Není brynza jako brynza. Možná jste si už v obchodě v oddělení s mléčnými výrobky všimli, že na balení brynzy se tu a tam objevuje nějaký dodatek, jako například „liptovská brynza“, „zimní brynza“, „letní brynza“ nebo jen „jasienka“. Věřte, že to není náhoda. Existuje totiž více variant tohoto sýra z ovčího mléka, a pokud sáhnete po té májové, na kterou obchodníci se sýry lákají, rozhodně neuděláte chybu. Májová brynza je totiž ta nejlepší, je jemná a lahodná.
V obchodech je brynza k dostání po celý rok. Pokud si na ní ale chcete pochutnat o něco víc než běžně, sáhněte po té májové, kterou najdete v regále jen v jarním období, v měsíci květnu, jak z jejího názvu plyne.
Při nákupu si ale dejte pozor na složení. Pokud je na obale uvedeno „ovčí brynza“, pak je vše v pořádku a můžete si být jisti, že si domů nesete sýr se 100% podílem ovčího mléka. Pro označení „brynza“ je totiž přípustné smíchání s mlékem kravským či kozím.
Zpět ale k brynze májové. Víte, proč je nejlahodnější? Důvod je vcelku jednoduchý. Po zimě jsou ovce vyhnány na pastviny, kde se živí čerstvou trávou a jarními bylinkami. To vše se promítne právě do chuti brynzy, která se z mléka těchto ovcí na jaře vyrábí. Obecně také platí, že brynza, která se na jaře a v létě vyrábí z čerstvého mléka, je méně tučná a méně štiplavá než ta zimní, jež je vyráběna ze skladovaného hrudkového mléka a tvarohu.
Kromě chuti se brynza vyznačuje také tím, že obsahuje probiotické kultury a okolo 20 druhů laktobakterií (to je zhruba desetkrát více než v klasickém bílém jogurtu). Je také bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny.
Při pravidelné konzumaci brynza snižuje hladinu LDL cholesterolu (toho „zlého“), snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi. Díky přítomnosti mnoha mikrobiálních kultur má brynza nízký obsah laktózy (mléčného cukru). Množící se bakterie během procesu zrání sýra tento cukr totiž spotřebovávají. Brynza je tak vhodná i pro ty, kteří jsou na laktózu citliví.
Pokud má mít brynza výše uvedené blahodárné účinky, musí být čerstvá. Tedy nesmí projít procesem pasterizace či termizace. Sýr, který projde tepelným ošetřením, déle vydrží. Konzervace zabrání množení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň s nimi se vysokou teplotou zabijí i ty zdraví prospěšné. Tento údaj vždy hledejte na obalu.
A jak si brynzu nejlépe vychutnat? Tu májovou rozhodně jen namazanou na čerstvém chlebu. Tak její chuť vynikne nejlépe. O haluškách nebo pirozích s brynzou není nutné příliš mluvit. Snad každá rodina na Slovensku má vlastní zaručeně nejlepší recept. Věděli jste ale, že pravá „budapešť“ je z brynzy? A ochutnali jste už demikát? Že ne? Nechte se inspirovat našimi recepty.
Ačkoli máme my Češi brynzu spojenou především se Slovenskem, tento ovčí sýr je typický pro další karpatské země – Polsko, Rumunsko, Ukrajinu, kde se také vyrábí. Konzumuje se ale i v Německu (především v Bavorsku), Rakousku, České republice a také v Maďarsku, kde z ní připravují typickou paprikovou pomazánku. Pokud byste si ale v Maďarsku chtěli „budapešť“ koupit, příliš byste nepochodili. Pro nás Čechy je totiž originální název této pomazánky körözött trochu jazykolamem, a tak jsme si vše zjednodušili.
Příprava je velmi jednoduchá.
O demikátu se říká, že to je jeden z klenotů slovenské národní kuchyně, který téměř nikde jinde neochutnáte. Ačkoli oblíbený je také na moravském Valašsku. Připravuje se ve dvou základních variantách: novější verze je do hladka rozmixovaná krémová polévka. Ta tradiční je nerozmixovaná a připravovala se z vody, ve které se vařily halušky. Tou se zalila brynza předem promíchaná s opečenou cibulkou, kmínem, paprikou a pepřem. Tato směs se v hrnci jen lehce prohřála a podávala se s pečivem.
Moderní doba si ale žádá moderní recepty.
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.
Zdroj: Kupi