Na běžné pečivo k snídani i ke svačině, na pečení dezertů a moučníků, ale třeba i coby dochucení sladkých ovocných knedlíků. Máslo využijete ledaskde, tím spíš byste však měli volit to opravdu kvalitní. Jak ho vybrat, na co si dát pozor a které značky vyhrály v nezávislém testu?
Co se obsahu mléčného tuku v másle týče, předpisy jsou docela přísné – musí ho v něm být nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Většina výrobků obsahuje 82 % mléčného tuku, ale najdete i tučnější. Takové jsou však většinou krapet dražší.
Vody v másle nesmí být více než 16 %. Tento údaj na obale nenajdete, výrobci toto pravidlo nicméně musí dodržovat, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Nemusíte mít tedy obavu, že si koupíte máslo, které tvoří z velké části jen voda. K dalším složkám patří například bílkoviny, mléčný cukr laktóza a také vitamíny A, D a E či vápník, fosfor a draslík. Éčka naopak do másla až na pár výjimek přijít nesmějí, jedná se tedy o skutečně čistou potravinu.
Tradičně najdete másla o hmotnosti 250 g, ale v posledních letech se objevují i výrobky o hmotnosti 200 g. Tento rozdíl na první pohled možná ani neodhalíte, proto doporučujeme obaly pečlivě prostudovat – nižší gramáž se totiž snadno promítne i do o to větší ceny. Například biomásla a další speciální druhy se často prodávají i v menších baleních o hmotnosti 125 g, svoji cenu však vynahrazují výjimečnou chutí.
Datum výroby se na obalu nedočtete, datum nejzazší spotřeby však ano. U českých výrobků je nejzazší doba spotřeby přibližně 40 dní, u zahraničních to bývá o něco déle – odkud máslo je, zjistíte snadno podle oválné veterinární schvalovací značky s kódem země původu. Po 40 dnech obvykle žlukne, což poznáte podle typického nepříjemného zápachu a natrpklé chuti. Pokud však chcete jeho životnost prodloužit, můžete jej zamrazit.
Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.
Možná už jste nakoupili hromadu másla v akci a raději jste ho zamrazili, aby vám doma nezežluklo. Zamrazování je běžnou metodou dlouhodobého skladování, kterou často dělají i výrobci. Při správném postupu by nemělo dojít k výraznému zhoršení kvality, i když určitá rizika existují. Při rozmrazování může zkondenzovat voda pod obalem, což může způsobit plísně i oxidaci tuku. Rozmrazené máslo může také obsahovat méně vitaminů než čerstvé a mělo by se spotřebovat do 20 dnů od rozmrazení.
V roce 2022 dTest naposledy prováděl testování 16 másel dostupných v českých obchodech a supermarketech. Nedá se říct, že by některá nevyhověla zákonným požadavkům. O něco hůře si však vedla másla privátních značek, a to hlavně kvůli lehce horší chuti, roztíratelnosti a hraničnímu obsahu vody. Přesto si v poměru cena a kvalita vedla velmi dobře.
Zdroj: Kupi, dTest