Znáte to. V obchodě si koupíte čerstvé banány a za chvíli jsou úplně černé? Možná děláte chybu už při jejich nákupu. Poradíme vám, které banány kupovat a jak jednotlivé druhy banánů skladovat, abyste předešli jejich rychlému dozrávání.
Banány jsou skvělým zdrojem energie. Tvořené jsou výhradně sacharidy a vodou. Také obsahují velké množství minerálů, vlákniny a antioxidantů. Jejich nevýhodou je však jejich rychlá zkáza, které se však dá předejít správným skladováním.
Banány obsahují spoustu látek, které mají pozitivní vliv na lidské tělo. Pomáhají například:
Při návštěvě obchodu máte na výběr z několika banánů, které se na první pohled liší především velikostí, tvarem a barvou. Některé jsou tvrdší a zelené, jiné jsou zářivě žluté a některé už mají hnědé fleky. Podle čeho ale banány vybírat?
V případě, že kupujete banány na okamžitou konzumaci, doporučujeme sáhnout po žlutých banánech. Nevadí ani když budou mít několik hnědých skvrn. Banány s hnědými tečkami mají nejsladší chuť. Nákup zelených banánů vám doporučujeme do zásoby, především pro ty, co nakupují na několik dní. Tyto banány doma rychle dozrají. Při nákupu ovoce sledujte také to, zda je ovoce pevné, bez odřenin, pohmožděnin nebo prasklin.
Kupte se slevou Bílý jogurt selský Hollandia.
Prodlužte životnost banánů a předejděte jejich zčernání díky našim užitečným radám:
I čerstvě nakrájené banány bohužel podléhají rychlé zkáze a zčernání. Zkuste banány po nakrájení pokapat citronovou šťávou nebo ananasovým džusem, díky čemu si uchovávají svoji čerstvost.
Nezapomeňte se podívat také na aktuální letáky a nakupte banány za akční ceny. Můžete z nich vyzkoušet připravit skvělé banánové dezerty nebo tolik oblíbený banánový chlebíček.