V červnu na zahradě nezaspěte! Důkladnou péči potřebují nejenom třešně a jahody

Starší žena pečuje o květiny na zahradě, vedle má bedýnku se zahradním náčiním a konev nieriss / Shutterstock.com

Červen je měsícem hojnosti na zahradě, ale i časem, kdy je třeba se o ni důkladně starat. Sklízet můžete jahody, třešně, kedlubny či listové saláty, ale nezapomeňte ani na péči o trávník a přípravu bazénu na letní sezónu. Poradíme vám, jak na to, abyste si zahradu užili naplno.

Přečtěte si také

Proč jsou mražené ovoce i hrášek vždy lepší než čerstvé z obchodu? Důvod vás překvapí!

Ovocné keře a stromy

Ovocné zahradě vévodí jahody, které doporučujeme sklízet zhruba každé tři dny. Hnojivo nevyžadují, stačí odstranit uhnívající plody a případně jahodníky podložit pilinami, slámou nebo mulčovací kůrou.

Ve druhé polovině měsíce také dozrávají třešně. Nezapomeňte tedy plody chránit před špačky a včas je sesbírat. Po sklizni byste měli strom ořezat, ale pozor, ne velkoplošně. Více jim vyhovuje prořezávání po částech. Jabloně a hrušně ručně proberte a postřikem chraňte před škůdci.

Rajčata

Pomalu můžete sklízet i rajčata, která jste během dubna zasadili do skleníku. Tyčková rajčata potřebují vyměnit opěrnou tyč za vyšší, dále bude nutné zaštipovat výhony a rostliny dostatečně zalévat. Vodu se ovšem snažte nestříkat na listy, abyste zabránili vzniku plísní. Péče o keříková rajčata je velmi podobná, jen výhony jim naopak ponechejte všechny.

Trs keříkových rajčat eugenegurkov / Shutterstock.com

Zeleninová zahrada

Na sklizeň čekají kedlubny, hrášek či karotky, ale i listové saláty, například polníček a rukola. Do záhonu zatím můžete vsadit červenou řepu, ledový salát nebo pozdní mrkev. V teplejších oblastech se bude dařit i předpěstovanému melounu nebo lilku.

Okrasné květiny

Zahradu v červnu zdobí růže a také rostliny na skalkách nebo v truhlících. Dobu kvetení růží prodloužíte pravidelným hnojením, zaléváním i postřikem a také odstraňováním odumřelých květů. Krásně vypadají i popínavé růže, které můžete teprve vsazovat, a to k plotům, zdím i pergolám.

Pustit se můžete i do přesazování trvalek a dvouletek, předtím však nezapomeňte na cibulky narcisů a tulipánů. Než je na podzim budete znovu vsazovat, měly by zůstat na suchém a tmavém, ale dostatečně teplém místě.

Kvetoucí růže v zahradě Toey Toey / Shutterstock.com

Jak se starat o trávník

Velmi důležitá je i péče o trávník. Sekat byste ho měli pokaždé, když vyroste o třetinu své výšky. Divoké květiny nicméně můžete ponechat vyšší, hmyz vám za to bude vděčný. A pokud je sucho, trávník potřebuje i vydatně zalévat. Vyvarujte se ale zalévání přes poledne, které by mu mohlo ublížit. Ideální doba je ráno nebo kvečeru.

Čištění bazénu

Pokud máte na zahradě bazén, je nejvyšší čas připravit ho na letní sezónu. Zašlé nečistoty a usazeniny odstraníte jen při úplném vypuštění. Potom použijte kartáč s plastovými štětinami a speciální čisticí přípravek. Nakonec bazén ještě vypláchněte hadicí a můžete se pustit do napouštění.

Zdroj: Kupi