Nasazení probiotické kúry funguje v těle rychle, nicméně pro obnovení střevních rovnováhy je třeba probiotika užívat více než 2 měsíce.
Pro dostatečný příjem probiotik není třeba kupovat drahé pilulky či nápoje, stačí svůj jídelníček obohatit o dostatek potravin, které jsou bohaté na tyto prospěšné bakterie. Jaké potraviny patří do top žebříčku?
• Kefír
• Kombucha
• Fermentovaná zelenina
• Bílý jogurt s živými kulturami
• Tempeh
• Kysané zelí
• Natto (fermentovaný sýr ze sojových bobů)
• Miso (tradiční japonské koření)
• Kimchi (směs čínského zelí se zeleninou a kořením)
• Podmáslí
• Jablečný ocet