Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých a křupavých ředkviček, pak pro vás máme dobrou zprávu. Jejich sezóna pomalu začíná a je nejvyšší čas pozvat je po zimě zase do naší kuchyně. Právě ty jarní jsou totiž nejchutnější a nejzdravější. Jsou výborné ve studených i teplých jídlech a dají se upravovat na spoustu netradičních, přesto jednoduchých způsobů. Přečtěte si, proč by si ředkvičky měly vysloužit stálé místo na vašem talíři, a inspirujte se našimi zajímavými tipy na jejich přípravu.
V první řadě jsou ředkvičky skvělé pro jarní detox organismu. Obsahují plno vody a vlákniny, která podporuje vylučování a pročišťuje trávicí soustavu.
Významné jsou také díky hořčičným olejům – ty mají antibakteriální a antimykotické účinky, které vám pomohou zbavit se bakterií a plísní v celém těle. Od dutiny ústní přes žaludek až po střeva.
Jsou skvělé také při nachlazení. Posilují imunitu, podporují vykašlávání a pročišťují nosohltan. Ředkvičky překypují vitamíny C, A, K i vitamíny skupiny B, zejména kyselinou listovou. Jsou proto vhodné pro těhotné a kojící ženy, stejně tak pro povzbuzení nervové soustavy i fyzické kondice. Z minerálů v nich najdete především železo, fosfor, zinek a selen, který chrání tělo před volnými radikály.
Při pravidelné konzumaci mohou působit jako prevence nádorových onemocnění i Alzheimerovy choroby.
Tato zelenina se s příchodem jara začíná čím dál častěji objevovat v letákových akcích řetězců. Aktuálně svazek ve slevě stojí kolem 10,90 Kč, což je oproti běžné ceně někdy až o polovinu méně.
Při nákupu vybírejte takové plody, které jsou krásně pevné a neporušené. Měkčí, scvrklé ředkvičky vás nepotěší ani svou křupavostí, ani svěží chutí. Doma je uchovávejte v ledničce v přihrádce na zeleninu, kde vydrží i několik dní. Čerstvost jim prodloužíte skladováním v otevřeném plastovém sáčku (zamezí ztrátě vlhkosti). Pokud začnou osychat, oživte je pár kapkami vody, které jim navrátí šťavnatost.
Díky svému tvaru a pevnosti jsou ředkvičky oblíbenou oblohou i surovinou studené kuchyně. Klasicky se přidávají do salátů, polévek či pomazánek. Věděli jste ale, že se dají upravovat i na mnoho dalších způsobů?
Výborné jsou jako nakládaná zelenina, nebo dokonce tepelně upravovaná. Přidat je můžete k pečenému masu, zeleninovým směsím na pánvi, k vajíčkům (vyzkoušejte je i v kombinaci se slaninou) nebo je zkuste smažit. Pokud si pěstujete ředkvičky doma, jedlé jsou i jejich květy a listy.
Inspirovat se můžete i našimi třemi recepty na méně tradiční pokrmy, ve kterých šťavnaté ředkvičky krásně vyniknou. Skvěle totiž chutnají naslano i nasladko.
Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.
Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi. Hodí se jako příloha k masu nebo tofu obdobně připravenému na asijský způsob.
Postup:
Zdroj: NZIP, Vím, co jím, Prkýnko, Apetit online, Mayo clinic health system