Kedluben patří mezi první jarní zeleninu, kterou můžeme na zahradě ochutnat. Chutná skvěle syrový i tepelně upravený, kromě chuti však potěší také mnoha zdravotními přínosy. V tuzemsku jsou kedlubny oblíbené, průměrný Čech jich spořádá kolem 2,5 kilogramů za rok. Vzhledem k přínosům této zeleniny to nicméně není mnoho. Představíme si ty nejlepší kedlubnové recepty a důvody, proč byste ho měli na jaře konzumovat co nejčastěji.
Možná vám vrtá hlavou, jestli je to kedluben, nebo kedlubna – v češtině jsou správně obě verze. V Evropě se tato zelenina používá už stovky let, původem ale pochází z jižní a jihovýchodní Asie.
Kedluben je typický svou velkou, kulovitou hlízou. Nejrozšířenější je kedluben bílý, který má šedozelenou barvu, a kedluben modrý, který je křiklavě fialový. Ačkoliv se dobře a snadno pěstuje, je třeba mu zajistit dostatek vlhkosti, aby nebyl dřevnatý. Když to však se zaléváním přeženete, může vám popraskat.
Kedluben se vyznačuje především množstvím zdraví prospěšných látek, které obsahuje – v jeho 100 g najdete třeba 350 mg draslíku, 24 mg vápníku a 19 mg hořčíku. Stejné množství obsahuje i 62 mg vitamínu C, a to při pouhých 27 kaloriích.
Kedluben obsahuje širokou škálu antioxidantů, jako je vitamín C, antokyany a glukosinoláty. Tyto rostlinné sloučeniny chrání buňky před poškozením volnými radikály, které by jinak mohlo zvýšit riziko onemocnění. Slupka fialové kedlubny má zvláště vysoký obsah antokyanů, jejichž vysoký příjem je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění a může také prospívat mozkové činnosti.
Vláknina v něm obsažená vám může výrazně zlepšit trávení, pomáhá totiž rozpohybovat vaše střeva, snižuje riziko zácpy, křeče i nadýmání. Obecně zlepšuje i kvalitu gastrointestinálního systému a zároveň maximalizuje efektivitu příjmu živin.
Jde o ideální zeleninu při hubnutí, protože má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je nabitá prospěšnými živinami. Vláknina vám dává pocit sytosti, takže toho spořádáte mnohem méně.
Tato zelenina je bohatá na draslík, který je jedním z klíčových hráčů v chování svalů a nervů v těle. Pomáhá nám každý den pohybovat se, dýchat, reagovat a fungovat. Přiměřené množství tohoto minerálu může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, abyste byli bdělí, energičtí a ve skvělé kondici.
Draslík v kedlubnu funguje také jako tzv. vazodilatátor, který snižuje zátěž kardiovaskulárního systému tím, že uvolňuje napětí krevních cév a tepen. To může zvýšit oběh v celém těle, okysličit klíčové oblasti a snížit riziko kardiovaskulárních příhod, jako jsou mrtvice nebo infarkty.
Kedlubnovo-mrkvový salát je chutným a vyváženým jídlem. Nejenže vás osvěží, ale také prospívá trávení a dodá vlákninu a vitamíny. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.
Kedlubnová polévka s česnekem má velmi jemnou, lahodnou chuť, kterou si zajisté zamilujete. Skvěle se hodí jako rychlý oběd nebo večeře, která vás hezky zahřeje a zasytí. Pojďte si ji s námi připravit, není to vůbec nic složitého.
Polévka z pečených kedluben vás krásně zasytí a díky smetaně je její chuť příjemně jemná a krémová. Příprava se může zdát lehce náročnější, s trochou snahy ji však jistě zvládnou i méně zdatní kuchaři.
Významné množství železa v kedlubnách jde ruku v ruce s obsahem draslíku – železo pomáhá zvyšovat počet červených krvinek v těle, které jsou nezbytné pro prevenci anémie. Vápník obsažený v kedlubnách může také pomoci zlepšit vstřebávání železa vaším tělem.
Vysoký obsah manganu, železa a vápníku podporuje pevnost kostí, což je vhodné zejména v pokročilém věku.
Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně betakarotenu, který v těle působí jako antioxidační sloučenina, zejména v oblasti očí. Vitamín A může zase pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu.
Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD