Jsou všechna másla v obchodech stejně kvalitní? Nenaleťte na triky výrobců

Kostka másla částečně nakrájená itor / Shutterstock.com

Na běžné pečivo k snídani i ke svačině, na pečení dezertů a moučníků, ale třeba i coby dochucení sladkých ovocných knedlíků. Máslo využijete ledaskde, tím spíš byste však měli volit to opravdu kvalitní. Jak ho vybrat, na co si dát pozor a které značky vyhrály v nezávislém testu?

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Obsah mléčného tuku

Co se obsahu mléčného tuku v másle týče, předpisy jsou docela přísné – musí ho v něm být nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Většina výrobků obsahuje 82 % mléčného tuku, ale najdete i tučnější. Takové jsou však většinou krapet dražší.

  • Například oblíbené Jihočeské máslo od Madety má 82 % mléčného tuku, stejně tak to od značek Milko, Milkpol, tradiční české máslo Krajanka nebo máslo Dr. Halíř. 84 % mléčného tuku najdete třeba ve farmářském másle od Tatry.
  • Méně tučná jsou často ta solená, jako je například Le Gall máslo se solí z Guerande nebo Camargue máslo solené.

Obsah vody a další složky

Vody v másle nesmí být více než 16 %. Tento údaj na obale nenajdete, výrobci toto pravidlo nicméně musí dodržovat, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Nemusíte mít tedy obavu, že si koupíte máslo, které tvoří z velké části jen voda. K dalším složkám patří například bílkoviny, mléčný cukr laktóza a také vitamíny A, D a E či vápník, fosfor a draslík. Éčka naopak do másla až na pár výjimek přijít nesmějí, jedná se tedy o skutečně čistou potravinu.

Chleba namazaný máslem itor / Shutterstock.com

Výrobci kouzlí s váhou másla, zákazník pak naletí na cenu

Tradičně najdete másla o hmotnosti 250 g, ale v posledních letech se objevují i výrobky o hmotnosti 200 g. Tento rozdíl na první pohled možná ani neodhalíte, proto doporučujeme obaly pečlivě prostudovat – nižší gramáž se totiž snadno promítne i do o to větší ceny. Například biomásla a další speciální druhy se často prodávají i v menších baleních o hmotnosti 125 g, svoji cenu však vynahrazují výjimečnou chutí.

  • 125 g váží například výborné Buvolí máslo Mandara. Pochází z řemeslné výroby a má jemnou vůni a chuť, převážně díky italskému buvolímu mléku.
  • 150 g váží i BIO máslo Milko vyráběné z čerstvého kravího mléka z českých ekofarem v Poděbradech.
Kousky másla na talíři itor / Shutterstock.com

Pozor na datum spotřeby a žluknutí

Datum výroby se na obalu nedočtete, datum nejzazší spotřeby však ano. U českých výrobků je nejzazší doba spotřeby přibližně 40 dní, u zahraničních to bývá o něco déle – odkud máslo je, zjistíte snadno podle oválné veterinární schvalovací značky s kódem země původu. Po 40 dnech obvykle žlukne, což poznáte podle typického nepříjemného zápachu a natrpklé chuti. Pokud však chcete jeho životnost prodloužit, můžete jej zamrazit.

Pečené kuře s máslem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pečené kuře s máslem

Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.

Pečené kuře s máslem
Treska s citronovým máslem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska s citronovým máslem

Treska s citronovým máslem je rychlá a zdravá pochoutka, která se hodí do vyváženého jídelníčku. Rybu byste si měli dopřát alespoň dvakrát týdně. Tento bleskový recept si dozajista oblíbíte a budete ho dělat pořád dokola.

Treska s citronovým máslem

Výrobci máslo často zamrazují. Má to vliv na kvalitu?

Možná už jste nakoupili hromadu másla v akci a raději jste ho zamrazili, aby vám doma nezežluklo. Zamrazování je běžnou metodou dlouhodobého skladování, kterou často dělají i výrobci. Při správném postupu by nemělo dojít k výraznému zhoršení kvality, i když určitá rizika existují. Při rozmrazování může zkondenzovat voda pod obalem, což může způsobit plísně i oxidaci tuku. Rozmrazené máslo může také obsahovat méně vitaminů než čerstvé a mělo by se spotřebovat do 20 dnů od rozmrazení.

  • Věděli jste, že jako čerstvé se dá označit máslo jen do 20 dnů od data výroby? Stejně tak nesmí být ošetřeno teplotou vyšší než 125 °C.

Jsou másla v obchodech stejně kvalitní?

V roce 2022 dTest naposledy prováděl testování 16 másel dostupných v českých obchodech a supermarketech. Nedá se říct, že by některá nevyhověla zákonným požadavkům. O něco hůře si však vedla másla privátních značek, a to hlavně kvůli lehce horší chuti, roztíratelnosti a hraničnímu obsahu vody. Přesto si v poměru cena a kvalita vedla velmi dobře.

Zdroj: Kupi, dTest