Slunečnicový, řepkový, olivový a další – oleje používáme k vaření každý den. Často je máme doma dlouhou dobu postavené vedle sporáku. Věděli jste ale, že i olej se může zkazit? Přispíváme tomu svým zacházením a špatným skladováním. Naučte se olej skladovat správně a prodlužte jeho životnost na maximum.
Hodně lidí považuje olej za nezkazitelnou potravinu, opak je ale pravdou. Především při nesprávném skladování se mohou oleje zkazit. Platí to jak pro slunečnicový, řepkový, tak i olivový a další speciální druhy olejů.
Na jejich trvanlivost a kvalitu má velký vliv nádoba, ve které je olej uskladněný, datum spotřeby a místo, na kterém máme oleje uložené. Nevhodné místo v kombinaci s levnou variantou oleje může přispět k rychlejšímu kažení.
Přesto, že olej vypadá i po zkažení stejně, existuje několik znaků, které napoví, že olej byste již neměli používat. Prvním indikátorem je zápach. Ve většině případů je olej po zkažení cítit hnilobou a lehkou kyselostí.
Oleje, které máte na poličce v kuchyni delší dobu, mohou dokonce změnit barvu nebo obsahovat plísně. Změnu je možné zpozorovat také ve zvýšené hustotě. Oleje, které mají tyto charakteristické znaky, rozhodně nekonzumujte, protože mohou být škodlivé pro lidské zdraví.
Pokud chcete, aby váš slunečnicový a řepkový olej zůstal co nejdéle čerstvý, skladujte je na chladném a tmavém místě, daleko od přímého slunce a tepla. Ideální jsou tmavé lahve nebo neprůhledné plastové obaly, které dobře chrání olej před oxidací.
Když olej otevřete, vždy nádobu pořádně zavřete a nezapomeňte si na ni napsat datum otevření – pomůže vám to sledovat jeho čerstvost. Vyhněte se průhledným nádobám a skladování v teplých místech, jako je blízko sporáku, aby olej zůstal chutný a vydržel co nejdéle.
Olej získaný lisováním oliv se rychle kazí. Proto byste s ním měli zacházet jako s čerstvou šťávou. Při výběru správného místa byste měli vzít v úvahu čtyři faktory – světlo, teplo, čas a kyslík. Právě kyslík může výrazně ovlivnit kvalitu extra panenského olivového oleje, proto je nutné nádobu s olejem vždy důkladně zavírat. Olej nepřelévejte do jiných nádob k uložení, došlo by ke kontaktu s kyslíkem a rychlejšímu zkažení.
Nejlepší pro skladování olivového oleje je chladnější a tmavší místo v kuchyni nebo v komoře. Ideální teplota pro skladování je přibližně 18 stupňů Celsia. Po otevření láhve olej spotřebujte nejlépe do 60 dnů. V případě, že olivový olej nepoužíváte v kuchyni často, vyzkoušejte zvolit spíše menší variantu balení.
Sezamový olej je velmi citlivý na teplo, světlo a kyslík, proto skladováním v lednici prodloužíte jeho životnost. V porovnání s olivovým olejem se po umístění do lednice nezmění jeho hustota, proto je lednice nejlepším místem pro jeho uložení. Při špatném skladování může sezamový olej zatuchnout a jeho chuť zhořknout.
Při skladování kokosového oleje si také dejte pozor na světlo a kyslík. Ideálně ho skladujte na tmavém a chladném místě v nádobě se vzduchotěsným uzávěrem. To, že je kokosový olej zkažený, poznáte podle toho, že má hrubou texturu, nažloutlý odstín nebo hořkou a nakyslou vůni.
Zdroje: Kupi, Food&Wine