Jaké druhy ořechů zařadit do jídelníčku a proč?

Dřevěná miska s různými druhy ořechů Dionisvera / Shutterstock.com

Zařaďte oříšky do svého jídelníčku a objevte nový zdroj zdraví prospěšných látek. Jaké pozitivní účinky na lidský organismus mají vlašské, pekanové nebo kešu ořechy? Přečtěte si celý článek na Kupi.cz a objevte výhody jejich konzumace.

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Vlašské ořechy

Ať už bojujete se stresem, potřebujete snížit hladinu cholesterolu, zhubnout do plavek nebo podpořit zdravý vývoj kostí, nervového systému a mozku, vlašské ořechy jsou tou správnou volbou.

Obsahují velké množství minerálů včetně mědi, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku, železa a fosforu. Nechybí ani prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kyselina listová a vitamíny B1, B6 a E.

Vlašské ořechy byste měli jíst neloupané, protože až 90 % jejich prospěšných látek se nachází právě ve slupce. Nejzdravější jsou čerstvé a bez jakýchkoliv úprav. Výzkum amerických vědců odhalil, že denní dávku by mělo tvořit přibližně 7 vlašských ořechů, což představuje zhruba 30–35 g.

Bílá miska plná mandlí Kontaletar / Shutterstock.com

Mandle

Mandle obsahují antioxidanty a velké množství vlákniny. Najdete v nich až 20 % bílkovin, díky čemuž jsou považované za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Jejich konzumace pomáhá v prevenci proti nemocím srdce, podporuje správnou funkci střev a také snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Kešu ořechy

Pravidelná konzumace kešu ořechů pomáhá zlepšit imunitu, paměť a omezit anémii. Vědci také zjistili, že jejich konzumace pomáhá snižovat projevy stárnutí a zlepšuje kvalitu pokožky. Oříšky obsahují i velké množství zinku, železa a hořčíku. Při výběru kešu ořechů v obchodě se zaměřte na jejich obal, značka WW totiž označuje jejich nejlepší kvalitu.

Pořiďte si ke sledování televize něco na zub

Pekanové ořechy

V porovnání s vlašskými ořechy jsou na chuť sladší a jemnější. Jejich konzumace podporuje funkci bílých krvinek, prospívají cévám a snižují hladinu cholesterolu. Pekanové ořechy jsou však velmi kalorické, proto se je doporučuje jíst v přiměřeném množství.

Pistácie

Pistáciové oříšky jsou skvělým doplňkem imunity, prospívají svalům a také nervovému a cévnímu systému. Některé výzkumy dokonce odhalily, že jejich konzumace zlepšuje náladu a podporuje intelekt. Všeobecně známým faktem je, že obsahují 4× méně kalorií než ostatní druhy ořechů, můžete si je proto vychutnat i při hubnutí. Toto tvrzení samozřejmě platí pouze pro nesolené pistácie.

Miska makadamových ořechů Olena Rudo / Shutterstock.com

Makadamové ořechy

Tento druh ořechů je označován za nejvíce kalorický. Většina tuků v makadamových ořeších je nenasycených, tzv. MUFA. Tento typ tuků má pozitivní účinky na krevní tlak a také snižuje obsah cukru v krvi a hladinu cholesterolu. Určitě se jim proto nevyhýbejte.

Para ořechy

Rovněž jde o kalorickou bombu, která obsahuje velké množství selenu, který je důležitý pro prevenci nádorových onemocnění, zlepšení paměti a soustředění. Doporučovaná denní dávka jsou 3–4 para ořechy. V případě konzumace většího množství vám hrozí otrava selenem, která se projevuje nevolností, zvracením a průjmem.

Několik rad na závěr

  • I přesto, že jsou ořechy velmi chutné a zdravé, neměli byste se s nimi přejídat. Ideální denní dávka jsou 1–2 hrsti (neplatí u para ořechů).
  • Pro snazší konzumaci a trávení se doporučuje ořechy 12–24 hodin před snědením namočit.
  • Nezapomínejte, že ne všechny ořechy jsou zdravé. Nejzdravější jsou tzv. raw ořechy, které jsou nepražené a nesolené.
  • Ořechy se doporučuje konzumovat těhotným ženám – především v 1. trimestru mají pozitivní vliv na vývoj plodu.

Jaké ořechy jsou vaše nejoblíbenější? Podívejte se na aktuální letáky a pořiďte si své oblíbené za akční ceny.