Došel vám olej? Při pečení i smažení se dá celkem snadno nahradit. Existuje víc možností než jen máslo

Nalévání oleje do pánve DenisProduction.com / Shutterstock.com

Stalo se vám někdy, že jste se chystali péct nebo smažit a najednou jste zjistili, že vám došel olej? Nebo patříte mezi ty, kteří se snaží omezit jeho spotřebu? Nezoufejte, existuje spousta skvělých alternativ, kterými můžete olej při pečení a smažení nahradit. Vyzkoušejte třeba máslo, sádlo nebo ghí, které pokrmům dodají jedinečnou chuť. Na pečení se také skvěle hodí jablečné pyré, banány nebo řecký jogurt, které jsou méně kalorické a plné vitamínů. S trochou kreativity tak snadno připravíte chutné jídlo i bez oleje.

Přečtěte si také

Sušené maso není jen pro sportovce. Svačinu plnou bílkovin usušíte i doma a oceníte na výletě i v práci

Jdou běžné rostlinné oleje nahradit?

V našich domácnostech se nejčastěji setkáváme s řepkovým, slunečnicovým a olivovým olejem. Olivový olej však pro tentokrát vynecháme, jelikož není příliš vhodný na smažení ani na klasické pečení. Co ale dělat, když nám dojde slunečnicový nebo řepkový olej a nechceme hned běžet do obchodu? Nezoufejte, existují totiž zdravější alternativy, kterými lze tyto oleje pohodlně nahradit. Většinu těchto surovin pravděpodobně najdete ve spíži nebo ledničce.

Nalévání oleje do pánve Pixel-Shot / Shutterstock.com

Čím nahradit olej při smažení?

Sádlo

Možná vás překvapí, že pokrmy připravované na sádle nemusí být tučné a nezdravé. Sádlo má totiž vyšší bod přepalování než většina rostlinných olejů, a tak se skvěle hodí například na smažení řízků nebo bramboráků. Nenasáknou do sebe tolik tuku, a jestli vám tedy nevadí živočišné produkty, vyměňte občas olej za kvalitní sádlo.

Máslo

Další alternativou oleje je bezpochyby máslo. Cenově se vám ale vyplatí jen v případě, že ho seženete ve velké slevě nebo si vyrobíte svoje vlastní. Není to nic náročného a na internetu najdete spoustu návodů. Záleží ale, kolik budou stát suroviny a kolik času tím strávíte.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smažený cuketový květ v těstíčku

Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák
Smažený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbené jídlo většiny Čechů, které si nejlépe vychutnáte s tatarskou omáčkou a hranolky nebo vařeným bramborem. Tuto klasiku můžete ještě vylepšit smažením na přepuštěném másle, které dodá výslednému pokrmu nevšední chuť.

Smažený sýr

Ghí neboli přepuštěné máslo

Jde sice o poněkud dražší variantu, ale zato zdravější. Obsahuje více zdravých tuků a dodá jídlu bohatší máslovou chuť. Pokud použijete menší množství, tak se ani o tolik neprodraží. Navíc má vyšší kouřový bod, takže se tolik nepřepaluje a nevznikají při smažení škodlivé látky.

Další možnosti

  • Slanina – Při smažení se z ní uvolní tuk, který lze využít k dochucení pokrmů. Hodí se ke smažení brambor, zeleniny, vajec.
  • Silný vývar – Při restování nebo dušení zeleniny či masa můžete místo oleje podlít pánev silným vývarem. Jídlo bude šťavnaté a aromatické.
  • Olej ve spreji – Pokud se bez oleje neobejdete, používejte ho úsporně ve spreji. Na vymazání pánve stačí tenká vrstva.
Ghee na malé paletě ve skleněné lahvi sweet marshmallow / Shutterstock.com

Zásady správného (a zdravého) smažení

Při smažení vždy dodržujte několik zásad. Používejte čerstvý, kvalitní olej. Starý olej může být žluklý a kazit chuť jídla. Olej před smažením řádně předehřejte na správnou teplotu. Příliš nízká teplota způsobí, že jídlo nasákne více tuku. Neplňte pánev nebo fritézu příliš velkým množstvím jídla najednou. To sníží teplotu oleje a jídlo bude mastné. Obalované potraviny před smažením dobře osušte, aby neprskaly. Olej pravidelně filtrujte, abyste odstranili nečistoty a prodloužili jeho životnost.

Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory
Smažené jarní závitky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smažené jarní závitky

Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!

Smažené jarní závitky

Co použít místo oleje při pečení?

Cuketa

Pokud koupíte cuketu v akci, nebo máte vlastnoručně vypěstované zásoby, bez obav ji použijte do domácích chlebů, bábovek nebo koláčů. Příjemně je zvláční a dodá jim křehkost. A co se týče množství, není třeba nic složitě vážit, hrnek oleje jednoduše nahraďte hrnkem nastrouhané cukety.

Jablečné pyré

Při pečení olej překvapivě nahradí také neslazené jablečné pyré. Zde ale pozor na množství, stačit budou tři čtvrtiny hrnku. Chuť dortů nebo muffinů to příjemně oživí, a navíc se nezmění barva těsta, jako kdybyste použili například švestková povidla. Nejlevněji vás pochopitelně vyjdou jablka z vlastní zahrádky, případně je nakupte v akci.

Jogurt s vyšším obsahem tuku

Ideální je jogurt řeckého typu, ale poslouží i klasický jogurt s dostatečným množstvím tuku, který koupíte za podstatně nižší cenu. I v tomto případě stačí vyměnit hrnek oleje za hrnek jogurtu. Jen nezapomeňte snížit množství ostatních tekutých přísad, aby těsto nebylo příliš vlhké.

Další možnosti

  • Rozmačkané banány – Jsou skvělou náhradou oleje v ovocných koláčích, muffinech nebo lívanečcích. Těsto bude vláčné a lehce nasládlé. Použijte stejné množství rozmačkaných banánů jako oleje.
  • Rozpuštěné máslo – Je perfektní náhradou oleje, dodá pečivu bohatší chuť. Máslo rozpusťte a použijte ve stejném množství jako olej. Vhodné je i ghí nebo veganské máslo.
  • Avokádo – Rozmixované avokádo přidá těstu vláčnost a zdravé tuky. Hodí se hlavně do čokoládového pečiva, kde jeho barva nebude vadit. Použijte stejné množství jako oleje.
  • Arašídové máslo – Nebo jiná ořechová másla dodají zajímavou chuť a texturu. Vyberte variantu bez přidaného cukru a soli. Nahraďte jím olej v poměru 1:1.
  • Kokosový olej – Je skvělou alternativou, pokud chcete zachovat konzistenci těsta. Použijte ho v pevném stavu ve stejném množství jako běžný olej.
  • Zeleninové pyré – Rozmixovaná dýně, mrkev, cuketa nebo batáty mohou částečně nahradit olej v těstě na sladké pečivo. Dodají vláčnost a zajímavou chuť.

Tip na závěr: Používáte olej na vaření těstovin? Už nemusíte, pokud je budete pravidelně míchat, neslepí se. A navíc na nich bude lépe držet omáčka.

Zdroj: iDNES, Kupi