Milujete exotické ovoce jako mango nebo avokádo, ale často v obchodech narazíte pouze na tvrdé a nezralé kusy? Není divu, toto ovoce se totiž sklízí ještě nedozrálé a při transportu se očekává, že postupně změkne. To se ale ne vždy podaří. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jak i doma docílit rychlého dozrání manga či avokáda. Díky nim si na šťavnatém a křehkém ovoci pochutnáte už za pár hodin.
Výhodou obou těchto plodů je, že patří mezi ovoce produkující vyšší množství ethylenu, což je plyn urychlující dozrávání (hodně ho produkují například i jablka, banány, švestky, rajčata, hrozny, melouny či cibule).
Proto i v případě, že koupíte mango a avokádo zcela tvrdé, snadno doma docílíte jeho změknutí. Stačí mu pouze správně pomoci, a především ho nedávat do ledničky, kde se vlivem chladu celý proces zrání zastaví.
Zralé avokádo poznáte tak, že je na omak akorát měkké (nikoliv kašovité), slupka pružná a jeho stopka jde velmi snadno odloupnout. Tmavší skvrny na slupce značí přezrání.
Zralé mango poznáte podle krásné vůně, ale také měkčí struktury. Pokud je plod úplně tvrdý, pak ještě není připraven ke konzumaci.
Spolu s avokádem a mangem patří do kategorie oblíbeného exotického ovoce, u kterého zákazník nemusí na první pohled poznat jeho zralost, také ananas. Zralý plod by měl být na omak měkčí, kvůli tvrdé slupce to ale nemusí být jednoduché poznat. Mnohem lepší je vyzkoušet test s listy – u zralého ananasu jdou ze středu růžice snadno vytáhnout, u nezralého ne.
Pokud jste tedy koupili ananas, který ještě nějaký ten čas potřebuje, pak ho obdobně stačí zabalit do novin nebo papíru, případně přiložit jablko či banán a nechat při pokojové teplotě stát na lince. Je ovšem pravděpodobné, že u takového kousku nikdy nedosáhnete plné, šťavnaté a sladké chuti jako u ananasu, který pravděpodobně nebyl podtržený.
Kuře s mangovou omáčkou je vynikající pokrm, ve kterém perfektně vynikne chuť sladkého manga, skvěle se doplňující s orestovanými kuřecími kousky. Příprava je jednoduchá a rychlá, což jistě oceníte, pokud hledáte rychlovku k obědu nebo večeři.
Ovoce dozrálo, ale jak ho nyní sníst? Řada lidí s porcováním manga či avokáda stále zápasí. Postup krájení je přitom velmi snadný. Avokádo je nejlepší podélně rozkrojit, pecku vyjmout a dužinu vydlabat ze slupky lžičkou.
S mangem to může být o něco obtížnější, v jeho středu se nachází plochá pecka pevně srostlá s dužninou. Zakrojit je proto na obou stranách potřeba asi 1 cm od středu, abyste se pecce vyhnuli. Získáte dvě půlky dužiny, které snadno vydlabete nebo nakrájíte na kostičky.
Práci vám může usnadnit i řada vychytávek z obchodů. Koupit se dají speciální kráječe na mango, vykrajovače a nože na avokádo i vykrajovače na ananas, s jejichž pomocí jednoduše oddělíte dužinu od dřevnaté slupky.
Zdroj: Smooth cooking, Alisha easy cooking, Kupi