Rýžovar dokáže mnohem víc, než si myslíte! Tady je 16 běžných jídel, která překvapivě skvěle zvládne

Žena připravuje jídlo v multifunkčním hrnci, vedle něj je položená brokolice, rajčata a citron. Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rýžovar je skvělým pomocníkem v každé kuchyni. Ať už ho již vlastníte, nebo o jeho pořízení teprve uvažujete, vězte, že jeho využití dalece přesahuje pouhou přípravu dokonale nadýchané rýže. Tento kompaktní spotřebič vám umožní připravit celou řadu pokrmů bez nutnosti použití dalších hrnců a kuchyňských přístrojů. Oceníte ho doma, na chalupě i na studentské koleji.

Přečtěte si také

Co je to skinimalismus? Nejnovější trend v péči o pleť, díky kterému ušetříte

Výhody rýžovaru

Speciální hrnce na přípravu rýže fungují na principu vaření v páře. Jsou tak velmi podobné nejrůznějším automatickým parním a elektrickým hrncům, které si nachází své místo v čím dál větším počtu domácností. Jejich výhodou je, že do nich stačí dát všechny potřebné suroviny a počkat, až se vše doslova samo uvaří, nebo upeče.

Jídlo z rýžovaru si také díky šetrnější tepelné úpravě zachová spoustu vitaminů a minerálů. Nepřipaluje se a ani se nepřevařuje, protože přístroj umí sám rozpoznat, kdy se veškerá tekutina odpařila a v tu chvíli vaření zastaví. Díky funkci zvané KeepWarm ho pak už jen udržuje teplé.

Žena vaří chutné ryby v multifunkčním hrnci Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké spotřebiče nahradí?

Spousta lidí potom netuší, že právě díky všem těmto výhodám je možné automatický hrnec na rýži používat i na celou řadu dalších sladkých i slaných pokrmů. Vše, co se dá vařit ve vodě, dusit nebo vařit a péct v páře, se dá připravit i v rýžovaru. Ideální je proto například na tzv. jídla z jednoho hrnce, různá rizota, nákypy, zeleninové a masové směsi nebo kaše.

Stačí dát všechny potřebné suroviny do varné nádoby uvnitř rýžovaru, nastavit dobu vaření (případně u lepších modelů zvolit některou z funkcí) a počkat, až bude hotovo. Klidně se můžete vrhnout i do pokrmů z těst, jako jsou domácí chleby, moučníky či zeleninové omelety.

Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto
Rýžový nákyp s meruňkami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Rýžový nákyp s meruňkami

Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Rýžový nákyp s meruňkami
Frittata se zeleninou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Frittata se zeleninou

Frittata je vaječná omeleta na italský způsob. Její název pochází z italského slova „friggere“, což v překladu znamená smažit. Nejčastěji se do frittaty přidává zelenina, sýr a někdy také maso. Italové při její přípravě často zužitkují to, co jim v kuchyni právě zbylo. Jde o rychlý a chutný recept, kterým se určitě doma zavděčíte.

Frittata se zeleninou

16 jídel, která hravě zvládnete udělat v rýžovaru

  1. Luštěniny a obiloviny (čočku, fazole, hrách, quinou, bulgur, pohanku, jáhly apod.)
  2. Těstoviny (ať už samotné, nebo jako hotový ochucený pokrm)
  3. Vařená vajíčka (natvrdo, naměkko)
  4. Ryby, zeleninu a kuřecí maso v páře
  5. Mléčnou rýži
  6. Rýžový nákyp
  7. Kaše (rýžové, ovesné, jáhlové atd.)
  8. Rizota a pilafy
  9. Polévky
  10. Ratatouille a jiné zeleninové směsi
  11. Omelety, frittaty
  12. Japonské lívanečky (neboli nadýchané palačinky)
  13. Asijské knedlíčky vařené v páře
  14. Ovocné omáčky, svařené ovoce s kořením (např. jako základ pro dezerty)
  15. Bábovky
  16. Domácí chleby (slané i sladké, např. banánový chléb)
Nadýchané lívance
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Nadýchané lívance

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví.

Nadýchané lívance
Banánový chlebíček
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.

Banánový chlebíček
Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem

Podle čeho rýžovar vybírat a kolik stojí?

Nejlevnější modely se dají sehnat už od cca 400–600 korun, například od značek Sencor, Eta, Concept či Siguro. Je u nich nutné počítat s menším objemem a tedy i s omezeným počtem připravených porcí jídla. Nevýhodou také bývá jejich méně kvalitní plastové provedení a jen základní nabídka funkcí. Na druhou stranu jsou menší, skladnější a lehčí.

Ve střední třídě nejčastěji narazíte na hrnce v ceně kolem 1000–2000 Kč. Nabízí větší objem, bývají vyrobené z odolnějšího kovového materiálu a bonusem je větší počet funkcí. Jejich součástí bývá i užitečné příslušenství, jako jsou například naběračky, odměrky nebo nástavce na vaření ryb a zeleniny.

Chcete-li si potom připlatit za nejkvalitnější celonerezové rýžovary s rozmanitou nabídkou programů a příslušenství, počítejte s cenou několik tisíc korun. Velmi často se prodávají jako multifunkční automatické hrnce a díky mnoha volitelným funkcím jsou ideální pro přípravu různých jídel.

Zdroje: Kupi, Buzzfeed