Staré pečivo nepatří do koše ani zvířatům. Zužitkujte ho s mletým masem nebo jako kořeněné chipsy

Nakrájené pečivo a v misce strouhanka Sea Wave / Shutterstock.com

Chlebník plný ztvrdlého pečiva? Žádný problém! I když už není tak měkké a voňavé jako čerstvé, rozhodně ho nevyhazujte. Starý chleba a housky mají totiž spoustu využití v kuchyni. Poradíme vám 11 skvělých tipů, jak z nich vykouzlit lahodné dobroty od slaných pochoutek až po sladké moučníky, které si zamiluje celá rodina.

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Co byste měli o ztvrdlém pečivu vědět?

V první řadě je vhodné vědět, jak dlouho vydrží pečivo čerstvé. Na běžném pečivu z pekárny se neuvádí minimální trvanlivost, protože je určené k přímé konzumaci, počítejte tedy s trvanlivostí zhruba 24 hodin. Trvanlivost se u pečiva liší, zatímco některé druhy vám ztvrdnou i za půl dne, například toastový chléb vám může vydržet měkký i celé měsíce.

Důležité je pečivo správně skladovat. Nejlepší je místo, kde není přístup vzduchu a také světla, ideálně chlebník, ale lze ho skladovat třeba i ve skříni nebo ve vyhrazené zásuvce. Jestliže ho vyhazujete každý den, je to náznak toho, že byste měli nakupovat jen tolik pečiva, kolik sníte. Pokud ho máte zbytečně mnoho, dejte ho do sáčku a zamrazte ho. Ztvrdlé pečivo má mnoho využití, ale vždy dejte pozor, aby nebylo plesnivé. Řádně ho zkontrolujte, při jakémkoliv náznaku plísně ho vyhoďte.

Pozor na krmení zvířat

Tvrdé pečivo je oblíbené pro krmení zvířat, většině z nich ovšem pouze uškodí. Zde dejte velký pozor, když ho necháte rozlámané u domu, může totiž přilákat řadu hlodavců, včetně myší a potkanů. Pečivo obecně není pro zvířata vhodné, protože má malý obsah živin a představuje pro ně téměř prázdné kalorie. U některých zvířat může způsobit překyselení žaludku, jiná se jím mohou udusit.

Ruka podávající kousek chleba huse plovoucí na vodě Nedrofly / Shutterstock.com

Tipy na využití tvrdého pečiva

  • Strouhanka – Dnes už mele tvrdé pečivo na strouhanku málokdo, ale dříve to byla běžná věc. Nezáleží na tom, že je strouhanka levná, proč vyhazovat potraviny, které můžete takto využít. Stačí si pořídit mlýnek na strouhanku nebo použít běžné struhadlo.
  • Krutony – Nakrájejte pečivo na kostičky a lehce ho osmahněte na pánvi. Můžete ho také potřít olejem a upéct v troubě. Vzniknou vám lahodné a křupavé krutonky, které se skvěle hodí do polévek i do salátů.
  • Toasty – Toasty nemusíte dělat jen z toastového chleba, skvěle chutnají i za použití běžného. Když začne být chleba gumový, jednoduše umístěte mezi 2 plátky ingredience, které máte rádi. Oblíbenou kombinací jsou plátky šunky, sýru, nakrájená cibulka a kečup. Umístěte do toastovače a za chvíli máte chutné toasty hotové.
  • Topinky – Stejně snadno připravíte topinky. Ačkoliv nejde o zdravý recept, je zaručeně chutný. Zvládne je každý, stačí chleba osmažit na oleji z obou stran. Nejlépe chutnají topinky s česnekem a ozdobené tím, co máte nejraději, třeba uzeninou, mazacím sýrem nebo pórkem.
  • Chleby ve vajíčku – Mnozí znají chleby ve vajíčku jako „smaženky“. Rozklepněte si několik vajec do misky, rozmíchejte je a namáčejte jeden chleba za druhým, aby byl vajíčkem obalený a také ho nasákl. Poté osmahněte na pánvi.
Žemlovka s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem nebo také lidově zemlbába je sladký nákyp z jablek a rohlíků nebo veky. Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně, který nejen skvěle chutná, ale také v něm jednoduše využijete starší rohlíky.

Žemlovka s tvarohem
Francouzský toast s ovocem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Francouzský toast s ovocem

Francouzský toast s ovocem, v našem případě s lahodnými borůvkami a broskvemi, je dokonalým spojením sladké a jemné chuti. Křupavý toast namočený ve vaječné směsi a opečený dozlatova vás dostane svou křehkostí. Šťavnaté ovoce dodá pokrmu svěžest a příjemnou sladkost, což z něj dělá skvělou volbu pro sváteční snídani nebo sladký dezert.

Francouzský toast s ovocem
  • Do knedlíků – Přebytečné pečivo můžete použít na výrobu houskových, karlovarských, tukových nebo třeba vídeňských knedlíků. Když uděláte knedlíků mnoho, zamrazte je.
  • S mletým masem – Pečivo jemně nastrouhejte a následně ho můžete smíchat s mletým masem. Skvěle se hodí do karbanátků nebo do sekané.
  • Chipsy/krekry – Světlé pečivo nakrájejte na plátky. Následně ho potřete olejem a okořeňte podle chuti. Pečte v troubě na 100–180 °C a za 10–15 minut budete mít skvělý snack k večernímu filmu. Vyzkoušejte různé kombinace, třeba s česnekem, se sýrem aj.
  • Bruschetta – Máte doma tvrdší bagetu? Připravte si směs na bruschettu, stačí smíchat nakrájená rajčata, bazalku, pepř, sůl a česnek. Bagetu nakrájíte na plátky, opečete do křupava, potřete olivovým olejem a aplikujete vytvořenou směs. Můžete si koupit i hotovou směs k dochucení v podobě sušeného koření.
  • Zahuštění omáček – Pečivem lze zahustit i omáčky, nejlépe guláš. Můžete do něj nastrouhat nebo rozdrobit chleba bez kůrky a skvěle se tím omáčka zahustí.
  • Sladké recepty – Ztvrdlé nebo gumové pečivo se skvěle hodí na řadu sladkých receptů, třeba na žemlovku, na pudinky a sladké kaše.

Zdroj: Kupi