Nejčastější chyby při skladování oleje? Díky nim se může rychleji zkazit!

Pět druhů olejů ve skleněných lahvičkách New Africa / Shutterstock.com

Slunečnicový, řepkový, olivový a další – oleje používáme k vaření každý den. Často je máme doma dlouhou dobu postavené vedle sporáku. Věděli jste ale, že i olej se může zkazit? Přispíváme tomu svým zacházením a špatným skladováním. Naučte se olej skladovat správně a prodlužte jeho životnost na maximum.

Přečtěte si také

Inovace pro moderní domácnost: Veletrh FAST DAY 2024 představil nové trendy

Může se olej zkazit?

Hodně lidí považuje olej za nezkazitelnou potravinu, opak je ale pravdou. Především při nesprávném skladování se mohou oleje zkazit. Platí to jak pro slunečnicový, řepkový, tak i olivový a další speciální druhy olejů.

Na jejich trvanlivost a kvalitu má velký vliv nádoba, ve které je olej uskladněný, datum spotřeby a místo, na kterém máme oleje uložené. Nevhodné místo v kombinaci s levnou variantou oleje může přispět k rychlejšímu kažení.

Ruka držící tmavou láhev s olejem a v pozadí regál s mnoha dalšími druhy olejů LADO / Shutterstock.com

Jak zjistíte, že je olej zkažený?

Přesto, že olej vypadá i po zkažení stejně, existuje několik znaků, které napoví, že olej byste již neměli používat. Prvním indikátorem je zápach. Ve většině případů je olej po zkažení cítit hnilobou a lehkou kyselostí.

Oleje, které máte na poličce v kuchyni delší dobu, mohou dokonce změnit barvu nebo obsahovat plísně. Změnu je možné zpozorovat také ve zvýšené hustotě. Oleje, které mají tyto charakteristické znaky, rozhodně nekonzumujte, protože mohou být škodlivé pro lidské zdraví.

Jak skladovat řepkový a slunečnicový olej?

Pokud chcete, aby váš slunečnicový a řepkový olej zůstal co nejdéle čerstvý, skladujte je na chladném a tmavém místě, daleko od přímého slunce a tepla. Ideální jsou tmavé lahve nebo neprůhledné plastové obaly, které dobře chrání olej před oxidací.

Když olej otevřete, vždy nádobu pořádně zavřete a nezapomeňte si na ni napsat datum otevření – pomůže vám to sledovat jeho čerstvost. Vyhněte se průhledným nádobám a skladování v teplých místech, jako je blízko sporáku, aby olej zůstal chutný a vydržel co nejdéle.

Jak správně skladovat olivový olej?

Olej získaný lisováním oliv se rychle kazí. Proto byste s ním měli zacházet jako s čerstvou šťávou. Při výběru správného místa byste měli vzít v úvahu čtyři faktory – světlo, teplo, čas a kyslík. Právě kyslík může výrazně ovlivnit kvalitu extra panenského olivového oleje, proto je nutné nádobu s olejem vždy důkladně zavírat. Olej nepřelévejte do jiných nádob k uložení, došlo by ke kontaktu s kyslíkem a rychlejšímu zkažení.

Nejlepší pro skladování olivového oleje je chladnější a tmavší místo v kuchyni nebo v komoře. Ideální teplota pro skladování je přibližně 18 stupňů Celsia. Po otevření láhve olej spotřebujte nejlépe do 60 dnů. V případě, že olivový olej nepoužíváte v kuchyni často, vyzkoušejte zvolit spíše menší variantu balení.

Olivový olej v keramické misce, ve skleněných nádobách, olivy Avocado_studio / Shutterstock.com

Skladování sezamového oleje

Sezamový olej je velmi citlivý na teplo, světlo a kyslík, proto skladováním v lednici prodloužíte jeho životnost. V porovnání s olivovým olejem se po umístění do lednice nezmění jeho hustota, proto je lednice nejlepším místem pro jeho uložení. Při špatném skladování může sezamový olej zatuchnout a jeho chuť zhořknout.

Jak uchovávat kokosový olej?

Při skladování kokosového oleje si také dejte pozor na světlo a kyslík. Ideálně ho skladujte na tmavém a chladném místě v nádobě se vzduchotěsným uzávěrem. To, že je kokosový olej zkažený, poznáte podle toho, že má hrubou texturu, nažloutlý odstín nebo hořkou a nakyslou vůni.

Ztuhlý kokosový olej ve skleničce a rozpůlený kokosový ořech pilipphoto / Shutterstock.com

Naše tipy na závěr

  • Nezáleží na tom, jaký druh oleje používáte. Všechny druhy olejů musí být uloženy na tmavých místech, aby byly chráněny před slunečním světlem. Ideálním místem pro uložení jsou uzavíratelné skříňky. Oleje v tmavých nádobách jsou před sluncem chráněné, dejte si však pozor, aby byly také uskladněny v dostatečné vzdálenosti od tepelných zdrojů a nedocházelo k jejich zahřívání.
  • Při nákupu oleje vždy zkontrolujte datum spotřeby. V případě, že skladujete olej v lednici, je lepší ho před použitím na 30 minut vytáhnout, aby se jeho textura vlivem pokojové teploty upravila.
  • Některé druhy olejů, jako je například slunečnicový nebo sezamový, nemají rády teplo. Proto je lepší je skladovat v lednici. Někdy může skladováním v lednici dojít k zakalení, což však nemusí hned znamenat jejich zkažení. Výhodou nízkých teplot je, že pomáhají uchovat čerstvost olejů na delší dobu.
  • V případě, že nakupujete olej v několikalitrových nádobách, doporučujeme jej přelít do menších láhví, které vám usnadní manipulaci. Dejte si však pozor, aby připravená nádoba byla důkladně vyčištěna. Pro skladování oleje jsou nejvhodnější kovové nádoby nebo skleněné láhve, které jsou z tmavého skla.
  • Jaké typy olejů používáte nejčastěji? Podívejte se na akční nabídku jednotlivých obchodů na Kupi.cz a nakupte olej se slevou.

Zdroje: Kupi, Food&Wine