Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Máma s dcerou jí jogurt a usmívají se Josep Suria / Shutterstock

Láká vás příprava domácího jogurtu a uvažujete o tom, že byste si pořídili jogurtovač? V tomto článku vám poradíme, jaké má jogurtovač výhody a jak si poradit s přípravou domácího jogurtu i dalších mléčných výrobků i bez něj.

Přečtěte si také

Dorazí Popeyes i k vám? Fastfood se chce rozšířit do menších měst

Proč si pořídit jogurtovač?

Domácí jogurt má jedinečnou chuť, přesně víte, co obsahuje, a pokud použijete mléko od farmáře, budou se vám na něj sbíhat sliny. Práce s ním je snadná a výhod je mnohem více.

Jaké má jogurtovač výhody?

  • Jogurtovač koupíte už za cenu kolem 500 Kč.
  • Získáte více jogurtů z jedné várky – asi 1 až 2 litry, podle velikosti přístroje.
  • Ušetříte, protože vás domácí jogurt vyjde levněji.
  • Přesně víte, jaké ingredience do jogurtu dáváte. Bude bez konzervantů, sladidel a zahušťovadel.
  • Navíc jde o ekologickou výrobu, protože vám odpadnou nákupy jogurtů v plastových kelímcích.
Jogurtovač s růžovými jogurty New Africa / Shutterstock.com

Spotřebiče, které můžou nahradit jogurtovač

Spousta dnešních spotřebičů má multifunkční použití, zkrátka výrobci naslouchají potřebám zákazníků a moc dobře si uvědomují, že kuchyňské úložné prostory nejsou nafukovací.

  • Skleněná rychlovarná konvice Catler SP 8010 s termoregulací na přípravu nápojů i jídla si kromě čaje poradí také se svařeným vínem, jablečným ciderem nebo jogurtem.
  • Pekárna chleba Guzzanti GZ 621 s volitelným objemem 500, 750 nebo 1 000 g nabízí téměř 20 programů pro přípravu různých druhů chleba, zavařenin, jogurtu či rýže.
Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu
Jogurtový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Jogurtový dresink

Jogurtový dresink se skvěle hodí k pečeným bramborám, ke grilované cuketě a masu, případně k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Jogurtový dresink

Co je k výrobě jogurtu potřeba?

Základem výroby jogurtu je jogurtová kultura. Zakoupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně a potřebujete ji pouze k první várce jogurtů. Další už si odeberete z vašeho vyrobeného jogurtu. Po čase je dobré jogurt či kulturu zase obměnit, určitě vám ale vystačí na 10 opakování. Místo kultury stačí také bílý jogurt zakoupený v obchodě, který obsahuje živou jogurtovou kulturu.

Domácí jogurt se lžičkou na dřevěném prkénku olepeshkina / Shutterstock.com

Jak vyrobit jogurt?

Jogurt vyrobený jen z mléka má řidší konzistenci, proto je dobré přidat další ingredience. Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm 1 až 2 lžičky jogurtové kultury a 5 lžic sušeného mléka (místo něj můžete použít i kondenzované). Rozdělte do skleniček a zapněte jogurtovač. Když to uděláte večer, ráno jen naskládáte jogurty do lednice.

Další možností je vzít mléko a 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami, který v další várce nahradíte vlastním. Po vychladnutí jogurt skladujte v lednici, kde vám vydrží i týden. Přidat můžete ovocnou marmeládu, med, skořici nebo kousky ovoce.

Na co dalšího se dá využít jogurtovač?

V jogurtovači si připravíte kvalitní bioaktivní jogurt, acidofilní mléko, pomazánky, dipy, dresinky, krémy i majonézy. Jogurt můžete dát do studených polévek i salátových zálivek. K jogurtovači dostanete v balení většinou i vyzkoušené recepty. Zvolit si můžete i kombinaci se zmrzlinovačem.

Při výběru si položte tyto otázky:

  • Využiji jogurtovač jako samostatný spotřebič?
  • Kolik skleniček (litrů) jogurtu budu chtít připravit?

Dívejte se po jogurtovači, který má časovač pro kontrolu doby přípravy.

Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Výroba acidofilního mléka

Na zažívání a při dietách se vám bude hodit acidofilní mléko. Mléko zahřejte na teplotu 80 °C a poté rychle zchlaďte na 40 °C. Následně přimíchejte acidofilní kulturu zakoupenou v lékárně nebo zdravé výživě. Příprava trvá více než 12 hodin, ale výsledek opravdu stojí za to. Získáte lahodný a zdravý nápoj.

Acidofilní mléko v láhvi a ve skleničce DONOT6_STUDIO / Shutterstock.com

Domácí pribináček – recept

  • ¼ kg tvarohu
  • ¼ l domácího jogurtu
  • ½ l pudingu s příchutí vanilky, kakaa nebo jahod
  • 4 plátky namočené želatiny
  • 3 lžíce fruktózy
  • 2 sáčky vanilkového cukru ve variantě BIO
  • 1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • citronová šťáva
  • cukrářské piškoty

Puding smíchejte s tvarohem a želatinou, pak ho umixujte do hladkého krému. Přidejte jogurt, cukr, citronovou šťávu a zase mixujte. Naplňte do sklenic nebo misek s víčkem a podávejte s cukrářskými piškoty.

Zdroj: Kitchenette, Kupi